Met Litouwen krijgt België een sterk collectief tegenover zich, maar ‘scoren lukt zo moeilijk.’

Litouwen is zaterdag de eerste tegenstander van de Rode Duivels op weg naar het WK 2006. De grootste van de Baltische staten – 65.000 km2 en 3.700.000 inwoners – kan weinig voetbalreferenties voorleggen, maar kan rekenen op een stevig team dat beetje bij beetje aan het groeien is. Zonder grote vedetten eindigde Litouwen in de kwalificatiegroep voor Euro 2004 op een vierde plaats met 10 punten. Litouwen hield Duitsland in bedwang en klopte in Vilnius zelfs Schotland met 1-0.

De 52-jarige bondscoach Algimantas Liubinskas, heeft sinds februari 2003 het roer in handen en mikt duidelijk op de collectieve sterkte van het team. “De grote kracht van de ploeg is de teamspirit”, zegt Nerijus Kesminas, sportjournalist bij het Litouwse dagblad Lietuvos rytas. “Er zijn geen vedetten en iedereen jaagt op de bal. Liubinskas hamert voortdurend op het belang van een stevige verdediging. Het defensieve compartiment is het sterkste onderdeel van de ploeg, terwijl de spitsen het moeilijk hebben om te scoren. Tijdens de jongste vriendschappelijke wedstrijd tegen Rusland werd die waarheid echter geweld aangedaan. Litouwen scoorde drie keer, maar verloor de wedstrijd toch nog met 4-3 Litouwen speelde in die match 4-4-2, maar wellicht zal de coach straks wel van tactiek veranderen. Normaal gesproken zal hij opteren voor een 4-5-1. Iedereen achter de bal en één spits die op een counter loert, om te proberen buitenshuis een punt te halen. Maar nu het tegen Rusland met twee spitsen vooraan vlot draaide, wil de coach misschien wel risico’s nemen en ze weer allebei opstellen.”

De Lokerense middenvelder Arnar Vidarsson kent de Litouwse ploeg goed omdat hij er met IJsland tegen speelde in de kwalificaties voor Euro 2004. “Litouwen heeft een zeer goed georganiseerde ploeg met meer fysieke dan technische kwaliteiten. Dat blok ontwrichten is vrij moeilijk. Tegen ons speelden ze in een 3-5-2, die snel verandert in een 4-5-1.”

In de Litouwse kern vinden we twee namen die de Belgische voetballiefhebbers bekend in de oren klinken. In de eerste plaats Edgaras Jankauskas, ex-Club Brugge en vorig jaar zonder te spelen delend in de Champions- Leaguetriomf van Porto. “Hij is wel een vedette”, zegt Kesminas, “maar bij de nationale ploeg kon hij die status nog niet waarmaken. Hij is meer een targetman en Litouwen heeft eerder nood aan een goaltjesdief, want scoren lukt zo moeilijk. Bovendien is hij nu bezig met zijn vertrek bij Porto. Hij komt daardoor zo weinig aan spelen toe dat hij tegen België normaal niet in de basis zal staan.”

Tomas Danilevicius, die in ons land onder meer voor Club Brugge en Beveren speelde, maakt eveneens deel uit van de Litouwse kern. Kesminas : “Bij de kwalificaties voor Euro 2004 speelde hij niet vaak, maar nu is hij opnieuw in vorm en Liubinskas noemde hem na het duel tegen Rusland zelfs de man van de match.” Ook Danilevicius is echter geen goalgetter. Litouwen rekent vooraan dan ook vooral op Robertas Poskus die uitkomt voor het Russische Samara.

Alle andere spelers proberen vooral de tegenstander het voetballen te beletten. Onder de lat staat normaal de 34-jarige Gintaras Stauce, die net de bons heeft gekregen bij het Griekse Kallithea en op zoek is naar een nieuwe club. Mogelijk noopt dat er Liubinskas toe om te opteren voor de 21-jarige Zydrunas Karcemarskas van Dynamo Moskou, die ook tegen Rusland onder de palen stond.

Litouwen moet tegen België de 23-jarige middenvelder Deividas Cesnauskis, algemeen beschouwd als het grootste talent, missen omdat hij out is met een blessure. Zijn broer Edgaras Cesnauskis, een potige linkerflankspeler, zal wel van de partij zijn. De speler van Dynamo Kiev krijgt in de Champions League de kans om ervaring op te doen tegen de vedetten van Real Madrid, AS Roma en Bayer Leverkusen. Hetzelfde geldt voor Deividas Semberas die met CSKA Moskou aantreedt tegen Chelsea, Porto en PSG.

door Stéphane Vande Velde

De kracht van Litouwen zit in het collectief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier