Prandelli doet zijn contract bij Fiorentina uit.

‘Cesare siamo con te’ (‘ Cesare, we staan aan jouw kant’) was het opschrift van een aantal bordjes, waarmee de fans van Fiorentina in de thuiswedstrijd tegen Udinese hun trainer steunden. De polemiek begon met het gerucht dat Cesare Prandelli (52) nummer één zou staan op de verlanglijst van Juventus, terwijl zijn contract in Firenze nog een jaar loopt. Dat bericht kwam als een schok, omdat iedereen meende dat er tussen trainer en club sprake was van eeuwige liefde.

Anderhalf jaar geleden bepaalden trainer en club om een groot voetbalcentrum te bouwen, met handelszaken, een vernieuwd stadion en een museum. Maar ook in Italië remt de overheid af: anderhalf jaar later staat men nog geen stap verder. Zo lang de Cittadella Viola een project blijft, en geen werkelijkheid wordt, heeft dat gevolgen voor het clubbudget. Op dit moment heeft Fiorentina de vijfde salarislast in de Serie A terwijl het kan rekenen op 20.300 abonnees. Om een echte topclub op nationaal niveau te worden, volstaat dat niet.

Na de reactie van Prandelli kondigde voorzitter Diego Della Valle vorige week dinsdag aan dat hij zich zou terugtrekken uit de club die hij overnam toen het toenmalige Florentia na het failliet in vierde klasse uitkwam. Amper twintig minuten later meldde Prandelli via de officiële website dat hij minstens zijn contract, dat loopt tot 2011, uit zal doen.

Na 13 april gaan trainer, sportief directeur en het bestuur rond de tafel zitten. Dan wordt immers de halve finale van de Coppa Italia tegen Inter gespeeld. Fiorentina wil maar wat graag de beker winnen, omdat Europees voetbal via de competitie op dit moment veraf is. Er zou worden gepraat over een nieuw contract met de trainer voor twee tot drie jaar. In de Serie A is Prandelli met vijf jaar nu al ruimschoots de trainer met de langste anciënniteit. In maart 2008 beoogde hij nog een carrière zoals Alex Ferguson bij Manchester United of ArsèneWenger bij Arsenal, om een jong team te laten rijpen en met mooi voetbal naar de top door te stoten.

Na het WK komende zomer in Zuid-Afrika, wanneer ook zijn contract afloopt, neemt Marcello Lippi (61) afscheid van de Italiaanse nationale ploeg. Een contractverlenging is wat hem betreft niet aan de orde. Lippi, die de Squadra in 2006 naar de wereldtitel leidde, werd opnieuw bondscoach na het EK van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. Bondsvoorzitter Giancarlo Abete had tevoren al aangekondigd dat de naam van de Italiaanse bondscoach van na het WK al voor de afreis naar Zuid-Afrika bekend zou worden gemaakt. Hij heeft dus nog twee maanden tijd.

Mario Balotelli (19) maakte na zes wedstrijden afwezigheid weer deel uit van de wedstrijdkern van Inter tegen Bologna, startte en maakte zelfs een van de drie goals. Dat kon omdat hij vorige donderdag via de website zijn excuses aanbood aan trainer en club voor zijn acties van de laatste tijd.

Adrian Mutu (31) is bij twee dopingcontroles positief bevonden. Dat gebeurde na de match tegen AS Bari op 10 januari en na de bekermatch tegen Lazio (waarin Mutu twee keer scoorde). De Roemeense spits, die dit jaar elf keer aantrad voor Fiorentina, had niet gemeld dat hij een antihongermiddel nam. Het product was aangeschaft in Roemenië, maar bevatte verboden substanties. Dat hij in 2004 bij Chelsea al eens positief testte (toen werd cocaïne aangetroffen in zijn urine), wordt niet als bezwarend ervaren. Maar er hangt de international wel een schorsing van een jaar boven het hoofd.

Als het wat meezit, kan AC Milan weer op zijn Braziliaanse spits Alexandre Pato rekenen begin mei. Dat zou hem toelaten de resterende drie competitiewedstrijden af te werken. Pato blesseerde zich aan de rechterdij tegen Atalanta Bergamo op 28 februari en herviel tegen Napoli op 21 maart. Ook Alessandro Nesta (geopereerd aan de knie op 15 maart) zou weer inzetbaar zijn voor de laatste drie wedstrijden.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier