aarom zou een profclub niet gerund kunnen worden als een bedrijf ? Over een jaar weten we of het

bij Lierse lukt, dan wel of hij vervalt in de fouten die zoveel anderen voor hem maakten. De adelbrieven die de jonge ondernemer in het bedrijfsleven voorlegt, zijn indrukwekkend, maar in het voetbal is hij onbekend. Zelfs de man die hij aanzocht als technisch directeur en die hem de voorbije weken in een sportief vacuüm assisteerde,

, informeerde links en rechts over wie Theyskens eigenlijk is. Die toonde dat Sinterklaas écht bestaat, toen hij begin december vanuit het niets als een onverwachte gast de deur van de Lierse sterfkamer openduwde, met als geschenk nieuw levenselixir. Al- leen wil hij dat zelf toedienen. Theyksens wil niet aan noodhulp doen. Zijn beweegreden om Lierse te redden is niet vrienden plezieren, op een gezellige manier zijn zaterdagavonden doorbrengen of sociaal aanzien kopen. Leo Theyksens heeft een concreet doel én een plan om dat te bereiken.

Dat is nieuw !

Aan bedrijfsleiders die met een weldoordachte aanpak in hun eigen onderneming succes haalden, ontbreekt het in eerste klasse niet. Doorgaans blijft na korte tijd maar één vraag : hoe komt het dat ze hun succesformule uit het bedrijfsleven vergeten zodra ze met een sjaal om de hals de eretribune betreden ? Is het omdat ze minder controle kunnen uitoefenen over hun club dan over hun bedrijf ? In voetbal speelt emotie namelijk een grote rol.

Zelden vraagt zo’n nieuwe zakenman zich af waarom hij in het voetbal stapt, wat hij wil bereiken en hoe hij dat wil doen. Dan wordt het leiden van een club een hobby naast de zware dagtaak, een engagement waarvoor hij in ruil het sociale aanzien krijgt dat hem als succesvolle ondernemer niet vanzelfsprekend doet opvallen in het legioen der miljonairs. Zijn gebrek aan voetbalkennis wordt gecompenseerd door kenners die maar al te gauw met zijn centen de markt opgaan waar zij graag gedijen. Van een echt beleidsplan is zelden sprake : op emotionele momenten worden zakelijke overwegingen snel opzijgeschoven. Dan is het tijd voor het noodplan, of zo-als ze het bij Lierse zeggen : nog eens met de hoed rondgaan. Tot niemand er nog iets in wil of kan leggen.

Theyskens is overtuigd dat Lierse op termijn winstgevend kan worden. Vanavond hoort hij wie van de oude garde hem nog kan of wil volgen en maakt hij de nieuwe structuur bekend. De Lierse-aanhang mort, maar de man verdient een kans. Voor zijn komst begin december restten een uitgeput geel-zwart waar de vorige, bewindsploeg moegestreden uit elkaar viel, nog twee scenario’s : stoppen of na een faillissement herbeginnen in derde klasse. Alleen dankzij Leo Theyskens maakt Lierse zich op voor weer een jaar eerste klasse.

door Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier