Theo Bos probeert het als wegrenner.

door Roel Van den broeck

The fastest man on track, zo luidt de bijnaam van Theo Bos (25). Of luidde, want de Nederlander maakte vorige week in het tv-programma Holland Sport definitief bekend dat hij de overstap waagt naar de weg. Per 1 januari zal hij deel uitmaken van het Rabobank Continental Team in de hoop misschien een jaar later bij de Pro Tourploeg van Rabobank aan de slag te kunnen gaan.

Bos werd in zijn carrière als baanwielrenner vijf keer wereldkampioen, driemaal op de sprint (2004, 2006 en 2007), eenmaal op de keirin (2006) en eenmaal op de kilometer (2005). Op de Olympische Spelen van Athene in 2004 bleek alleen de Australiër Ryan Bayley sneller en pakte hij dus zilver op de sprint. De gouden olympische droom zou de Nederlandse ‘Sportman van het Jaar 2006’ vier jaar later najagen in Peking. De futuristische en peperdure (500.000 euro!) Kimerafiets, speciaal voor Bos door de gereputeerde Friese fietsenfabrikant Koga-Miyata ontworpen, zou hem daarbij helpen. Maar Peking werd een zware tegenvaller voor de broer van langebaanschaatser Jan Bos. De kersvers tot ‘Brits Sportman van het Jaar’ gekroonde Chris Hoy was ongenaakbaar op de snelheidsnummers – hij won goud op de sprint, de teamsprint en de keirin – en Bos bleef verweesd en medailleloos achter.

“Nog eens vier jaar lang wachten om dat ene hiaat op zijn pistepalmares op te vullen, zal hij niet zien zitten”, zo verklaarde iemand van Bos’ entourage. Bovendien was 2008 geen te best seizoen voor de Nederlander. Hij haalde wel goud op het EK, maar op het WK sprint werd hij al in de kwartfinales uitgeschakeld. Hij zocht dan maar een nieuwe uitdaging: de voorbije twee maanden trainde hij onder toezicht van Rabobanktrainer Louis Delahaye intensief op de weg. De resultaten waren in die zin hoopgevend dat de sponsor Bos op zijn minst de kans wou geven om het te proberen als wegrenner.

Nochtans lijkt de overstap van het sprinten op de baan naar de weg gigantisch. Waar de wereldrecordhouder op de 200 meter met vliegende start (9,772 seconden, gereden op de baan van Moskou op 16 december 2006) het gewoon was om korte sprintjes te trekken, zal hij in de toekomst over heel wat meer uithouding moeten beschikken. Toch dicht Bos zichzelf kansen toe in wedstrijden waar er niet te veel geklommen moet worden en die op een massasprint eindigen. Zijn nieuwe grote droom is om ooit een rit te winnen in de Ronde van Frankrijk.

Of hij naam kan maken als wegrenner valt af te wachten, maar Bos houdt een slag om de arm. De deur voor de baansport en met name de Olympische Spelen van 2012 in Londen is immers nog niet volledig dicht. “Volgens mij moet ik het ene niet laten om het andere te doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier