Eddy Casteels lonkt naar de Antwerp Giants.

door Daniel Devos en Matthias Stockmans

Met de Antwerp Giants gaat het dit seizoen van kwaad naar erger. Afgelopen weekend werd zelfs met 91-79 verloren van Leuven. De erfenis van Arik Shivek – de Israëlische topcoach die naar Amsterdam trok – bleek te zwaar voor achtereenvolgens de onervaren Aleksander Peldic en clubman Sven Van Camp. Om de ambitieuze Giants weer op de rails te krijgen werd daarom een coach gecontacteerd die het Belgische kampioenschap door en door kent: Eddy Casteels.

Voor Casteels (47) een mogelijke terugkeer naar de club die zijn trainersloopbaan lanceerde. In 2000 pakte de protegé van Lucien Van Kersschaever hoogst verrassend de dubbel met een al bij al beperkte ploeg. Nadien volgden passages bij Oostende, Pepinster en Charleroi, waar hij aan de winterstop bedankt werd voor bewezen diensten. Het voorbije weekend onderhandelde Casteels bij de Antwerp Giants over een contract voor de komende twee seizoenen. Te beginnen vanaf de zomer. “In feite zocht ik een nieuwe uitdaging in het buitenland”, geeft Casteels toe. “In België maakte ik ondertussen alles mee: topclubs als Oostende en Charleroi. Ik coachte in Vlaanderen en Wallonië. Bovendien zag ik in België geen enkele club meer die strookte met mijn ambitie. Ik wil kunnen concurreren met Oostende en Charleroi. Enkel de Antwerp Giants dichtte ik die mogelijkheden toe, maar ik verwachtte geen contact van hun kant. Tot ze mij dus plotseling belden. En misschien maar beter ook, want hoe graag ik ook een andere competitie wilde ontdekken – en die mogelijkheid was er -, is er toch één zaak waar ik bijzonder veel waarde aan hecht: mijn familie.”

Naast aanbiedingen uit het buitenland, kon Casteels – nog steeds coach van de Belgian Lions trouwens – ook rekenen op belangstelling van de VBL, de Vlaamse vleugel van de bondsfederatie. “Een heel interessant voorstel,” beweert hij, “want ik kon eigenlijk iets doen dat in België nog nooit eerder gebeurde: een complete structuur op poten zetten die een maximum aan jongeren tot het basketbal kon bekeren. Ik spreek bewust over België, want ik ben een Vlaming die in Wallonië woont en ik wil me niet beperken tot Vlaanderen. Maar het aanbod kwam op een verkeerd moment, omdat ik met mijn gedachten bij een buitenlands avontuur zat.” Tot zijn oude liefde dus op de proppen kwam: de mannen van ’t Stad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier