Espanyol blijft na wederopstanding in de Liga.

Met een 10e plaats bevindt Espanyol zich pal in het midden van de rangschikking. Toch hebben de blanquiazules allerminst een rustig seizoen achter de rug. Op een bepaald moment zag de toestand er zelfs zo benard uit dat voorzitter DanielSánchezLlibre beloofde om te voet van Montjuich naar het nieuwe stadion van Cornellá, in de buurt van de luchthaven, te gaan als de club zich zou redden. Espanyol versleet afgelopen seizoen drie trainers: BartoloméMarquez, JuanManuelEsnal alias ‘Mané’ en uiteindelijk MauricioPochettino, die tot dan toe trainer was van … de damesploeg van Espanyol.

De vroegere verdediger van Espanyol, die ook nog een tijdje actief was bij PSG, gaf lange tijd de indruk de enige te zijn die nog in een mirakel voor de club geloofde. Of het nu met zijn geloof in de Moreneta – de heilige maagd – te maken heeft of niet, het is een feit dat hij erin slaagde de comateuze patiënt die Es-panyol geworden was, weer tot leven te wekken. Hij praatte permanent op zijn spelers in met de boodschap dat de redding nog mogelijk was en vertaalde daarvoor de mantra van de Amerikaanse president BarackObamaYes, wecan – in het Spaans als , vosotrospodéis. Vervolgens legde hij hen uit dat ze heel hard moesten werken en aan één zeel moesten trekken. En hoewel er in de eerste wedstrijden onder zijn leiding nog geen overtuigende resultaten op het bord kwamen, bleek uit een aantal details toch dat de club weer op het goede spoor kon raken.

Paradoxaal genoeg was het echter pas na nog een beschamende nederlaag tegen Osasuna, dat de spelers echt de mouwen zijn gaan opstropen. Na een deugddoende zege tegen Deportivo en een gelijkspel tegen Numancia, was het team gelanceerd. Want daarna volgden vijf zeges in zes wedstrijden en de fans kregen weer het echte Espanyol te zien, met een zo goed als onklopbare CarlosKameni tussen de palen, een keizerlijk verdedigende DanielJarque en een in blakende vorm verkerende IvanDeLaPeña, die heel goed de lijnen uitzette. Bovendien slaagde de tijdens de winterperiode ingehaalde spits IvanAlonso erin om enkele beslissende doelpunten te scoren. Die vier spelers uit de centrale as deden het dus goed en ze kregen vanop de flanken efficiënte ruggensteun van jongens als Moisés, LuisGarcía en Roman. Eind goed, al goed voor Espanyol en de voorzitter kan dus te voet naar het nieuwe stadion van Cornellá!

Victor Valdés, de 27-jarige doelman van FC Barcelona, vroeg een nettoloon van 9 miljoen euro. Dat is evenveel als wat Kakástraks bij Real Madrid zal gaan verdienen. Het leidde even tot de stopzetting van de onderhandelingen, maar de volgende dag kwam toch het bericht dat hij binnenkort een verbintenis tekent tot 2014.

David Villa (27) zou in tegenstelling tot eerdere verklaringen van Florentino Pérez toch niet snel tekenen bij Real, omdat FC Valencia zich bij de onderhandelingen te stroef opstelt. Ook FC Barcelona zou nog op vinkenslag liggen en een deal voorstellen waarin ook Juan Mata betrokken zou zijn. Villa zelf verklaarde dat hij een beslissing heeft genomen en dat zijn agenten nu maar aan het werk moeten gaan.

Florent Malouda, de 29-jarige Franse middenvelder van Chelsea, wordt het doelwit van Barcelona indien de Spaanse landskampioen er niet in slaagt Franck Ribéry binnen te halen. De lotgevallen van Ribéry worden dé transfersoap van de zomer. Eerst mocht hij onder geen beding weg bij Bayern, maar toch werd hij al beurtelings aangekondigd bij Manchester United, Barcelona en Real Madrid. Met name Zinédine Zidane probeert zijn landgenoot ervan te overtuigen naar de Spaanse hoofdstad te komen. Daardoor zou Real nu in poleposition liggen.

Ewerthon (27), de Braziliaanse spits van het naar eerste klasse gepromoveerde Zaragoza, is voor vijf wedstrijden geschorst.

Mario Bermejo, de spits van het eveneens naar eerste klasse gepromoveerde Xerez, verlengde zijn contract met twee bijkomende seizoenen.

Fundación Heliopolis is de naam van de vereniging die het verzet leidt tegen Manuel Ruiz de Lopera, de voorzitter van het naar tweede klasse gedegradeerde Betis Sevilla. Met meer dan 70.000 kwamen ze op straat om zijn ontslag te eisen.

Cádiz, Cartagena en nog twee andere nog aan te duiden teams promoveren van derde klasse (divisie D2B) naar tweede afdeling (D2A).

Jaroslav Plasil (27), de Tsjechische linkerflankspeler van Osasuna die vroeger nog voor Monaco heeft gespeeld, staat in de belangstelling van Villarreal. De “gele onderzeeër” heeft ook interesse voor David Trezeguet (31). Die speelt al sinds 2000 voor Juventus en wil nu andere lucht opsnuiven.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier