Toen een spelersmakelaar een paar dagen na de winst tegen Lierse bij sportmanager Luc Devroe kwam aankloppen met een paar (buitenlandse) kandidaten voor een transfer in januari, kreeg hij te horen dat het succes tegen de Pallieters er ook kwam dankzij Ronald Vargas, maar vooral dankzij de acht Belgen die op het veld voor meer eendracht zorgden. En dat Club nu wel even verzadigd was met buitenlanders, het zou zijn versterkingen in januari wel op de binnenlandse markt halen.

Zondag werd met dezelfde ploeg Cercle aangepakt. Dit keer lukte het niet, er werd met 0-1 verloren. Club terug naar af, daaraan lag het dus niet. Inzet is één, maar het verschil maken gebeurt door een mengeling van verschillende factoren. En Belgisch of buitenlands is geen bepalende factor. Zijn dat wel: mentaliteit, discipline en technisch vermogen.

De voorbije weken maakte voorzitter Pol Jonckheere een evaluatie van wat een rampjaar voor Club Brugge aan het worden is. Er zouden beslissingen volgen, liet hij met klemtoon weten. De voorbije week vielen er twee maar of zij aan de essentie raken … Vorige week maandag kreeg scout Ronny Dierick via een sms’je te horen dat zijn mandaat werd stopgezet. Dierick, die ’s anderendaags de bevestiging van het ontslag kreeg via een aangetekend schrijven, was nog geen zes maanden en één transferperiode in dienst en was betrokken bij één transfer, die van linksachter Júnior Díaz. Hij was een tweede transferperiode aan het voorbereiden. Is hij de verantwoordelijke voor het huidige falen?

Vorige week donderdag was het de beurt aan Stefan Vereycken, sinds 1 december teammanager. Een week of 50 in dienst, zeg maar, als verantwoordelijke voor de dossiers van de buitenlanders, voor praktische zaken omtrent wedstrijdorganisatie, en voor onder meer ook de organisatie van de supportersavonden. Met de discipline van de spelers die daar verplicht heen moesten – Club organiseert er een stuk of twaalf per jaar – liep het in het verleden wel eens fout. Ze moesten wel gaan, maar tegen wie zijn kat stuurde, werd niet opgetreden. Vereycken probeerde dat recht te trekken, want het contact met de fans is voor Club belangrijk. Donderdag kreeg hij te horen dat het over was, zonder dat er voordien enig verwijt kwam. Is hij de verantwoordelijke voor het gebrek aan discipline en de sportieve malaise?

Waar het in voetballand slecht gaat, moet Barbertje hangen, maar het lijkt er veel op dat Club voor oppervlakkige cosmetica kiest en vooral de kleine garnalen in de organisatie opoffert, om niet aan de grote vissen te raken. Ongerustheid genoeg in het huis, ook aan de top, waar met name Luc Devroe beseft dat hij onder vuur ligt. De voorzitter beschermt naar buiten uit voluit de trainer. Die neemt het op voor zijn assistenten. En dus gaat de zwartepiet naar de kleintjes. Maar intussen drijft de tanker verder uit koers.

door peter t’kint

Club offert de kleine garnalen op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier