Met Juventus, Inter en AC Milan in de halve finales van de Champions League ontstaat de indruk dat er weer een periode van Italiaanse overheersing is aangebroken. Ik vind dat je dat sterk moet relativeren. Alle Italiaanse clubs hebben zich onverdiend bij de laatste vier geschaard. Voor mij blijft de Spaanse competitie de sterkste. Vorige week ben ik vooral onder de indruk gekomen van de manier waarop Ajax op het veld van AC Milan speelde. Vooral de wijze waarop ze bij een 2-2-stand de bal rondtikten, was imponerend. Met zo’n jonge ploeg in het kolkende San Siro zo lang die bal monopoliseren, je moet het maar doen. Rustig en verstandig bewegen, voetbal geschoeid op technische verfijning : Ajax is weer helemaal zichzelf.

Het feit dat er bij Ajax al jongeren van zeventien, achttien jaar in de eerste ploeg staan, illustreert nog maar een keer hoe belangrijk de jeugdopleiding is. Ik heb het in het verleden al vaker aangekaart, maar met een optimalisering van de jeugdopleiding zou je dat ook in België kunnen bereiken. Hier ontstaat de indruk dat je goed werk levert als er een jonge speler van twintig, éénentwintig jaar naar de eerste ploeg doorstroomt. Iemand van zeventien die in de basiself debuteert, wordt als een ultieme uitzondering beschouwd. Bij Ajax zien ze dat echter als normaal.

Alles heeft te maken met de filosofie die je tijdens de opleiding hanteert. Het komt erop aan een goeie scholing te geven per categorie. Stap voor stap moeten jongeren kunnen groeien. Dat loopt bij ons mank, want wat zie je ? Vanaf het moment dat ze scholier af zijn, vallen de spelers een beetje terug. Zo was het bijvoorbeeld bij Lokeren, dat qua jeugd nochtans goed werk levert. Na de scholieren komen die gasten bij de Uefa’s, waar er niet echt meer een voortzetting is van de opleiding. Vandaar gaan ze naar de Beloften, waar er wordt gekeken of ze voor de eerste ploeg in aanmerking komen en een contract mogen krijgen. Zo komt het dat sommigen te laat in de eerste ploeg komen. Zoals Davy De Beule. Ik heb ook sterk mijn twijfels of iemand als Jelle Van Damme nu bij Lokeren in de eerste ploeg zou staan.

Gelukkig merk je dat sommige clubs nu een aantal dingen gaan veranderen in hun jeugdopleiding. In Genk gaat Ronny Van Geneugden zich met de beloften bezighouden, Lierse trok Rik Van de Velde aan. Dat zijn trainers die wellicht gemakkelijk in tweede klasse aan de slag kunnen, maar die kiezen voor een andere richting. Dat is goed. Op voorwaarde dan dat er een sportieve lijn wordt uitgetekend, die door alle geledingen van de club stroomt. En dat je de voorwaarden schept om de jongeren per leeftijdscategorie progressie te laten boeken, zodat je de besten al op hun zeventiende een volwaardig contract kan aanbieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier