Atalanta en Brescia degraderen samen met Bologna of Parma.

Nog negen ploegen kwamen zondagmiddag in aanmerking voor de twee resterende degradatieplaatsen. Dit jaar zakken drie ploegen uit de Serie A, vorig jaar speelde de vierde laatste nog promotie/degradatiewedstrijden tegen het nummer zeven uit tweede klasse. Vorige week viel het doek voor Atalanta Bergamo dat al na één jaar weer naar tweede klasse terugkeerde. Bergamo maakte na nieuwjaar onder de nieuwe trainer Delio Rossi een sterke remonte, maar dat volstond niet. Voorzitter Giacomo Randazzo stopt er mee.

Opgelucht was Fiorentina, waar eigenaar Diego Della Valle meer dan 50 miljoen euro uitgaf om van zijn club een ambitieuze eersteklasser te maken. Fiorentina moest op de laatste speeldag in een rechtstreeks degradatieduel Brescia kloppen en lukte daar ook in : 3-0. Een hele opluchting voor trainer Dino Zoff die daarmee de eerste degradatie als clubtrainer vermeed. Brescia verteerde het vertrek van Roberto Baggio slecht. Baggio stopte vorig jaar. Met hem vierde Brescia toen het vierde jaar na elkaar het behoud in eerste, een historisch gegeven in de clubgeschiedenis. Ondanks de aanwezigheid van 5000 meegereisde fans en de 21 punten uit 15 wedstrijden onder de nieuwe trainer AlbertoCavasin zakt het. De derde degradant wordt Bologna of Parma die allebei niet genoeg hadden aan een gelijkspel. Bologna moest in de wei tegen Sampdoria dat zelf nog in de running was voor Champions League. Parma betaalt de sportieve prijs voor het faillissement van eigenaar Parmalat vorig jaar, ondanks de aanwezigheid van topschutter AlbertoGilardino en het bereiken van de halve finales van de Uefabeker. In twee wedstrijden maken Parma en Bologna op 14 en 18 juni uit wie zakt.

Siena (waar Alin Stoica geen minuut speelde) redde zich door een ultieme thuiszege, Chievo door een gelijkspel bij het al geredde AS Roma, Lazio omdat het bij Palermo tot drie keer toe een achterstand ophaalde. (GF)Juventus, Milan, Inter en Udinese komen straks uit in de Champions League. Sampdoria, AS Roma (via de beker) en Palermo spelen in de Uefabeker. Voor Palermo is dat een primeur. Adrian Mutu (26) speelde zondag tegen Cagliari zijn eerste wedstrijd voor Juventus. Juve nam de Roemeen in januari onder contract nadat Chelsea hem ontsloeg toen hij in oktober zeven maanden geschorst werd voor cocaïnegebruik. AC Milan haalde bij PSV de 28-jarige Zwitserse middenvelder Johann Vogel weg, hij tekende voor drie jaar. (GF)

TOPSCHUTTERS : 1. Lucarelli (Livorno) 24 goals ; 2. Gilardino (Parma) 23 goals ; 3. Montella (AS Roma) 21 goals ; 4. Toni (Palermo) 20 goals ; Vucinic (Lecce) 19 goals.

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier