Bayernleiding hekelt tackles op goudhaantje Ribéry.

Vooralsnog lijkt het er sterk op dat niets of niemand in Duitsland Bayern München kan afstoppen. De recordkampioen verkeert in euforiestemming en zit perfect op titelkoers.

Maar toch is de koploper niet helemaal blij. De tegenstanders spelen namelijk veel te ruw, zo oordeelt een zwaar mopperende manager Uli Hoeness. Na de vrij gemakkelijke 3-0-overwinning tegen Hannover 96 regeerde de woede tijdens en na de wedstrijd. “Teams die ons sportief niet meer bij kunnen houden proberen dat op te lossen door overdreven hard spelen. De Duitse bevolking en onze supporters willen genieten van mooi verzorgd voetbal, wij zorgen daarvoor, maar zíj maken het met hun gemene overtredingen kapot.” Het is kritiek die kan tellen.

Op een bepaald moment kon Hoeness zijn ergernis niet langer onderdrukken. Hij kreeg het zelfs aan de stok met Diecker Hecking, de trainer van Hannover 96, omwille van de viriele aanpak van zijn ploeg. Vooral draaischijf Franck Ribéry moest het ontgelden, want de Franse international is momenteel door niemand in bedwang te houden. “Hij wordt constant op de hakken gelopen, kan na elke wedstrijd een paar dagen niet trainen doordat er aanslagen worden gepleegd op zijn lichaam”, verklaarde Hoeness in de Duitse pers. “Hiermee wordt bewust de gezondheid van een speler in gevaar gebracht. Dat kunnen en mogen we niet tolereren. Dit is pure waanzin ! Als het zo doorgaat, dan zullen er snel kruisbandblessures volgen. Dan is het gute Nacht Fussball. Dan hebben wij binnenkort niet vijf, maar vijftien geblesseerde spelers. Ze moeten de bal spelen, niet de enkels van hun rechtstreekse tegenstanders kapot trappen. Zo kan het echt niet verder gaan. We moeten optreden.”

Ook Ottmar Hitzfeld reageerde al. “De tendens was al tijdens de Ligabeker te zien”, stelde hij vast. “We worden dit seizoen tamelijk hard aangepakt. Tegen Hannover zag ik 24 merendeels brutale fouten, waarbij er totaal geen kans was om de bal te spelen. Dat zal nog erger worden. Daarop moeten we ons gaan instellen”, waarschuwde hij. “Ik ben alleen een beetje bang voor Franck. Enkele gemene overtredingen worden immers niet met geel bestraft.” Ribéry zelf blijft het kalmst. “Ik zal mijn speelwijze niet aanpassen.”

Oliver Kahn speelde tegen HSV zijn 535ste Bundesligaduel, meteen goed voor een nieuw record. Tot afgelopen weekend stond de doelman op gelijke hoogte met Eike Immel. Kahn bezit al drie andere records : de meeste overwinningen (296), het vaakst de nul (188) en zeven Duitse titels.

Lukas Podolski (22, Bayern München) maakte na een afwezigheid van vier maanden door een knieoperatie net als Valérien Ismaël (slachtoffer van een scheen- en kuitbeenbreuk in augustus 2006) zijn wederoptreden bij een oefenduel tegen Grasshoppers Zürich.

Grafite (28), een Braziliaanse international, verruilde Le Mans voor VfL Wolfsburg, dat 8 miljoen euro neertelde. De spits tekende voor drie seizoenen.

Adidas verlengde het sponsorcontract met de Duitse voetbalbond tot 2018. Per seizoen legt het Duitse sportmerk 20 miljoen euro, vanaf 2014 zelfs 25 miljoen euro. De clubs, die een deel van dit bedrag opstrijken, zijn ontgoocheld omdat Nike een bod uitbracht dat tweemaal hoger lag.

Christoph Daum werd voor twee duels geschorst en kreeg een geldboete van 10.000 euro. De coach van FC Keulen kreeg die straf, nadat hij na de verloren derby tegen Alemannia Aachen (0-1) voor de tv-camera’s iets te fel uithaalde naar de arbitrage. Daum blijft pertinent volhouden dat de scheidsrechters zijn ploeg bewust en systematisch benadelen.

Christian Schulz (24) verliet na twaalf jaar Werder Bremen. Hannover 96 betaalde anderhalf miljoen euro voor de verdedigende middenvelder, die voor vier jaar tekende.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier