De Everton-fans koesteren een nieuwe lieveling : de amper zeventienjarige Wayne Rooney.

Op geregelde tijdstippen produceert de jeugdopleiding van Everton pareltjes. In 1997 explodeerde Danny Cadamarteri in een Merseyderby, maar echt doorbreken deed de jonge tiener niet. De weelde was moeilijk dragen. Na een nachtclubincident, waarbij hij een jonge vrouw sloeg, werd hij getransfereerd naar Bradford City. Zijn opvolger heette Francis Jeffers, die na een schitterend half jaar werd weggekocht door Arsenal, waar hij veel blessures kende en niet in de ploeg raakt.

De jongste sensatie heet echter Wayne Rooney, pas zestien toen hij onlangs in de slotfase scoorde tegen de Gunners. Vorige donderdag, bij zijn verjaardag, mocht hij in principe zijn eerste profcontract tekenen en overgaan van 120 euro per week (als trainee) naar een salaris van 15.000 euro. Alleen deed de jongen het (nog) niet. Rooney was voor makelaars de voorbije maanden een hot item. Het onvermijdelijke gebeurde, want hij wisselde van agent. Dat nieuwe contract gaat pas in vanaf januari. In principe is Rooney dan vrij om ook met andere clubs te onderhandelen. Maar de spits beloofde Everton dat hij zijn eerste profcontract toch voor die ploeg zal tekenen.

De lof waarmee Rooney wordt overladen, is indrukwekkend. De records die de man vestigt ook. Hij is de jongste schutter van Everton en de jongste doelpuntenmaker in de Premier League. De vorige recordhouder speelt bij de stadsconcurrent en heet Michael Owen. Met hem wordt Rooney, die op zijn veertiende al bij de -19 van Everton debuteerde (en scoorde) vaak vergeleken, ook al trekken velen eveneens een parallel met Alan Shearer, die op zijn zestiende een sensationele wedstrijd speelde tegen Arsenal en drie goals maakte. Zijn kracht – Rooney komt uit een boksfamilie en blijken zijn jongere broers ook indrukwekkende shotters, is fenomenaal, zijn schot hard. Het hart van the kid (zoals elke goeie bokser heeft Rooney een bijnaam) is groot. Op zijn verjaardag bracht hij een bezoek aan een Liverpools ziekenhuis, gespecialiseerd in de bestrijding van kinderkanker. Hij schonk de schoenen waarmee hij tegen Arsenal scoorde aan de kliniek, die ze op een veiling ten gelde wil maken. Beter scoren in de tabloids is moeilijk.

Manager David Moyes wil Rooney rustig laten rijpen. De Schot wil de manier waarop AlexFergusonRyan Giggs en DavidBeckham naar de top loodste, gebruiken. Moyes speelde voor Preston North End, toen Beckham in 1993 daar neerstreek. Er was ook veel druk om van Rooney de jongste speler van Everton ooit te maken. Maar Moyes liet het record van Joe Royle (16 jaar en 288 dagen) bewust verder bestaan. (PTK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier