Ronny Gaspercic maakte de Spaanse verdediger van AA Gent nog mee bij Betis Sevilla.

Veertien jaar speelde Juan Alberto Andreu Alvarado alias Melli (27) bij Betis Sevilla: van de jeugd tot de eerste ploeg, waar hij 150 wedstrijden speelde in de Spaanse eerste klasse. Hij werd Europees kampioen met de U-16, verloor met de Spaanse beloften de finale van het WK en won in 2005 de Spaanse beker. Vorig seizoen kwam hij uit voor Tenerife, waarmee hij degradeerde, en nu liep zijn contract ten einde. Op het moment dat Gent hem contracteerde, was hij in Engeland aan het testen bij West Ham United.

Dat het hem in zijn keuze voor Gent net als zijn landgenoot César Arzo om de kans op prijzen te doen was, liet Melli vrijdag bij zijn voorstelling tussen de lijnen door verstaan. “In Spanje zijn er twee kampioenschappen: eentje voor Barcelona en Real Madrid en eentje voor al de rest.”

AA Gent haalde hem in eerste instantie als centrale verdediger, maar in Spanje heeft hij ook als rechtsachter gespeeld, meldt Andrés Gutierrez, Spaans journalist die Melli onder de aandacht van Gent zegt te hebben gebracht – de grens tussen journalistiek en bemiddelen ligt in Spanje minder scherp dan in België, beaamt hij. Via de neef van Manu Ferrera die AA Gent in Spanje als scout gebruikt, had AA Gent Melli leren kennen als een verdediger met voetballende kwaliteiten. “Technisch zal hij wellicht beter zijn dan Arzo,” schat Gutierrez, “zoveel van die verdedigers zijn er niet in België. West Ham was financieel waarschijnlijk een betere optie geweest, maar hier zijn de sportieve kansen groter.”

Voormalig Rode Duivel en ex-Genk- en Westerlodoelman Ronny Gaspercic maakte aan het einde van zijn periode bij Betis Sevilla het debuutseizoen van Melli nog mee. “Hij was toen een jonge gast”, herinnert hij zich. “De coming man, iemand waar de club achter stond. Zijn vorige seizoen bij Tenerife was niet zo goed, hoor ik ginder. Ze keken naar hem op bij Tenerife omdat hij van Betis kwam, maar het lukte niet helemaal, dus hij is naar verluidt een beetje aan het jengelen geweest, beetje schuldigen zoeken omdat het minder ging. Maar je kon ermee naar de oorlog, dus hij heeft zeker kwaliteiten. Een nieuwe start zal hem waarschijnlijk goed doen na al die jaren bij Betis.”

DOOR RAOUL DE GROOTE

“Een nieuwe start zal hem goed doen.”

Ronny Gaspercic

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier