Juventus blijft klappen krijgen.

NICOLAS RIBAUDO

Sinds voorzitter Jean-Claude Blanc met een plan op de proppen kwam om het geplaagde Juve weer naar de top te brengen, gaat het van kwaad naar erger met de club uit Turijn. Na de 1-4-pandoering in de CL tegen Bayern München ging de Oude Dame afgelopen weekend ook met de billen bloot tegen AS Roma (1-2). John Elkann, de erfgenaam van de familie Agnelli, gaat niet vrijuit. Hij verwijt coach Ciro Ferrara een gebrek aan ervaring, maar dan had hij hem in mei natuurlijk niet moeten aanstellen als opvolger van Claudio Ranieri.

Het bestuur vroeg de oud-verdediger in mei om het traditionele 4-4-2-systeem te vervangen door een concept met een ruit op het middenveld, waarvan de Braziliaan Diego in steun van de spitsen de bovenste punt zou bezetten. Dat lukte echter nooit. Vanaf oktober legden achtereenvolgens Palermo, Napoli, Cagliari, Bari en Milan de zwakheden van het concept bloot. Tegelijk rezen twijfels over de vier grote zomeraankopen (Diego, Felipe Melo, Fabio Cannavaro en Fabio Grosso). Vooral de tegenvallende Diego zorgt voor tandengeknars. Logisch ook, want de Braziliaan blijft zeggen dat hij vaak het evenwicht verliest omdat hij niet met dezelfde studs kan spelen als zijn ploegmaats, terwijl hij al sinds zijn periode bij FC Porto (2004-2006) op dezelfde studs speelt.

Het gewauwel van voorzitter Blanc over het rijke verleden van de club – bij een titel zou hij een derde ster op de truitjes laten naaien, wat impliceert dat hij ook de twee ontnomen titels als gevolg van de Calciopoli als ‘rechtsgeldig’ beschouwt – kwam alvast wereldvreemd over. Bovendien voelt Juve in de portemonnee dat de fans zich tegen hem hebben gekeerd: de club betaalde voor de wandaden van de ultra’s al 164.500 euro boetes, waarvan 138.000 euro sinds de twaalfde speeldag. Afgelopen zaterdag bleef de Curva Scirea, die plaats biedt aan 5000 mensen, dicht na racistische kreten. Volgens de ‘goeie’ tifosi beperkt Blanc zich tot holle frasen zoals ‘Juventus is tegen racisme’, maar doet hij voor de rest niets. NICOLAS RIBAUDO

Gaby Mudingayi ontpopte zich bij Bologna bijna tot man van de match, tot de invalbeurt van Henry Giménez in de 60e minuut. Die zorgde namelijk met twee doelpunten voor de 2-1-zege. In het andere kamp was AS Baridoelman Jean-François Gillet minder autoritair dan we gewoon zijn.

Ronaldinho (AC Milan, tot nu goed voor 119 selecties en 54 goals), die al sinds april niet meer was opgeroepen voor de Braziliaanse nationale ploeg, maakt voor de oefeninterland tegen Ierland op 2 maart weer zijn opwachting.

Pato, de spits van Milan, miste de derby tegen Inter als gevolg van een adductorenletsel van de rechterbil. Ook Alessandro Nesta was door spierproblemen aan de adductoren niet van de partij.

Luca Toni, de nieuwe aanvalsleider van AS Roma, moest als gevolg van een spierscheur in de linkerkuit tegen Juventus al na acht minuten zijn plaats afstaan aan Francesco Totti. Hij is minstens een maand out.

Sergio Floccari, de spits van Lazio, liep een verrekking op in de rechterbil die hem twee weken langs de kant zal houden.

Philippe Mexès, de Franse centrale verdediger van AS Roma, verloor in een duel dat hij op training uitvocht met Simone Perrotta een tand.

Cristiano Zanetti, de middenvelder van Fiorentina die niet meer in actie kwam sinds de blessure die hij in december in de CL opliep, werd uiteindelijk geopereerd aan de meniscus van de linkerknie. Wellicht zal hij midden februari weer kunnen spelen.

Antonio Cassano, de flamboyante spits van Sampdoria, werd voor de verplaatsing naar Udinese niet in de kern opgenomen. Volgens de officiële versie ging het om een louter tactische keuze van coach Luigi Del Neri. De tifosi schrijven het echter toe aan een nieuw meningsverschil tussen de trainer en de speler, tussen wie het al langer niet meer zou boteren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier