Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Thomas Buffel en Glen De Boeck spraken vorige week uitgebreid met elkaar. In de thuiswedstrijd tegen AA Gent was de meest gereputeerde speler van Cercle Brugge de Jupiler Pro League 2009/10 begonnen zoals hij de voorgaande editie was beëindigd: op de invallersbank. Hoezo?

Begin juli 2008 werd Thomas Buffel (28) onder regie van Pol Van Den Driessche ingehaald als ‘de verloren godenzoon die naar huis terugkeerde’. De gewezen jeugdspeler van Cercle Brugge was na passages bij Feyenoord Rotterdam en Glasgow Rangers en een operatie aan beide knieën (op 12 februari 2007) teruggekomen om in ‘het huis van vertrouwen’ opnieuw naar zijnbeste niveau toe te kunnen groeien. Hij tekende er een overeenkomst van twee jaar. De vereniging investeerde zwaar in zijn contract en rekende op een aanzienlijke return: in uitstraling, in abonnementen, in tickets, in sponsoring, in punten en in transfergeld bij een mogelijke verkoop na één seizoen.

Het liep anders. Thomas Buffel presteerde onder de hoge verwachtingen. Samen bleken hij en Stijn De Smet niet te renderen in het 4-2-3-1-spelsysteem van Glen De Boeck en gaandeweg kwam er ruis op de lijn met de trainer-technisch directeur. In de laatste competiewedstrijd (op SV Roeselare) zaten béíde spelmakers op de bank. De Boeck speelde in de terugronde zelfs een tijdje met rechtsback Frederik Boi op hun favoriete plek achter de diepe spits. Hij noemde dat toen ook een optie voor het volgende seizoen.

Stijn De Smet werd verkocht aan AA Gent. Voor Thomas Buffel kwam er geen bod, hij bleef en bleek in de voorbereiding conditioneel verder te staan dan een jaar geleden. Na de zware stageweek in Lissabon gaf hij Glen De Boeck de indruk een dipje te kennen en na de oefenwedstrijd tegen SK Beveren kreeg hij wat last van de adductoren en moest hij het op training wat rustiger aan doen. In de galamatch tegen Panionios en ook in de eerste competitiewedstrijd was hij invaller. Op positie 10 stond niet Frederik Boi, omdat op de rechtsachterplaats Dejan Kelhar nog geen voldoening schonk, maar Oleg Iachtchouk. De onder De Boeck tot linksback geëvolueerde Vusa Nyoni werd zo weer links-midden en achterin kwam zomertransfer Bernt Evens in de ploeg.

In Het Laatste Nieuws verklaarde Glen De Boeck vorige week dat hij Oleg Iachtchouk voor de ploeg momenteel de betere oplossing vindt op ’10’ en dat Thomas Buffel te veel uitwijkt naar de flanken en zijn acties meer aan de zestienmeterzone moet maken. In elk geval: als de veruit best betaalde speler op de bank zit, is dat geen gezonde situatie. In deze context besprak zijn makelaar ( Kees Ploegsma) vrijdag met Cercle de situatie en werden ook de eventuele transfermodaliteiten opnieuw bekeken.

“Het is voor álle partijen een vervelende situatie”, zei Yvan Vandamme, managing director van Cercle Brugge en vriend van de familie Buffel, ons in het vooruitzicht van de wedstrijd op Anderlecht. “Als Thomas niet speelt, is die investering voor Cercle moeilijk te verantwoorden. Maar in voetbal kan het snel veranderen: niemand twijfelt aan zijn kwaliteiten, misschien ontploft hij de komende weken wel.

“Thomas gaf aan dat hij met deze situatie niet gelukkig is. Dat zie je en dat voel je. Het lijkt vooral een mentale kwestie. Hij speelt niet bevrijd. De ontzettend hoge verwachtingen die zijn komst teweegbracht en de realiteit dat hij bij Cercle op de bank zit, creëren reacties en een sfeer rond hem die negatief voor hem blijken te zijn. Ze bezorgen hem remmingen. Soms wil hij het individueel forceren in plaats van gewoon zijn kwaliteiten ten dienste van de ploeg aan te wenden.

“Glen De Boeck is er ook mee bezig, hij voelt dat hij er zelf niet in slaagt het beste in Thomas naar boven te halen. Thomas verwacht dat de trainer hem een aantal wedstrijden na elkaar het vertrouwen geeft, maar er zitten er nog wel meer op de bank die dat zouden willen. Voor De Boeck is het collectief belangrijk. Hij is verantwoordelijk voor de sportieve keuzes en krijgt daarvoor de nodige bevoegdheid. Misschien gebeurt het in sommige andere clubs wel, maar wij zullen ons er niet in mengen.”

Toch kwam Thomas Buffel zaterdagavond in het Constant Vanden Stockstadion wél aan de aftrap en startte Sergiy Serebrennikov op de bank. Glen De Boeck koos voor een 4-1-4-1-veldbezetting met centraal op het middenveld slechts één verdedigende middenvelder en twee óffensieve middenvelders, máár: Buffel noch Iachtchouk kreeg een plaats in de positie-10-zone. Het waren Vusa Nyoni en Honour Gombami die in het centrum in de rug van diepe spits Bojan Bozovic opereerden. Iachtchouk werd op de réchterflank uitgespeeld. Buffel voetbalde vanaf de linkerkant. Hij bekroonde zijn beste prestatie sinds zijn ’thuiskomst’ met een doelpunt.

Benieuwd hoe Cercle Brugge er komend weekend op speeldag 3 in de thuismatch tegen Zulte Waregem zal uitzien en of het dan ook zijn eerste punt(en) van de Jupiler Pro League 2009/10 kan pakken.

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Als Thomas niet speelt, is hij voor Cercle een investering die moeilijk te verantwoorden is.’

Yvan Vandamme

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier