Ondanks enkele initiatieven blijft het zoeken naar Belgen in onze eerste klasse.

Deze zomer lanceerde de BLB (Liga van eersteklassers) een plan om het Belgische basketbal een duwtje in de rug te geven. Onze eersteklassers zouden voortaan vijf namen van in België opgeleide spelers op het scheidsrechterblad moeten zetten. De goedbedoelde maatregel bracht echter (nog) niet het gewenste effect. “Integendeel,” vat Maxime De Zeeuw de koe bij de horens. “In plaats van te investeren in een goede jeugdopleiding kiezen clubs ervoor om nog meer geld te steken in het aantrekken van zéven goede Amerikanen.”

Jammer genoeg bewijzen de statistieken en de realiteit het gelijk van De Zeeuw. Tot nog toe brak geen enkele nieuwe Belgische jeugdspeler door tot de eerste klasse. Of misschien eentje, Ioann Iarochevitch bij Charleroi. De boomlange center maakte indruk in de voorbereiding en kreeg wat speelkansen bij de competitiestart, voornamelijk omdat Christophe Beghin nog revalideerde. Maar zodra Charleroi de Euroliga bereikte, trok het een nieuwe buitenlander aan: Daniel Santiago. Iarochevitch verdween ondanks zijn goede prestaties van het wedstrijdblad. “Hij heeft zeker het potentieel voor eerste klasse,” moet Giovanni Bozzi nochtans toegeven, “maar bij een club als Charleroi is het moeilijk om je als jonge gast door te zetten.”

Dan doet eeuwige rivaal Oostende het op dat vlak beter: de ontbolstering van Quentin Serron is een van de weinige lichtpunten. Dankzij de steun en het vertrouwen van Jean-Marc Jaumin, zelf natuurlijk ook een spelverdeler in zijn actieve loopbaan.

Meer representatief voor de huidige malaise zijn Jorn Steinbach (Aalstar) en Alex Libert (Bergen), vorig seizoen nog revelaties. Zij zagen hun speelminuten drastisch teruggeschroefd, net als Jean-Marc Mwema die vorig jaar kwam piepen bij Antwerp en nu als dertiende man op het wedstrijdblad staat. Hetzelfde lot ondergaat Leigh Enobakhare, Belgische center van Nigeriaanse afkomst en opgeleid bij Oostende.

Een ander initiatief, mede gelanceerd door Jacques Stas (Charleroi) en Philip Debaere (Oostende), was de oprichting van de BDL ( Belgian Development League). Bedoeling was om voor elke competitiewedstrijd een soort talentenwedstrijd te laten plaatsvinden voor 16- tot 20-jarigen. Alweer een mooi idee, maar de eerste partij tussen Luik en Antwerp eindigde op een score van 37-146.

door daniel devos & matthias stockmans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content