Toen FrancoDal Cin, een vroeger bestuurslid van Juventus, in juni 2004 verklaarde dat er in Italië een ware bende van scheidsrechters bestaat die gecontroleerd wordt door Gea, een overkoepelende vereniging van managers, kon hij wellicht niet vermoeden dat die verklaringen bijna twee jaar later aan de basis zouden liggen van een schandaal.

Op basis van zijn verklaringen en in het kader van een onderzoek naar weddenschappen, luisterde de politie gedurende de hele competitie 2004-2005 tal van telefoontjes af. Dat heeft ertoe geleid dat Luciano Moggi, de algemene directeur van Juventus, zijn zoon Alessandro en iedereen die indertijd lid was van Gea door de onderzoeksrechter van Napels vervolgd werden voor bendevorming met het oog op het vervalsen van sportcompetities. Eerder al waren vader en zoon Moggi door de procureur van Rome beschuldigd van onwettige concurrentie, bedreigingen en geweld. Vorige week publiceerde de Italiaanse pers lange uittreksels uit de telefoontapes. Een verbijsterende vaststelling daarbij is dat Moggi kennelijk bepaalde wie de wedstrijden van Juve moest fluiten. “Stuur Cassaro voor de match tegen Messina, Rocchi voor die tegen Livorno en Pieri voor de trofee Berlusconi”, zei Moggi tegen Pierino Pairetto. Die was indertijd niet alleen verantwoordelijk voor de aanduiding van de scheidsrechters, maar ook de voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de UEFA. Pairetto antwoordde daarop : “Voor Cassaro is het al in orde. De rest zullen we later wel bekijken.”

Vorige week bevestigde de procureur dat een tiental personen betrokken is bij de zaak, onder wie InnocenzoMazzini, de vice-voorzitter van de bond, en Antonio Giraudo, de afgevaardigde bestuurder van Juventus.

Vorige zaterdag verspreidden de familie Agnelli en Ifil, de vennootschap die samen met de familie eigenaar is van de club, een perscommuniqué. Daarin heet het dat “de aandeelhouders het dossier rond de telefoontapes en rond het onderzoek naar het clubbestuur van Juventus aandachtig volgen, maar dat ze tot nu toe geen commentaar hebben gegeven om de goede sfeer in de club te bewaren”. Dat zouden ze doen met het oog op de laatste wedstrijden van de competitie. In het communiqué wordt ook nog gezegd dat de raad van bestuur moeilijke keuzes zal moeten maken.

Dat is niet echt een verrassing meer te noemen, want de eigenaars maken er al enige tijd geen geheim meer van dat ze het moeilijk hebben met het gedrag en het uitgavenpatroon van het trio Giraudo- RobertoBettega-Moggi en dat ze aarzelden om hen langer te laten aanblijven. In september vindt een algemene aandeelhoudersvergadering plaats, maar wellicht zal daarop niet worden gewacht om een aantal drastische beslissingen te nemen en diegenen die het imago van de club hebben bezoedeld, onverbiddelijk de deur te wijzen.

AS Roma en Inter speelden in de heenwedstrijd van de finale van de Italiaanse beker 1-1 gelijk. De blauw-zwarten openden in de achtste minuut de score via Cruz en Mancini maakte na tien minuten in de tweede helft gelijk voor de Romeinen. Francesco Totti nam op de bank plaats, maar moet normaal donderdag op San Siro aan de aftrap verschijnen voor de terugwedstrijd. Vorige zondag zat hij ook al op de bank voor de partij tegen Treviso.

Luca Toni, de spits van Fiorentina, kreeg de zilveren bal. Dat is een prijs die elk jaar door de sportpers wordt uitgereikt aan de meest correcte speler van de competitie.

Giovanni Galeone, die op 20 maart het duo SensiniDominissini opvolgde aan het hoofd van Udinese, tekende nu een contract dat hem nog één jaar aan de club bindt.

Dario Simic (30) verlengde zijn contract bij Milan tot 2009. De Kroatische verdediger die al vier jaar voor de rood-zwarten uitkomt, had er zich nochtans recentelijk over beklaagd dat hij niet genoeg vertrouwen kreeg.

Jaap Stam is voor de rest van het seizoen out als gevolg van een blessure aan de rechterschouder.

Eén jaar na de degradatie promoveert Atalanta Bergamo opnieuw naar de Serie A.

NR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier