Heel lang is het geleden dat Anderlecht zijn huisstijl nog eens zo overvloedig demonstreerde als afgelopen vrijdag op Germinal Beerschot. Technische hoogstandjes, finesse en beweging, opportunisme en koelbloedigheid, creativiteit en inventiviteit, Anderlecht maakte nog eens duidelijk waarom het ooit de hoogburcht van het academisch voetbal werd genoemd. Paars-wit beschikt over een uitgebalanceerd geheel, gedragen door spelers die met flitsen het verschil kunnen maken en door een trainer die zeer nadrukkelijk de lijnen trekt. En mee bezield door een 16-jarige spits: de manier waarop Romelu Lukaku ontploft, doet ook al denken aan vroeger toen een even jonge Paul Van Himst steeds nadrukkelijker zijn stempel op het elftal drukte.

De dominantie van de Brusselaars kan in de met veel poeha aangekondigde eindronde tussen de eerste zes een probleem worden. Als Anderlecht woensdagavond de topper tegen achtervolger Club Brugge wint, slaat het een kloof van negen punten. De resterende zes wedstrijden ogen niet echt moeilijk zodat de voorsprong uitgediept kan worden en de competitie-epiloog dreigt uit te groeien tot een wrange anticlimax.

Ontluisterend voor de hervorming van het kampioenschap zou het pas zijn als de strijd tussen de nummers zeven en veertien een nog boeiender karakter krijgt. Als Standard en RC Genk elkaar in de groepsfase ontlopen en dan in een rechtstreekse confrontatie uitmaken wie om een Europees ticket mag knokken tegen het nummer vier uit play-off 1. Zover zal het wellicht niet komen nu Standard al zijn manschappen recupereert en RC Genk kennelijk in de juiste plooi is gelegd. Vooral ook omdat KV Mechelen en Germinal Beerschot al veel punten verloren.

Club Brugge behaalde tegen Westerlo zijn eerste overwinning in 2010 en dat bande de opdoemende crisis. Nog maar eens deed Adrie Koster een gouden vervanging toen hij Gertjan De Mets inwisselde voor Joseph Akpala. In een thuiswedstrijd tegen Westerlo mag je inderdaad best met twee aanvallers spelen want hoezeer Koster ook een adept van het avontuurlijke en aanvallende voetbal heet te zijn, hij kiest in wezen voor één spits, voor een soort 4-2-3-1-systeem, met zeer veel offensieve mensen in de rug van de diepe spits. Dat werkt, ook al scoorden die drie kunstenaars ( Dirar, Perisic en Vargas) slechts 11 van de 40 doelpunten.

Bizar dat het hertimmerde Club Brugge wel met een probleem blijft worstelen en niet kan teruggrijpen naar die wapens waarop een deel van de successen uit het verleden werden gemetseld. Of het nu in de vergulde periode onder Ernst Happel was of in het memorabele tijdperk onder Trond Sollied, Club dreef op backs die als extra aanvallers fungeerden en het spel breed hielden. Nu werden er dit seizoen al negen verschillende flankverdedigers opgesteld. En zorgt niemand voor een meerwaarde. Het valt af te wachten of de teruggehaalde Peter Van der Heyden deze leemte opvult.

De krakers tussen Anderlecht en Club Brugge staan bol van de sterke verhalen. Het meest legendarische duel werd gespeeld in september 1977 toen Club als kampioen en onder Happel op de tweede speeldag met 6-1 verloor. De Oostenrijker zei achteraf tegen de spelers dat er voortaan niet meer in zone maar met mandekking zou worden verdedigd. De spelers protesteerden en Happel draaide bij. Club werd vervolgens weer kampioen. Soms moet je als trainer de verantwoordelijkheid bij de groep leggen.

Een paar weken geleden leek Glen De Boeck de regie uit handen te geven. Hij vroeg de spelers wat er volgens hen moest veranderen. Die pleitten ervoor het elftal niet meer constant door elkaar te gooien. Vervolgens won Cercle tegen Standard, plaatste zich voor de halve finale in de beker en won afgelopen zaterdag in Mechelen. Leiders, zo luidt de theorie, zijn sterk als ze in mindere momenten de indruk geven dat de oplossing vanuit de groep komt.

Benieuwd welke formule Emilio Ferrera bedenkt om het zwalpende Lokeren uit het moeras te sleuren. Zonder Dawid Janczyk, die negen van de zestien goals maakte. En met de derde stijlbreuk in goed zes maanden.

door JACQUES SYS

Play-off 2 dreigt interessanter te worden dan play-off 1.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content