Te koop: ex-deelnemer aan de Champions League

Ralph Hasenhüttl © belgaimage

Vandaag staat Lierse dicht bij een nieuwe overname, precies twintig jaar na zijn CL-deelname.

Binnen vijf jaar wilde Maged Samy met Lierse Champions League spelen, klonk het kort na de overname door de Egyptische holding Wadi Degla bijna tien jaar geleden. In oktober 2007 redde Wadi Degla Lierse van het failliet, tien jaar nadat de Kempense club vaste voet leek te krijgen in de Belgische voetbaltop. Maar toen het 20 jaar geleden de laatste titel vierde, was de helft van de basisploeg, samen met de trainer, al elders onderdak en moest in allerijl een half nieuw team worden ingekocht voor de Champions League.

Daardoor kon Lierse op 28 augustus 1997 maar moeizaam afstand nemen van het bescheiden Cypriotische Anorthosis Famagusta, een zege die toegang verschafte tot de poulefases van de Champions League. In de slotfase maakte de Oostenrijkse spits Ralph Hasenhüttl de 2-0. ‘Het was het eerste en het laatste wat hij goed deed in deze match’, schreef de verslaggever van de Nederlandse Volkskrant die zich naar Lier begeven had voor die match. ‘Voorstoppers van de komende tegenstanders van Lierse kunnen hun hart ophalen met deze man. Hij is technisch zeer beperkt en met zijn snelheid had hij beter Slakkenhüttl kunnen heten.’ Precies 20 jaar na zijn spelersdebuut ontdekt Hasenhüttl deze week als trainer de Champions League, met RB Leipzig. Op de vraag wat hij uit zijn vorige deelname als speler had geleerd, antwoordde de trainer vorig jaar gevat: ‘Dat ik als speler niet goed genoeg was voor dat niveau, maar dat ik er als trainer erg naar uitkijk.’

Op 17 september verloor Lierse in Leverkusen met 1-0. Twee weken later speelde het thuis. Dat was niet in Lier, waar het stadion ongeschikt was, en ook niet in Brussel. ‘Het kostte ons 1,4 miljoen frank (35.000 euro, nvdr) per wedstrijd. Te duur’, zegt erevoorzitter en toenmalig manager Neel de Ceulaer. Zo belandde Lierse in Gent waar het drie keer in een half gevuld Jules Ottenstadion zou aantreden. In de eerste ’thuiswedstrijd’ tegen Sporting Clube de Portugal haalde Lierse zijn enige punt, met de gelijkmaker (1-1) van Pieter Huistra in de slotfase. Het eindigde laatste in zijn groep.

Een nieuwe CL-campagne, waar Maged Samy het over had, zit er niet meteen in. Eind vorige week bevestigde de eigenaar wat al een paar maanden in de lucht hing: dat hij opstapt als iemand de gevraagde overnameprijs betaalt.

Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier