Anthony Lurling kan bij Feyenoord vooralsnog Jon Dahl Tomasson niet helpen vergeten.

“Mijn doel is om meteen een belangrijke speler te worden”, liet Anthony Lurling voor aanvang van het seizoen nog hoopvol weten. In de derde competitiewedstrijd ging al na 37 minuten spelen het bordje met nummer 10 omhoog in De Kuip. De Heerenveenspeler, dé zomeraankoop van Feyenoord, moest het veld ruimen voor debutant SebastiánPardo. “Het houdt een keer op”, legde Bert van Marwijk na afloop uit. “Ik moest wel ingrijpen.”

De eerste maanden hebben Lurling nog niet veel vrolijke momenten opgeleverd. Een domme rode kaart in de voorbereiding was de eerste tegenvaller, de vele keren dat hij werd vervangen de volgende teleurstelling. In het eerste competitieduel tilde de voor Lurling ingevallen Robin van Persie Feyenoord over het dode punt heen. Tegen Excelsior deden Pardo en Thomas Buffel wat Lurling naliet. De Chileen scoorde, speelde simpel en sterk, terwijl onze landgenoot voor twee assists zorgde. Van Marwijk sprak harde taal : “Ik heb Anthony met die wissel een beetje uit zijn lijden verlost. Ik weet zeker dat hij heel goed kan voetballen. Maar hij heeft op een of andere manier moeite dat te laten zien op dit niveau. We spreken hier wel over Feyenooord, een club waar de belangen groot zijn. Dat dit een tik is voor hem, dat is logisch. Maar dat hoort ook bij het vak.”

De oplossing voor de weigerende benen van de vaardige dribbelaar heeft Van Marwijk niet direct voor handen. “In zijn voetbalcapaciteiten heb ik veel vertrouwen. Maar als je hem ziet lopen op het veld, dan lijkt het wel of hij bijna niet vooruitkomt. Het lijkt wel of hij lood in zijn benen heeft. Je hoopt op een moment of een goal en dat hij zich er dan overheen zet. Nu werd het te gevaarlijk, ik moest toch ingrijpen. Ik heb vaak genoeg gezegd : Je hoeft niet goed te spelen maar gooi het nou eens van je af ! Dit zijn ongrijpbare dingen, hij zal het zelf moeten oplossen.”

Bij Heerenveen maakte de 25-jarige aanvaller ook al eens zo’n periode door. “In het tweede jaar verwachtten de mensen wat van me. Maar ik kon dat niet waarmaken en ging aan mezelf twijfelen. Ik heb toen tegen mezelf gezegd : Knop om en laat ze maar eens zien hoe het moet. Dat lukte”, vertelde Lurling eerder in VI.. De vraag is of hij daar bij Feyenoord ook in slaagt. Gezien de grote belangen en de groeiende concurrentie – Mariano Bombarda maakte indruk en Van Persie zal spoedig aansluiten – zal de snelle schaduwspits snel fris in het hoofd moeten worden. Rotterdam is nu eenmaal niet Friesland. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier