John Bico doet geen enkele moeite meer om te verbergen dat hij de baas is bij White Star Bruxelles, ook al is hem dat als spelersmakelaar verboden. Het bondsparket is in actie geschoten. Ook de FIFA is ingeschakeld.

Op zaterdag 9 november 2013 gaat White Star Bruxelles met 2-1 de boot in tegen Antwerp. Daags voordien is de physical coach ontslagen, drie dagen dáárvoor de T2. Toch kan een tweede nederlaag op rij niet worden ontlopen en de ploeg zakt verder weg in de rangschikking. Een week later is Eendracht Aalst de tegenstander in het Fallonstadion. Volgens een klein bericht op de regiopagina’s van Het Nieuwsblad heeft John Bico zich in de week tussen beide wedstrijden uitgeroepen tot general manager van White Star. Een functie die hij meteen een nieuwe dimensie geeft, want prompt verschijnt hij ook in trainersplunje op het oefenveld. Nog steeds volgens de krant zou hij ook hebben verklaard zijn activiteiten als spelersmakelaar stop te zetten.

Huh? Bico die Eden en Thorgan Hazard zomaar loslaat? Als dat klopt, kan het tellen. Maar niemand wordt geciteerd, Bico niet en ook White Star niet. Geen enkel ander medium brengt het ‘nieuws’.

White Star verliest van Aalst met 1-2. Van enig Bico-effect is geen sprake, ondanks de opvallende aanwezigheid van de spelersmakelaar in trainingspak op de bank. Een nieuwe primeur is het, die slechts enkele korte krantenstukjes oplevert. Volgens Het Laatste Nieuws stond hij als ‘sportief manager’ op het wedstrijdblad, volgens Het Nieuwsblad en Sudpresse als ‘general manager’. Nog volgens die laatste twee stonden T1 Lionel Bah, de opnieuw tot T2 gepromoveerde Philippe Droeven en de nieuwe fysiektrainer Bernard Smeets alle drie als ‘assistent’ vermeld. Van een persconferentie na afloop is geen sprake. Bezoekend coach Chris Janssens krabt zich in het dunne haar. Behalve Pierre François ontwaart hij niemand van de thuisclub in de kleedkamergang.

Slag van zijn leven

Even recapituleren. John Bico meldt zich zowat een jaar geleden namens Gulf Dynamic Challenges (GDC), een investeringsgroep uit Dubai, bij FC Brusselsvoorzitter Johan Vermeersch. Samen reizen ze naar de Golfstaat om er de Algerijnse bedrijfsleider Jemal Bin Ferah van GDC te ontmoeten. Er wordt een intentieverklaring getekend om een nieuwe vennootschap op te richten, die de leiding van FC Brussels in handen zal nemen. Bico en de GDC-groep verbinden zich er ook toe om nieuwe spelers aan te brengen. Op 31 januari 2013 arriveren er liefst dertien nieuwkomers in Molenbeek. Binnen de kortste keren heeft Bico de sportieve macht naar zich toe getrokken. Verplaatsingen maakt hij zonder schroom met de spelersbus.

Begin april blaast Vermeersch de prille samenwerking op. Volgens hem is van de beloofde bedragen slechts een eerste beperkte storting verricht. De voorzitter pakt uit met een nota van een advocatenbureau uit Dubai waaruit moet blijken dat Gulf Dynamic Challenges een spookfirma is. Hij begint een rechtszaak tegen Bico, met een schadeclaim van ruim 800.000 euro. De zaak hangt nog altijd. Bico laat zich niet ontmoedigen en vindt een nieuwe prooi: het financieel noodlijdende White Star Woluwe. GDC en Bico vereffenen de schulden, veranderen de naam in White Star Bruxelles en stellen met Moïse Boissy, Noureddine Zaiour (beiden ex-FC Brussels) en Pierre François (ex-Standard) respectievelijk een nieuwe hoofd scouting, een sportief en een algemeen directeur aan.

Bico wordt slechts ‘adviseur’ omdat hij als makelaar volgens de FIFA-reglementen geen officiële functie mag bekleden in een club. De in Gambia geboren makelaar, opgegroeid in Parijs maar met domicilie in Guinee-Bissau, is niet echt een grote vis, maar met de broers Hazard heeft hij wel goud in handen. Met hun transfer in 2012 naar Chelsea slaat hij de slag van zijn leven. In Waregem pakt hij CEO Patrick Decuyper helemaal in door er mede voor te zorgen dat Chelsea Thorgan aan de Gaverbeek stalt. Het grote publiek leert hem in de zomer van 2013 kennen als de man die bedingt dat het jonge talent voortaan het nummer 10 én de aanvoerdersband zal dragen. Zulte Waregem davert op zijn grondvesten.

Illustere onbekende

Bij White Star stappen voorzitter Michel Farin en trainer Felice Mazzu snel op na de machtsgreep van Bico. Mazzu kan zich er niet mee verzoenen dat hij sportieve inspraak van Bico moet dulden. Hij wordt vervangen door Jean-Guy Wallemme, die om dezelfde reden nog voor de competitiestart zijn C4 krijgt, waarna de onbekende Senegalees Abdou Karim Ba overneemt, een persoonlijke vriend van Bico. Ook de kleedkamer is een duiventil. Tientallen testers passeren de revue en mogen mee op de stages waarmee de nieuwe club vriend en vijand de ogen uitsteekt. Er wordt op geen euro gekeken, hoewel van Gulf Dynamic Challenges nog steeds geen spoor is terug te vinden. Het verhaal doet denken aan dat van Global Football Solutions, de Luxemburgse vennootschap die KSV Roeselare zou overnemen, maar waar evenmin iets over bekend was. Tot ze nog bleek in oprichting te zijn en als dekmantel te moeten dienen voor de makelaarsactiviteiten van Didier Frenay bij de West-Vlaamse tweedeklasser.

Eind september zet White Star ook Abdou Karim Ba aan de kant en ‘promoveert’ hem tot technisch directeur van de A-kern. Zijn opvolger Lionel Bah is opnieuw een illustere onbekende. Een Franse Ivoriaan van amper 33 die een punt achter zijn spelerscarrière heeft gezet. Cisco Ferrera, jarenlang directeur van de jeugdschool van White Star, stapt zelf op, maar zijn beweegredenen berusten op een misverstand en hij keert op zijn stappen terug. Met de ploeg blijft het ondertussen van kwaad naar erger gaan. Ondanks meer dan 30 transfers (waaronder die van Kylian, de jongste telg van de vier Hazardbroers), 32 profcontracten en al 36 opgestelde spelers (maar géén Kylian Hazard) na amper achttien speeldagen.

Aspire Academy

Woensdagochtend, drie dagen na de thuisnederlaag tegen Aalst. In het Fallonstadion wordt onder een koude herfstzon getraind en inderdaad: John Bico heeft zich weer in het trainingspak gehesen. Muts diep over de oren getrokken, handen in de zakken. Als een generaal struint hij over het veld, nu en dan aanwijzingen gevend. Bah loopt er voor spek en bonen tussen, nieuwkomer Bernard Smeets leidt de sessie. Smeets was T3 van Standard onder José Riga en trok nadien mee naar de Aspire Academy in Qatar. Bij White Star vindt hij Pierre François terug. Ook tijdens de volgende competitiewedstrijd, uit bij KSK Heist, is het duidelijk dat hij in de hiërarchie over Bah is gesprongen. Smeets doet de coaching, de papieren T1 laat zich niet één keer zien. Twee dagen later wordt hij ontslagen. Ook Abdou Karim Ba moet nu definitief opkrassen.

Net als tegen Aalst zit Bico in Heist-op-den-Berg opnieuw op de bank. In stijlvol zwart kostuum en wit hemd dit keer, overjas losjes over de arm. Na een povere partij die eindigt op 1-1, trekt de kleine Brusselse delegatie een muur rond zich op. François en zijn eveneens in de club tewerkgestelde vrouw, Noureddine Zaiour en voorzitter Charles Simar hebben het koude stadion al verlaten wanneer de kleedkamer zich toch opent. Hopeloze medewerkers van de thuisclub hebben de persconferentie nog net niet afgeblazen wanneer Bico himself opdaagt. Na de obligate analyse kijkt hij geamuseerd op wanneer dit blad hem enkele vragen stelt.

“Is het nu officieel: bent u de nieuwe trainer van White Star?”

Hij lacht. Dat we de kranten beter moeten lezen. General manager, dat is hij.

“Maar u zit hier toch, de wedstrijd analyserend, weliswaar zonder dat uw naam op het wedstrijdblad staat?”

Hij lacht opnieuw. Dat we slecht geïnformeerd zijn. Natuurlijk staat hij op het blad, als general manager.

“Betekent dit nu dat de broers Hazard naar een nieuwe makelaar op zoek moeten?”

Bico buigt zich voorover naar zijn Heistse collega. Dat ze hier zitten om te praten over de wedstrijd van vanavond en dat zulke vragen niet passen. Hij staat op, geeft de vragensteller vrolijk een hand – “Heb ik uw vragen voldoende beantwoord?” – en verdwijnt in de druilerige avond.

Twee dagen later is Bah ontslagen. Smeets en de general manager leiden de trainingen. T2 Droeven is nog maar eens naar de beloften teruggezet.

FIFA ingeschakeld

General manager of niet, een blik op de wedstrijdbladen leert dat Bico ons wat op de mouw probeert te spelden. In tegenstelling tot wat hij zelf beweert, staat zowel tegen Aalst als tegen Heist Lionel Bah gewoon als T1 vermeld. Van Bico geen spoor. Of toch: onderaan op het Aalsterse wedstrijdblad heeft de scheidsrechter een opmerking genoteerd. ‘Trainer John Bico niet in orde met licentie’ staat er, en: ‘hulptrainer Bernard Smeets ook niet in orde met licentie’.

Heel attent van Tom Ottevaere. Bico noch Smeets zijn aangesloten bij White Star, wat een voorwaarde is om in de neutrale zone te mogen komen. De scheidsrechter is verplicht hier melding van te maken, iets wat Ottevaeres collega in Heist verzuimt te doen, net als die in Geel. Uit bij ASV Geel afgelopen zaterdag zitten beide mannen namelijk toch weer broederlijk naast elkaar op de bank. Bico opnieuw in kostuum, maar naar de persconferentie komen doet hij niet. Dat laat hij over aan Smeets, die dit keer als T1 op het blad staat. Smeets bevestigt dat hij de nieuwe hoofdtrainer is en voortaan samen met Bico het sportieve beleid bij White Star bepaalt. T2 is Christophe Schoonjans, die tegen Aalst en Heist nog respectievelijk T4 en T3 was.

Het bondsparket is de strapatsen van Bico niet ontgaan. Het stuurde White Star Bruxelles een brief met een voorstel tot minnelijke schikking, ‘wegens het laten uitoefenen van een officiële functie door iemand die niet is aangesloten’. Bovendien beschikken Smeets noch Schoonjans en al zeker Bico niet over de juiste trainerspapieren. Met Droeven desavoueerde White Star zijn laatste man met het vereiste UEFA A-diploma.

Ook de Integrity Officer van de KBVB is in actie geschoten. Hij signaleerde de Kameroense federatie dat een door hen gelicentieerde makelaar vandaag een club runt in België. Logisch zou zijn dat Bico’s licentie nu wordt geschorst. Ook de FIFA is op de hoogte gebracht. Inmenging van makelaars in het beleid van een club wordt door de wereldvoetbalbond beschouwd als een vorm van competitievervalsing.

DOOR JONAS CRETEUR & JAN HAUSPIE

John Bico is als makelaar niet echt een grote vis, maar met Eden en Thorgan Hazard heeft hij wel goud in handen.

Logisch zou zijn dat Bico’s makelaarslicentie nu wordt geschorst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier