SK WELLEN

Het Wellen waar Bernd Thijs in 1985 als zevenjarige begon te voetballen, bestaat niet meer. SK Wellen fusioneerde immers in 1998 met Wellen VV en sindsdien heet de eersteprovincialer uit Wellen: KVK Wellen. Dat is het voorlopige eindpunt in een lange kroniek van oprichtingen en fusies, heroprichtingen en naamsveranderingen in de Limburgse buurgemeente van Sint-Truiden. Het voetbal in Wellen begon al in het jaar 1920 met Standaard, dat na amper tien jaar werd opgedoekt. Nadien volgden nog Eendracht, Verbroedering, Sparta en een nieuw Standaard – kortom: er werd flink gevoetbald daar in Haspengouw.

Maar de moderne geschiedenis van het voetbal in Wellen begint toch eigenlijk pas echt in 1961, wanneer Eendracht en Sparta fusioneren tot Wellense SK. De club klimt uit vierde provinciale op tot eerste provinciale en in het seizoen 1985/86 spelen de geel-blauwen kampioen en mogen ze naar bevordering. De sfeer van een titelviering zal wel indruk gemaakt hebben op de kleine Bernd Thijs, die datzelfde seizoen voor het eerst deel uitmaakt van de jeugdploegen van SK Wellen.

Dat Bernd bij SK Wellen terechtkomt, is de logica zelve: zijn vader Albert ‘Bèr’ Thijs is er trainer en jeugdcoördinator. En een heel goeie ook, zegt Henri Goddet, zelf jarenlang bij de club en de jeugd betrokken: “Ik mag wel zeggen dat Bèr hier iets neergezet heeft. Dat Bernd het dan met de paplepel binnenkreeg, is vanzelfsprekend. Ik herinner me dat ik eens bij hen thuis was voor een vergadering of zo en Bernd was heel de tijd binnenshuis met een tennisbal aan het sjotten. Tot Bèr het hem moest verbieden want die bal botste al eens tot bij ons op tafel.”

Een jeugdtalent met de eigen pa als coach, dat kan vriezen of dat kan dooien. In dit geval kwam het helemaal goed. Bernd leerde alle basistechnieken van zijn vader, maar werd op de club nooit voorgetrokken. “Integendeel,” zegt Goddet, “dat zou Bèr absoluut nooit doen. Eigenlijk moest Bernd bijna beter zijn dan de rest om gelijk behandeld te worden. Maar dat was hij ook, hij viel altijd op. Niet alleen door zijn individuele kwaliteiten, maar ook door zijn ploegspel. Hij vond zijn draai binnen elke ploeg waarin hij speelde.”

Al van bij de miniemen kwamen er scouts langs, voornamelijk uit het nabije Luik. Maar Bèr, die leraar was en zijn zoon liever geen stappen zag overslaan, hield de boot lang af. Wanneer Bernd als scholier op de drempel van de eerste ploeg van Wellen staat, trekt hij toch naar Standard. Vervolgens belandt hij bij RC Genk, Trabzonspor, Mönchengladbach en sinds 2007 bij AA Gent. De scholing door zijn vader is nog altijd merkbaar, zegt Goddet: “Kijk maar naar de heldere analyses die hij altijd voor de microfoon geeft.”

Af en toe komt Bernd Thijs nog wel eens langs op zijn oude club, die dus in feite zijn oude club niet meer is. Toen SK in 1998 uit bevordering verdween, ging het samen met VV, dat zelf in 1970 was opgericht. De fusieclub heet sindsdien KVK Wellen.

Meer foto’s vind je op www.groundhopping.be

Volgende week: Sammy Bossut (SCOR Oostrozebeke)

door peter mangelschots

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier