Tattoos

De Rode Duivels mogen morgen nog wat spelevaren tegen Gibraltar, maar dan wordt het eindelijk bittere ernst in deze WK-voorronde. In de uitwedstrijden bij Griekenland en Bosnië-Herzegovina kan de Belgische ploeg de kwalificatie verzekeren, maar ook nog aardig in de problemen komen.

Griekenland en Bosnië-Herzegovina zijn geen A-landen op dit ogenblik, maar het zijn linke opdrachten. De Grieken kwamen een punt wegsnoepen in het Koning Boudewijnstadion en in Zenica of Sarajevo kan het altijd spoken. Verliezen is in geen van beide matchen toegestaan en bij voorkeur wordt er gewonnen, om op 1 december in het Kremlin reekshoofd te zijn bij de loting.

Roberto Martínez is een echte gentleman, maar moet nu ook bewijzen dat hij een meerwaarde betekent en deze generatie verder kan brengen dan zijn voorganger Marc Wilmots. Zijn selectie voor de twee komende interlands roept alvast een paar vragen op.

De afwezigheid van Radja Nainggolan is ronduit opmerkelijk. Vooral omdat de Spanjaard maar liefst 28 spelers optrommelde – ‘Mijn ruimste selectie tot nu toe’ – en beweerde dat de Antwerpse Romein niet was gestraft. Indien dit wel een sanctie was geweest, was daar begrip voor op te brengen. Nainggolan kleurt nu eenmaal nogal eens buiten de lijntjes. Maar moet een topcoach daar niet mee om kunnen gaan? Diego Maradona, Eric Cantona en Didier Drogba waren ook geen koorknapen, maar met alleen modelprofs ga je de oorlog niet winnen.

Nainggolan is geen Cantona en zeker geen Maradona, maar wel een bruikbare kracht in de kern van de Rode Duivels. Een heuse krijger, iemand die voorop gaat in de strijd en een goal kan maken vanuit de tweede lijn, zoals in Frankrijk. Een uniek profiel in deze keurgroep, net zoals Marouane Fellaini.

Ook Marc Wilmots had het niet begrepen op zijn tattoos en zijn flamboyant gedrag. Hij liet hem thuis van het WK in Brazilië, maar zag zijn vergissing in en promoveerde hem op Euro 2016 tot titularis. Terecht, Radja is immers een sleutelfiguur bij AS Roma en stond een paar maanden geleden nog bovenaan het verlanglijstje van Antonio Conte en Chelsea.

De bondscoach mag niet het beeld creëren dat hij een brave jongen die altijd op tijd komt, met mes en vork eet en steeds met twee woorden spreekt, verkiest boven iemand die beter presteert. Wat dat laatste betreft zijn er vraagtekens te plaatsen bij de concurrenten van de middenvelder van AS Roma. Martínez eiste tot voor kort dat zijn spelers in een topcompetitie aan de slag zijn, maar valt niet over het feit dat Axel Witsel in de Chinese kleuterliga op de loonlijst staat. En dan zijn er nog jongens die alles behalve top waren de voorbije weken. Youri Tielemans kreeg bij Monaco nog slechts 56 speelminuten op 270. Leander Dendoncker werd zondag door René Weiler in de Ghelamco Arena aan de kant gehouden vanwege transferbesognes. En Nacer Chadli kwam om dezelfde reden nog helemaal niet in actie voor West Bromwich Albion.

Gebrek aan wedstrijdritme is een handicap waar ook een aantal spelers uit de andere linies mee te kampen hebben. Thomas Vermaelen mag in Camp Nou zelfs de bank niet warm houden en dat lot dreigt ook voor Divock Origi en verrassend voor Simon Mignolet bij Liverpool. Michy Batshuayi viel bij Chelsea ook al enigszins uit de gratie.

Deze jongens moeten zich dringend bezinnen over hun toekomst. Andere oorden opzoeken zou wel eens noodzakelijk kunnen zijn om regelmatig aan voetballen toe te komen en een plaats in de kern van 23 voor het WK te versieren.

Voor Martínez zijn dit zorgen voor morgen en hij kan in januari nog altijd spelers een hint geven dat ze beter van club wisselen. De komende dagen draait het alleen om Griekenland. Helemaal gerust lijkt hij niet in het bezoek aan de Acropolis. Hoe anders verklaren dat hij koste wat kost over Eden Hazard wil beschikken tegen de Hellenen, terwijl die alleen maar een paar matchen met de beloften in de benen heeft? Benieuwd ook of hij zich laat inspireren door Pep Guardiola en Kevin De Bruyne voor de defensie laat spelen.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Roberto Martínez moet in de eerste plaats naar prestaties kijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier