door Eddy Snelders, co-commentator Canal +

Ik ben heel blij met de twee nieuwe maatregelen die er straks zullen genomen worden. In de eerste plaats is er een regel in de maak dat ploegen die hun spelers moeten afstaan voor tournooien niet langer hun wedstrijden laten uitstellen. Ik denk dat iedereen inmiddels inzag dat dit meer kwaad berokkent dan goed. Ik ga niet zeggen dat je daarmee tot een competitievervalsing kwam, maar wel tot een soort competitievervorming. En uiteindelijk mag je nog van geluk spreken dat alleen Standard en RC Genk van die maatregel gebruik maakten. Anders dreigde je in volle voorbereiding op het WK nog met competitievoetbal bezig te zijn. Ploegen die Afrikaanse spelers aantrekken moeten incalculeren dat ze die een tijdje kwijt kunnen zijn. Uiteindelijk doen buitenlandse clubs dat ook.

Heel positief vind ik ook dat de transferperiode wordt herzien. In die zin dat je tegen 31 augustus je kern moet geformeerd hebben en dat er later alleen een inlassing is in de maand januari. Dat betekent dat clubs voor het begin van het seizoen veel scherper moeten zijn en dat je je echt tijdig moet wapenen voor de competitie. Alleen in het begin van het kampioenschap kan er nog even ingegrepen worden. En in januari. Maar welke goede spelers zijn er dan nog op de markt ?

Op die manier bereik je ook dat makelaars in de loop van de competitie niet meer met tweedehandsmateriaal kunnen komen aandraven. En omdat er zo’n strikte licentievoorwaarden worden opgelegd zullen de meeste verenigingen hun kernen noodgewongen dienen te reduceren. Concreet betekent dat : achttien of negentien man, aangevuld met vier of vijf jongeren. Voor de ontwikkeling van de jeugd is dat een goeie zaak. Ze krijgen sneller kansen om door te stomen. En : ze kunnen ook voetballen met een zekere gemoedsrust, omdat ze niet door een of andere buitenlander worden gebarreerd. Want wat gebeurt er nu als er pakweg een Litouwer van inferieure kwaliteit komt binnengewaaid ? Een jonge speler is daar het eerste slachtoffer van. Dat soort experimenten kunnen in de toekomst niet meer gebeuren. Bovendien leert de ervaring dat een speler die in de loop van een seizoen wordt binnengehaald zelden een meerwaarde betekent. Meestal kan je ze pas aantrekken omdat ze bij hun ploeg zijn uitgerangeerd. Het zijn de uitzonderingne die in een nieuwe omgeving plots helemaal openbloeien.

Het is vreemd dat de voetbalwereld die de afgelopen jaren zo enorm evolueerde nu eigenlijk teruggaat naar het verleden. Sterker zelfs : terug naar de periode van voor het Bosman-arrest. Met dat verschil dat nu nog alleen de contracten moeten betaald worden. Maar de tijd van de gigantisch grote kernen is onherroeplijk voorbij. Een vernauwing van de selectie is het enige middel om te overleven.

De tijd van de grote kernen is onherroepelijk voorbij.

CANAL +

Vrijdag 05.04 20u10 : Club Brugge-Charleroi

Zaterdag 06.04 15u55 : Arsenal-Tottenham

21u55 : Bilbao-Barcelona (ov)

23u40 : Kick+Rush

Zondag 07.04 16u15 : Kick+Rush (herhaling)

17u25 : Borussia Dortmund-1860 München

20u40 : Auxerre-Lyon

Maandag 08.0420u00 : Buitenlands Voetbaloverzicht

Dinsdag 09.04 01u00 : Buitenlands Voetbaloverzicht (herhaling)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier