De laatste twee edities van de Ronde van Lombardije werden gewonnen door de Italiaan Paolo Bettini, die er waarschijnlijk op gebrand ligt als wereldkampioen het seizoen glansvol af te sluiten. “Dat hangt af van zijn motivatie en eergierigheid”, beseft commentator Michel Wuyts. “Mocht Bettini voelen dat hij niet meer de benen heeft van het WK in Stuttgart en er zitten nog wat kompanen in zijn nabijheid die hem aan de wereldtitel hielpen, dan zou het mij niet verbazen dat hij hen iets gunt. Davide Rebellin bijvoorbeeld. Het is een spontane gedachte die bij me opkomt. Het zou me ook niet verbazen mochten zij al een deal hebben gesloten. Als Rebellin blijft leven als een pater en zijn vormpeil wat kan behouden, dan is hij zeker een van de kandidaat-winnaars. Teren op het eergevoel staat voorop. Als Bettini voelt dat hij de sterkste is, zal hij niet wachten op de rest en wegrijden”

Het record van Fausto Coppi, die vijfmaal zegevierde, is niet haalbaar voor Bettini, die in principe stopt volgend jaar. Wuyts schuift echter nog een aantal gevaarlijke outsiders naar voren : “Als Danilo Di Luca mag starten, dan verwacht ik veel grinta, dezelfde woede als Bettini tijdens het WK. Filippo Pozzato mag je ook nooit volledig afschrijven, maar ik vrees dat de koers net iets te lastig is voor hem. Tot vorige week had ik mijn geld durven zetten op Stefan Schumacher, maar die is al stevig aan het fuiven en heeft het seizoen in zijn hoofd al afgesloten. Vergeet ook Cadel Evans niet, want hij kan nog voor de ProTour gaan en laat zoiets niet schieten. En die Rus, Alexandr Kolobnev, is nog altijd stevig op dreef. Als de Italianen én Samuel Sánchez geen honger meer hebben, dan kan misschien Philippe Gilbert nog een rol van betekenis spelen. We mogen hopen, want de laatste jaren wijkt de einduitslag niet veel af van de top tien in het WK.”

Wuyts vindt de Ronde van Lombardije een mooie afsluiter. “Ook door mijn voorliefde voor Italië”, bekent hij. “Er bestaat niks mooiers dan commentaar te geven bij die herfstmist en die doorbrekende zon. Een lastige koers, al denk ik dat Luik-Bastenaken-Luik als klassieker nog iets zwaarder is.”

Ronde van Lombardije : rechtstreeks verslag van de laatste Pro Tourwedstrijd van het seizoen, zaterdag 20 oktober, Eén, 15.00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier