Willem van Hanegem keert terug naar FC Utrecht.

Zijn gevoel en nieuwsgierigheid gaven uiteindelijk de doorslag bij het besluit om het trainerschap bij FC Utrecht, waar hij voor twee jaar tekende, te aanvaarden. Op zijn 63ste keert oud-international Willem van Hanegem dus terug in de eredivisie. Naast zijn kennis en ervaring neemt De Kromme ook zijn gezonde humor mee naar Stadion Galgenwaard, waar hij zal samenwerken met onze landgenoten Kevin Vandenbergh, Hans Somers, Tom Caluwé en Giuseppe Rossini. Op de vraag of hij lang had moeten nadenken, antwoordde hij op zijn eigen manier. “Nee, want dat is niet mijn sterkste punt.”

Twee gesprekken van vier uur kostte het voorzitter Jan Willem van Dop om hem te strikken voor de openstaande vacature, die Foeke Booy met zijn vertrek naar Al Nassr in Saudi-Arabië achterliet. “Ik ken dat onderhand wel”, verklaarde hij bij zijn voorstelling. “Dan word je gebeld met de vraag of je interesse hebt en de volgende dag hoor je niets meer. Of je zit tien uur in het vliegtuig naar China en krijgt daar plotseling te maken met mensen die heel anders rekenen.”

Maar bij FC Utrecht lag alles heel anders. Niet alleen doordat technisch directeur Piet Buter hem benaderde, maar vooral omdat het de ziel van de club was die hem raakte. “Ik zat er op de tribune, speelde er en werkte er als assistent-trainer. Maar Utrecht is ook de stad waar ik opgroeide. Elke keer weer als ik over de snelweg kom, zoeken mijn ogen de top van de dom.”

De ambitie brandt als nooit tevoren bij de oud-coach van Feyenoord, AZ en Sparta, die sinds zijn afscheid als assistent-bondscoach van Oranje, naast Dick Advocaat, in 2004 zonder club zat. “Ik zie zo veel voetbal. Heel vaak gebeurt het dan dat ik bij mezelf zeg : dat zou ik toch anders hebben gedaan. Bij FC Utrecht kan ik nu opnieuw laten zien wat mijn gedachten zijn.”

Van Hanegem wil de kolkende sfeer van weleer laten herleven. “Nee, ik ben er niet om spelers individueel beter te maken. Dat moet de dokter maar doen. Tegenstanders moeten weer met een bepaalde angst komen.”

John van Loen (ex-Anderlecht) en David Nascimento werken met hem samen. “Wij vormen samen een team en stellen ons op als team. Met het begrip assistent heb ik een nare ervaring bij deze club. Toen Han Berger hoofdtrainer werd, liet hij me aan de kant staan. Zo erg dat ik in de winter dacht : ik moet stoppen, anders vries ik dood.”

Nederland

PSV legde John de Jong een nieuwe overeenkomst voor tot 2008, ondanks het feit dat de middenvelder de laatste jaren vooral met een knieblessure sukkelde. Van Chelsea wordt de Servische verdediger Slobodan Rajkovic (18) voor een jaar gehuurd. Género Zeefuik verlengde tot 2011, de Deen Kenneth Perez (32, Ajax) bereikte een akkoord voor twee seizoenen.

Ajax kan zeker drie maanden geen beroep doen op aanjager Edgar Davids, die zijn linkerscheenbeen brak. Ook Jan Vertonghen (20), die de ligamenten van zijn linkerenkel beschadigde, is een maand niet inzetbaar. Met Ismael Urzaíz (35, Athletic Bilbao) haalde trainer Henk ten Cate wel zijn gewenste pinchhitter in huis, terwijl met Dennis Rommedahl (28, Charlton) ook een rechterflankaanvaller werd gecontracteerd. Wesley Sneijder (23) liet de clubleiding weten dat hij blijft en niet naar Valencia trekt. Olaf Lindenbergh en Michael Krohn-Dehli mogen weg.

Shota Arveladze (34) verliet AZ voor Levante. Pius Ikedia (26) zit zonder club. Het nog tot 2010 doorlopende contract van de Nigeriaanse spits met AZ werd ontbonden.

Bert van Marwijk vond zijn tweede spits, want Michael Mols (36) tekende voor een jaar bij Feyenoord.

FC Twente gaf Anatoli Gerk (22, ex-Anderlecht), ondanks een doorlopend contract, de opdracht uit te kijken naar een andere werkgever. De Rus gaat in eigen land op zoek naar een club. Trainer Fred Rutten raakte met René Eijkelkamp (43, ex-Club Brugge) wel zijn assistent kwijt. De oud-spits gaat samen met zijn broer een bedrijf in spelersbegeleiding opstarten.

Gill Swerts (25) denkt op korte termijn zijn rentree te maken in het eerste elftal van Vitesse. De Rode Duivel traint na een afwezigheid van negen maanden, door een scheur in de voorste kruisband van zijn linkerknie én een operatie, weer volledig mee met de groep.

Helmond Sport contracteerde voor twee seizoenen Sidney Lammens (30), die transfervrij werd weggehaald bij KV Oostende.

Gerald Sibon (33) keerde terug bij Heerenveen. De spits, die overkomt van FC Nürnberg, tekende voor twee seizoenen.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier