Caen verbleef slechts een seizoen in de Ligue2.

Net als FC Nantes en RC Lens in het verleden slaagde ook Caen erin om al snel de Franse tweede klasse te verlaten. De ex-werkgever van Gregory Dufer en Steve Dugardein domineerde de competitie van begin tot einde en werd daarmee ruim verdiend de eerste ploeg die een promotieticket kon grijpen.

Vorig seizoen nog werd de degradatie als een onrecht ervaren. De Normandiërs brachten goed voetbal, maar de beloning bleef uit. Meteen het signaal voor de clubleiding om geen paleisrevolutie te ontketenen. Trainer Franck Dumas, een clubicoon, vroeg en kreeg het vertrouwen van voorzitter Jean-François Fortin. De tandem speelde groot spel en slaagde met deze snelle terugkeer in zijn opzet.

Voor Caen betekent de promotie immers de derde opgang op amper zes jaar tijd. “In 2004 bleek dat nog een regelrechte verrassing”, weet aanvoerder Nicolas Seube. “Drie jaar later had iedereen dat van ons verwacht, maar moesten we wachten tot de laatste speeldag alvorens we zekerheid kregen. Daar stelden we toen wel orde op zaken, wat we vorig seizoen blijkbaar niet meer konden.”

Dumas versterkte zijn krediet, met twee promoties in drie seizoenen, maar krijgt wel vaker het verwijt te dicht bij zijn spelersgroep te staan. De oud-verdediger is een open boek, die wel zijn manier van coaching wat aanpaste en nu veel harder optreedt. “Hij vond de juiste dosering tussen het gepast ingrijpen en het aanzwengelen van de verantwoordelijkheidszin bij de spelers”, zo luidde de commentaar in France Football.

Kapitein Seube en Benjamin Nivet hadden een groot aandeel in het huidige succes, net als de teruggekeerde Grégory Tafforeau (ex-Lille) en de ontwikkeling van een aantal jongeren uit de eigen opleiding. Youssef El Arabi bijvoorbeeld zit al aan acht goals, terwijl Thomas Heurtaux zich manifesteerde als een sterke centrale verdediger. Ook de integratie van de gehuurde Steeven Langil (Auxerre), een jeugdinternational en goed voor negen treffers, verliep vlot.

Ludovic Giuly (33) maakt zich op voor een vertrek bij PSG. De oud-international kon nooit echt de verwachtingen inlossen, nadat hij in 2008 werd overgenomen van AS Roma.

De Kroatische doelman Vedran Runje (34, ex-Standard) komt dit seizoen niet meer in actie voor RC Lens, nadat hij een rib brak.

André-Pierre Gignac (24), de aanvaller van Toulouse, staat hoog op het verlanglijstje van Marseille voor volgend seizoen. Ook de naam van Anthony Le Tallec (25), een spits van Le Mans, valt almaar vaker.

Montpellier zit ondertussen aan een gemiddelde van 1,79 punt per wedstrijd. Daarmee is de ploeg de beste promovendus in de Europese topcompetities, voor FSV Mainz 05 (1,42) en Parma (1,35)

Bordeaux, dat nog maar eens onderuitging (nu met 1-0 bij Lorient), pakte slechts een punt uit zijn laatste vijf duels. Het team van Laurent Blanc maakt daardoor niet langer deel uit van de ploegen met een Europees ticket.

De affaire met de minderjarige prostituee Zahia blijft de gemoederen bedaren in Frankrijk. Twee spelers ( Franck Ribéry en Sidney Govou) werden al ondervraagd, binnenkort mogen ook Karim Benzema en Hatem Ben Arfa zich verwachten aan een lang verhoor.

Nice, amper twee maanden geleden nog serieus in de rats, stelde afgelopen weekend het behoud veilig. Dat dankt het hoofdzakelijk aan de nieuwe trainer Eric Roy, die veertien punten pakte in slechts zeven wedstrijden.

Efstathios Tavlardis (30), de Griekse verdediger van Saint-Etienne, tekende een overeenkomst voor drie seizoenen bij Larissa.

De DNCG trekt aan de alarmbel voor volgend seizoen. De overkoepelende organisatie voorziet een tekort van 100 miljoen euro voor de clubs uit de Franse eerste en tweede klasse. De oorzaak? Een daling van de tv-rechten, wat zijn invloed heeft op de salarissen en het budget.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier