Europees vergeet Milan de crisis in eigen land.

“Zo fris als een bundel groenten die door iemand in de ijskast werd vergeten”, omschreef een Italiaanse journalist vorige week het AC Milan dat zonder Kaká thuis verloor van Empoli. Milan was toen teruggezakt naar de elfde plaats, op tien punten van stadsrivaal en competitieleider Inter. Zelfs de terugkeer van Paolo Maldini die tegen Empoli zijn rentree in de ploeg maakte na de CL-finale in mei, ging onopgemerkt voorbij.

Woensdag veegde Milan, mét Kaká, Shakhtar Donetsk met 4-1 van het veld, zondag verloor het in de competitie weer met 1-0 van AS Roma. Het staat nu dertiende. Hoe het komt dat Milan Europees schittert terwijl het zich door de competitie sleept als een oude man ? Volgens analisten omdat het team te weinig energie heeft om in competitie elke week een muur te slopen, terwijl in de CL de meeste tegenstanders open spelen en laten voetballen. Dat de ervaren sterren van Milan Europees kunnen pieken, bewezen ze door vorig jaar het kampioenenbal te winnen.

Met een gemiddelde van 30,67 jaar hebben de rossoneri de oudste kern van alle Italiaanse eersteklassers : het gemiddelde in de Serie A bedraagt 27 jaar en drie maanden. Ook vicevoorzitter Adriano Galliani gaf toe dat er sprake was van crisis, maar ingrijpende maatregelen moest men niet verwachten : aan trainer Carlo Ancelotti wordt niet geraakt. “Ancelotti blijft minstens tot 2012 !”

Behoudender gaan spelen vond de trainer van Milan geen goede raad. “Wij willen onze identiteit bewaren. Ik geloof ook niet dat we een nieuwe midvoor nodig hebben.” Veel wordt verwacht van de amper achttienjarige Braziliaanse aanwinst Alexander Pato die vanaf januari speelgerechtigd is. Intussen is Kaká topschutter.

Vorige week benadrukte Silvio Berlusconi nog dat Milan zijn Braziliaanse goudhaantje nooit zou verkopen om economische redenen. Veel volk voorin heeft Milan niet. Het mist nog een paar weken Ronaldo die dit seizoen nog geen wedstrijd speelde. Filippo Inzaghi scoorde in zes competitiewedstrijden nog niet en werd zondag tegen AS Roma op de bank gehouden ten voordele van Alberto Gilardino, die wel stilaan weer de weg naar de netten vindt.

Inter kan normaal pas opnieuw in 2008 beschikken over de Franse middenvelder Patrick Vieira. Die raakte dinsdag in de Europese wedstrijd geblesseerd aan de ligamenten van de rechterknie. Dit seizoen speelde Vieira bij Inter in competitieverband nog maar 68 minuten van de 810. Nog bij Inter werd Adriano zondag niet geselecteerd. Roberto Mancini liet de Braziliaanse aanvaller om tactische redenen aan de kant : “Ik heb vijf spitsen en kan niet elke week de drie die niet spelen op de bank zetten.”

Bij Milan is de Tsjechische linkerflankspeler Marek Jankulovski donderdag door dokter Mark Martens geopereerd aan de rechterknie (meniscus). Jankulovski, die woensdag voortijdig het veld moest verlaten, zal ruim een maand onbeschikbaar zijn.

In de Serie B is het verrassende Pisa, net overgekomen uit derde, koploper af na een nederlaag bij Grossetto. De nieuwe leider is Brescia, met één punt voorsprong op Pisa en Chievo, de enige van de drie degradanten die bovenin mee speelt. Ascoli en Messina zijn middenmotors. Messina haalde een punt bij het Bari van Jean-François Gillet en Tony Sergeaant dat veertiende staat op 22 ploegen.

Bij Fiorentina, dat donderdag op 1-1 bleef steken bij Villereal, mocht Rode Duivel Anthony Vanden Borre een half uur invallen. Christian Vieri, de maker van de Italiaanse goal, speelde zijn vierhonderdste officiële wedstrijd. Fiorentina is al sinds het begin van het seizoen ongeslagen, competitie en UEFA Cup samen.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier