Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De voetbalbond hakt dezer dagen knopen door inzake de omkadering van de A-ploeg en de beloften. Zaterdag zette het Uitvoerend Comité het licht op groen om nog één seizoen langer door te gaan met Jean-François de Sart als coach van de beloften. Een ideale situatie is dat niet: De Sart werd zaterdag door Standard officieel aangesteld als sportief verantwoordelijke van de Académie Robert Louis-Dreyfus. In principe moet hij straks dus spelers van zijn eigen club selecteren, misschien wel boven andere van ‘concurrenten. Michel Sablon, technisch directeur bij de KBVB: “In principe neem je beter een vrije coach, maar de oplossing is wel goed in die zin dat Jean-François de huidige campagne ( EK 2011, nvdr) kan afmaken.”

De beloften hebben nog twee uitwedstrijden: op 11 augustus in Frankrijk en op 3 september in Slovenië. Daarna zijn er in principe alleen nog vriendschappelijke wedstrijden voorzien, want de kans dat België zich plaatst voor het EK is klein.

Maandagnamiddag was er op de bond ook een vergadering in aanwezigheid van Georges Leekens over het samenstellen van diens technische staf. Op 11 augustus begint de A-ploeg aan zijn kwalificatiecampagne voor het EK, met een vriendschappelijke wedstrijd in Finland. Op 3 en 7 september gaat het dan tegen Duitsland (thuis) en Turkije (uit).

Marc Wilmots blijft assistent, Philippe Vande Walle traint de doelmannen. Sablon: “Leekens wil er nog iemand bij voor de multimedia en we hebben iemand met expertise nodig in de medische staf.” Herman De Landtsheer, die drie jaar met Leekens werkte (één jaar Gent en twee jaar Lokeren) geeft al multimedia in de bijscholing voor de Pro Licence en werd door de bondscoach voor de functie gepolst. Voor de tweede vacature werd de voorbije weken intens gepraat met LievenMaesschalck. Sablon: “We zijn na het opstappen van Marc ( Goossens, 26 jaar bondsdokter, nvdr) en Harry ( Heyndrickx, 32 jaar kinesist, nvdr) veel ervaring kwijtgeraakt. Er moeten in het kader van een interland vaak snel heel belangrijke beslissingen worden genomen. Lieven heeft die medische ervaring en kent al heel veel van onze voetballers vanuit zijn praktijk.”

Maesschalck voerde de voorbije weken gesprekken met Philippe Collin, Marc Wilmots en Georges Leekens over zijn functioneren. Maesschalck zegt “vereerd” te zijn dat ze aan hem denken. Maesschalck, maandagmiddag: “Ik ken inderdaad al heel veel spelers, dat is een voordeel. En met de praktijk valt alles te regelen, daar staat een organisatie. We moeten wel nog dingen een laatste keer finetunen, maar mij lijkt het heel plezierig om te doen.” S

PETER T’KINT

‘Mij lijkt het heel plezierig om te doen.’

Lieven Maesschalck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier