Na het 5-0-debacle op AA Gent hield Philippe Saint-Jean ermee op als trainer van Bergen. Thierry Pister kreeg zijn kans, won met 3-1 van Racing Genk en verloor met 2-1 van Cercle Brugge. Vorige week werd niet Christian Denis van Doornik of Yves Soudan van Olympic Charleroi, maar Rudi Cossey aan de technische staf toegevoegd.

Hoe evalueer je je eerste weken?

Thierry Pister: “Tegen Cercle kenden we pech doordat twintig minuten voor de wedstrijd Mirri uitviel. Maar er hangt in elk geval een andere, positieve mentaliteit, een winnaarsmentaliteit. Op Gent was de ploeg na de 2-0 dood. Dat heb ik niet gezien tegen Cercle: we hebben de organisatie behouden. De wedstrijd tegen Genk was perfect: goed positiespel, hen geen centimeter ruimte gegeven in balbezit en in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Cercle, waarin we iets minder scherp waren, respectloos gespeeld eigenlijk. Zo zou ik het weer willen zien.”

Steven De Pauw viel tegen Cercle zo stevig in dat hij na vijf minuten al rood kreeg. De vraag is daarom: kan je een heel seizoen op mentaliteit alleen teren?

“Klopt. Maar onder andere Mirri en Cordaro komen terug, we hebben Mounir Diane nog aangetrokken … Ik zie vier, vijf spelers die titularis moeten zijn erbij komen, waardoor we een mindere dag bij een van hen beter moeten kunnen opvangen. Dat belooft voor Anderlecht volgend weekend en hopelijk het hele seizoen. En niet te vergeten: Rudi Cossey is ook een goeie transfer. Dat gaat heel de ploeg vooruit helpen. Als we winnen, verdienen we allemaal geld en daar draait het uiteindelijk om. Hij kan mij verbeteren. Rudi is geen T2, maar iemand met veel ervaring waar de club, niet alleen ikzelf, beter van gaat worden.”

Waarom?

“Ik ben sinds de eerste dag onder de indruk geraakt: hij kent perfect de knepen van het vak, weet wat hij mag en kan. Hij heeft ervaring als speler en als trainer in eerste en tweede, heeft gewerkt met FiVanhoof, Ariël Jacobs, SlavoljubMuslin, … Ik denk wel dat hij de ambitie heeft om eerste trainer te worden, maar dat heb ik graag. Slaag ik niet, dan zal ik misschien het niveau niet aankunnen en in tweede een club moeten zoeken. Ik hoop dat ik nooit meer T2 moet zijn, maar we doen alles samen. De afspraak is dat hij niet onder mij staat, maar de uiteindelijke coaching is wel voor mij. Bij Saint-Jean moest ik zogezegd nog alles leren – hij deed alles alleen. Dat was wat mij een beetje stoorde: dat ik erbij liep voor niks.”

Vandaar de berichten dat je de onvrede bij een paar spelers hebt gebruikt om jezelf op te werken.

“Neen, dat is niet zo. De spelers weten: zeikerds moet ik niet hebben. Je moet veel harder zijn als je deze job ambieert: het is niet elke dag rozengeur en maneschijn. Ik heb Saint-Jean verwittigd van wat er gaande was. Soms moet je naar een spelersgroep luisteren en je manier van werken in vraag durven stellen. We hebben daar een lange discussie over gehad voor we naar de groep gingen, maar we zijn er niet uitgekomen. Ik zei Saint-Jean in ons bureau altijd mijn mening, maar eens de deur achter ons dicht was, heb ik altijd achter hem gestaan.”

Jullie versloegen Genk met 3-1 en dat was een verrassing. Blijkt straks tegen Anderlecht dat Bergen een giant killer is?

“Dat zou super zijn, maar als we uit de eerste vier wedstrijden 0 op 12 haalden, zou niemand van een ramp gesproken hebben: AA Gent, Genk, Cercle en Anderlecht zijn niet de ploegen waartegen wij de punten moeten halen. Dat zouden we zeker moeten kunnen tegen ploegen als Kortrijk en Tubeke.”

RAOUL DE GROOTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier