Dat Johan Micoud niet in de Franse WK-selectie zat, vonden veel voetballiefhebbers even onbegrijpelijk als onrechtvaardig. De 33-jarige middenvelder met de fluwelen techniek bewees de afgelopen vier seizoenen bij Werder Bremen immers afdoende uit het goede hout te zijn gesneden. Hij toonde dat een echte nummer 10 zoals hij in elk team een onmisbare draaischijf kan zijn. Micoud kreeg net als Zinédine Zidane zijn opleiding bij Cannes. Nadien speelde hij achtereenvolgens voor Bordeaux, Parma en Werder Bremen. Vooral bij die laatste club had hij een groot aandeel in de permanente groei. Micoud verliet de club langs de grote poort, ook al was het moeilijk om afscheid te nemen van de duizenden fans die hem op handen droegen. Bordeaux had opgevangen dat de strateeg opnieuw in eigen land wilde voetballen om dichter bij zijn familie en vrienden te kunnen zijn. Bovendien zaten de Girondins met een probleem. Ze speelden weliswaar een uitstekend seizoen onder Ricardo, maar ze kregen nogal wat kritiek voor hun al te defensieve aanpak. Met heimwee werd teruggedacht aan het sprankelende kampioenenvoetbal van 1999, met Micoud, Ali Benarbia, Lilian Laslandes en Sylvain Wiltord.

Bordeaux wil nu proberen om de defensieve efficiëntie van vorig seizoen te koppelen aan iets aanvallender impulsen. De hamvraag is of dat zal volstaan om het in Frankrijk stilaan onaantastbare Lyon het vuur aan de schenen te kunnen leggen. Johan Micoud werd al met een gelijkaardig probleem geconfronteerd in Duitsland, waar Bayern München net als Lyon meestal de tegenstand overvleugelt. Toch slaagde Micoud er met Bremen in om in 2004 de hegemonie van de Zuid-Duitsers te doorbreken en landskampioen te worden. Een exploot dat volgens hem bewijst dat in voetbal niets onmogelijk is. “We beginnen straks weer aan een ongetwijfeld lang seizoen”, verklaarde de middenvelder. “Wie schrik heeft, krijgt slaag. We moeten starten met de gezonde ambitie om het Lyon zo lang mogelijk zo lastig mogelijk te maken. En dan weet je maar nooit hoe het op het einde van het seizoen afloopt.”

Bordeaux koestert trouwens niet alleen ambities voor de Franse competitie. Het wil ook sterk voor de dag komen in de Champions League. Over de vraag of dat zal lukken, maakt Micoud zich weinig zorgen. “Bordeaux is er niet meer bij geweest sinds het seizoen 1999/2000. Dat we nu wel opnieuw van de partij zijn, betekent heel veel voor de club, de supporters, de stad en de hele regio. Daar moeten we zoveel mogelijk van genieten. Bovendien is er voor jonge voetballers, die de hoofdmacht van onze kern uitmaken, geen betere leerschool.”

Over de Franse nationale ploeg maakt hij zich ondertussen geen illusies meer. “Ik wil me volop concentreren op Bordeaux”, beweert Micoud. “Ik ben ervan overtuigd dat ik er met plezier zal kunnen voetballen en dat de fans ook aan ons voetbal plezier zullen beleven.” In afwachting dat Frankrijk weer met volle teugen van de kunstjes van Micoud geniet, mag het zich verheugen over het feit dat zowal Marseille als Auxerre zich vorige zaterdag via de Intertoto konden plaatsen voor de tweede voorronde van de UEFA-cup.

Marseille zal uiteindelijk toch geen gebruik maken van de diensten van Marcinho Guerreiro, de Braziliaanse middenvelder van Palmeiras. Hij behoort immers toe aan een Uruguayaanse club en dat bemoeilijkte de onderhandelingen.

Jérôme Leroy was zes maanden aan de slag bii Beitar Jeruzalem, de Israëlische werkgever van oud-international Luis Fernandez, die daar als coach de touwtjes in handen houdt. Leroy vindt dat er in Israël uitstekende voetballers lopen, maar dat hun ontwikkeling wordt verstoord door het feit dat ze vier jaar – van hun achttiende tot hun tweeëntwintigste verjaardag – militaire verplichtingen hebben. Leroy keert nu terug naar Frankrijk en meer bepaald naar de eersteklasser Sochaux. Daar vindt hij coach Alain Perrin terug, met wie hij samenwerkte bij Marseille. Op zijn 32ste moet hij met zijn ervaring van 242 eersteklassewedstrijden uitgroeien tot de motor.

Saint-Etienne liet Didier Zokora (ex-RC Genk) vertrekken naar Tottenham. Als vervanger werd Yohann Hautecoeur (Le Mans) binnengehaald.

PSG rondde de transferperiode af met het aantrekken van Pierre-Alain Frau (Lens) en Albert Baning(FC Aarau). Vanaf nu zal de nadruk liggen op kostenbesparingen. De nieuwe aandeelhouders zijn immers niet geneigd om nog veel geld uit te geven. PSG trok in totaal zes nieuwe spelers aan. Slechts één daarvan, doelman Mickaël Landreau die overkomt van Nantes, heeft ervaring bij de nationale ploeg.

Nordin Boukhari (Ajax) tekende een contract tot 2010 bij Nantes.

PB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier