Dirk Degraen, algemeen directeur van RC Genk, was not amused toen hij de verklaringen van Thibaut Courtois in dit blad las.

RC Genk moest het gisteren stellen zonder Frank Vercauteren in de terugwedstrijd tegen het Israëlische Maccabi Haifa. Bij de landskampioen hadden ze er nochtans alles aan gedaan om Vercauteren tot eind augustus aan boord te houden, maar tevergeefs. Het vertrek van de coach mag volgens algemeen manager Dirk Degraen niet worden uitgelegd door problemen rond het beleid van de club. Degraen: “Frank heeft nooit de minste kritiek geformuleerd op ons beleid. Noch heeft hij negatieve commentaren gegeven op de transfers. En evenmin heeft hij ons om meer geld gevraagd om andere spelers aan te werven dan degene die zijn gekomen. Ik signaleer u dat hij al zeven maanden technisch directeur is. Hij heeft nooit geklaagd.”

RC Genk wil de nieuwe coach begin september aan het werk hebben. Of die ook de functie van technisch directeur kan krijgen, is niet duidelijk. Degraen: “Die cumul ligt zeer gecompliceerd.”

En dan is er nog de zaak-Courtois. In een interview met dit blad suggereerde de doelman vorige week dat Degraen de tien procent commissie die Thibaut Courtois op de transfersom zou krijgen voor de club wilde houden en dat hij dat een tijdje deed zonder de voorzitter in te lichten. Degraen ontkent.

Degraen: “In het hele verhaal staat negentig procent waarheid. En dus tien procent leugens. Eén: voorzitter Herbert Houben was van begin tot einde op de hoogte van de onderhandelingen. Hoe durft Courtois lanceren dat ik dingen zou hebben gedaan achter zijn rug? Twee: Thibaut Courtois wilde naar Chelsea, maar zijn raadgever en zijn vader hadden liever dat hij nog één seizoen bij RC Genk bleef. Op vraag van Thibaut heb ik met dat uitgangspunt onderhandelingen opgestart. Met Chelsea bereikten we een akkoord over de transfersom: ongeveer 7 miljoen euro plus 3 miljoen aan diverse bonussen in de toekomst, onder meer afhankelijk van het aantal gespeelde wedstrijden. Dat was een geste van onze kant, want we vertrokken eerst van 9 miljoen euro transfersom, direct te betalen. Chelsea ging akkoord met 7 miljoen plus het uitlenen van Courtois gedurende één seizoen. Wij stelden daarop Thibaut voor dat laatste seizoen een jaarsalaris van 500.000 euro voor. In dat geval wilden we hem wel niet de tien procent waarvan sprake in het interview uitbetalen. Hij heeft geweigerd. Of liever: zijn raadgever en zijn vader hebben ons voorstel afgewezen. Ze wilden een jaarsalaris van 1,5 miljoen euro. De onderhandelingen waren niet langer sportief, maar financieel. Op dat moment heeft de entourage van de speler gezegd dat er geen sprake meer was van blijven, maar dat hij direct naar Engeland wilde. Conclusie: ofwel liegt Thibaut vrijwillig, ofwel kreeg hij slechte raad en werd hij foutief geïnformeerd.”

DOOR PIERRE DANVOYE

‘Frank Vercauteren heeft nooit geklaagd over ons beleid.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier