Guibertin blijft geloven in het behoud.

Tien dagen geleden, op de dertiende speeldag, pakte Axis Shanks Guibertin voor het eerst dit seizoen de drie punten. De overwinning smaakte extra zoet, omdat ze behaald werd tegen het Group d’Arte Averbode van Herman Vleminckx, tot december coach bij Guibertin. “Het klopt dat een aantal spelers problemen had met de aanpak van mijn voorganger”, geeft de nieuwe sportieve verantwoordelijke Luc Humblet toe. “Iedereen heeft zijn eigen manier van werken. Ik wil dan ook geen kritiek geven op Herman. Maar het conflictmodel dat hij voorstond, lag deze groep niet. Ik heb dat niet nodig, wel mensen die een team vormen.”

Jullie bengelen nog wel helemaal onderaan. Hoe moeilijk wordt het om de doelstelling voor aanvang van het seizoen, het behoud, te behalen?

Luc Humblet: ” On y croit, wij geloven er zeker nog in. In de play-down begint de laatste uit de reguliere competitie met nul punten. Maar de nummers zeven tot en met negen krijgen ook maar drie, twee en een punt. Bovendien toonden we de laatste weken progressie. We bewezen dat we nauwelijks of niet moeten onderdoen voor onze rechtstreekse tegenstanders. Aanvallend konden we al mee met een groot deel van de andere Ligaploegen, blokkerend en serverend bleven we achter. Tegen Averbode scoorden we dertien kill blocks. Als we dat niveau kunnen handhaven, dan rest ons alleen nog de service als grootste werkpunt.”

Vooral jullie Roemeense spelverdeler lijkt te groeien.

Cristian Bartha is een jonge en onervaren spelverdeler. Hij heeft het nodig dat je hem stuurt. Dat gebeurde voorheen niet. Wij werken er nu wel aan en hopen dat zijn rendement blijft toenemen. Daarnaast wil ik toch ook even aanstippen dat de aanvalsstatistieken van François Lecat, die amper zestien jaar is, misschien wel de beste zijn in heel België. Hij wordt al gevolgd door Maaseik.”

En zo stoot er misschien nog eens een Waalse volleyballer door naar de top?

“Je hebt altijd enkele individuen die er komen. Maar voor een Waalse sporter, vooral een ploegsporter, blijft het moeilijk. De twee grote problemen zijn het gebrek aan financiële middelen en de mentaliteit. In Wallonië wordt sport niet aangezien als een mogelijkheid om iets te bereiken. We investeren alleen in sport voor iedereen, Vlaanderen ook in topsport.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier