Tom De Mul snakt naar speelkansen bij FC Sevilla.

Daniel Devos

Dit seizoen is TomDeMul (21) de enige Belg van geboorte die in de Primera División aan de slag is. Maar in competitieverband kwam de Antwerpenaar met FC Sevilla nog geen minuut aan spelen toe. De rechterflankspeler speelde enkel een halfuur in de supercup tegen Real Madrid en een speelhelft tegen AEK Athene in de CL-voorronde. “Ik weet wel dat ik geduld moet hebben en proberen om zoveel mogelijk te leren, want ik tekende voor vijf jaar. Maar ik moet toch ook enkele wedstrijden kunnen spelen om me verder te ontwikkelen. Ik kwam niet om alleen maar te trainen”, biecht hij op.

Gevraagd naar het belangrijkste verschil met Nederland verwijst De Mul meteen naar de snelheid van uitvoering. “De Spaanse competitie staat gewoon op een enorm hoog niveau”, weet hij. “In elk team zitten uitstekende voetballers én de concurrentie is spijkerhard. Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of een contract bij een Spaanse club te hoog was gegrepen voor mij. Ik geef alleszins de strijd nog niet op.”

De nieuwe aanvoerder van de beloften was bij Ajax gewoon om in een 4-3-3 te spelen. Nu moet De Mul zich aanpassen aan de 4-4-2, waar FC Sevilla bij zweert. “Daar ligt het probleem niet. Met mijn kwaliteiten als flankspeler zou ik het ook in dit systeem moeten kunnen maken.”

In drie maanden maakte De Mul in ieder geval al behoorlijk veel mee. Het meest aangrijpende moment was zonder twijfel de dood van AntonioPuerta. “Ik kreeg niet echt de tijd om een band met hem te smeden”, kijkt hij terug, “maar het doet toch wel iets als een collega, die nauwelijks iets ouder is, zomaar de dood in gesleurd wordt. Andere spelers die hem al langer kenden, kwamen die hele gebeurtenis nog altijd niet te boven.”

Zijn mooiste moment tot nu toe beleefde hij in de supercup. “Debuteren tegen de sterren van Real Madrid én winnen. Dat was echt een droom. Ik was hier pas en won al meteen een trofee. Want de supercup, dat telt wel in Spanje !” Ondertussen moddert de UEFA Cupwinnaar een beetje aan in de Spaanse Liga. “We zitten duidelijk in een moeilijke periode en hopen op betere tijden.”

DANIEL DEVOS Spanje ging met 1-3 winnen in Denemarken. De goals werden gemaakt door Raúl Tamudo, Sergio Ramos en Albert Riera. Bondscoach Luis Aragonés reageerde bijzonder geprikkeld op alle vragen over het feit dat hij Raúl opnieuw niet had opgeroepen. “Hoeveel WK’s en EK’s hebben we met hem in de ploeg al gewonnen ?”, sneerde hij naar de pers.

Abel Resino is de eerste coach die dit seizoen in de Liga wordt ontslagen. Dat Levante nog altijd de rode lantaarn draagt, is hem fataal geworden. Hij nam vorig seizoen over van Juan Ramón López Caro en had eind vorig seizoen een nieuw contract gekregen nadat hij het behoud had veiliggesteld.

Michael Laudrup, de Deense trainer die bij Getafe de naar Real vertrokken Bernd Schuster opvolgde, zit in een lastig parket. Na de 2 op 21 en de negentiende plaats in de rangschikking hield de club vorige woensdag een crisisvergadering. “Laudrup is te zwak”, verklaarde een bestuurslid anoniem aan sportkrant As. De oud-aanvaller krijgt momenteel wel nog de steun van voorzitter Angel Torres, maar de vraag is hoelang dat nog zal duren.

Real Madrid kreeg de titel van ere-ambassadeur van Spanje. De spelers zullen bij internationale wedstrijden voortaan ook een Spaanse vlag op hun shirt dragen.

Hristo Stoichkov is niet langer als coach aan de slag bij tweedeklasser Celta Vigo. Hoewel de Bulgaarse oud-international vorig seizoen de degradatie niet kon vermijden, kreeg hij toch een nieuwe overeenkomst. Hij werd opgevolgd door Juan Ramón López Caro. Kortom, de trainerscarrousel draait weer als vanouds.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier