Tien om te zien

Aboubakary Koita © BELGAIMAGE

Zoals elk jaar presenteert Sport/Voetbalmagazine tien jonge talenten die u komend seizoen maar best in de gaten houdt. Vorige zomer prijkten onder andere Soualiho Meïté, Henry Onyekuru en Landry Dimata in dit eigenzinnige lijstje, op dat moment nog nobele onbekenden. Welke namen rollen volgende zomer nog over de lippen?

Aboubakary Koita

19 jaar, Belg – flankaanvaller, AA Gent

Pleintjesvoetballer uit Antwerpen die pas op zijn dertiende in clubverband ging spelen. Via Merksem en Lyra kwam hij bij ASV Geel terecht, waar AA Gent hem meermaals scoutte en het jonge talent met Senegalese roots uiteindelijk weglokte met een contract voor twee jaar. Een blitzcarrière heet zoiets. Telkens slaagt de lichtvoetige dribbelaar er haast moeiteloos in zich aan een hoger niveau aan te passen. Lukt hem dat ook bij Gent, dan staat de Buffalo’s nog vuurwerk te wachten in de Ghelamco Arena en dan hebben Moses Simon en Brecht Dejaegere er een te duchten concurrent bij. Hein Vanhaezebrouck wil Koita echter geleidelijk brengen, want vooral op tactisch en fysiek vlak rest hem nog veel progressiemarge.

Ivan Saponjic

19 jaar, Serviër – spits, Zulte Waregem

Beter dan Aleksandar Mitrovic, wordt in zijn vaderland beweerd over deze beweeglijke targetspits (1m92). Werd opgeleid bij Partizan Belgrado, waar hij al op zestienjarige leeftijd in het eerste elftal debuteerde. Daar plukte Benfica hem begin 2016 weg. Won in 2015 met Servië de wereldtitel op het WK U20 in Nieuw-Zeeland en had daarin een belangrijk aandeel met doelpunten in de zestiende finale en de halve finale. Bij Benfica kwam Saponjic enkel aan spelen toe bij het reservenelftal in de tweede klasse, maar toch wilde de Portugese topclub hem enkel uitlenen. Mag zich nu één jaar op huurbasis bewijzen bij Zulte Waregem, waar Francky Dury al veelvuldig bewees dat hij jonge talenten kan helpen in hun ontwikkeling.

Ryan Mmaee

19 jaar, Belg/Marokkaan – spits, Standard

De Belgische jeugdinternational werd iets te snel tot de nieuwe Michy Batshuayi gebombardeerd toen hij in 2016 onder Yannick Ferrera enkele wedstrijden in PO2 mocht meedoen, maar lijkt nu echt wel voor de grote doorbraak te staan. Zes maanden geleden stevenden Mmaee, die vorige zomer een oefeninterland afwerkte voor Marokko, en het Standardbestuur nog op een definitieve breuk af, maar tijdens deze voorbereiding werd het geloof in hem hersteld. Een zeer complete centrumspits: fysiek en technisch sterk, kan zowel met de rug naar doel spelen als de diepte opzoeken. Alleen moet hij tactisch gedisciplineerder worden. De Rouches beschouwen hem dit seizoen als hun tweede spits na Orlando Sa (of als diens vervanger).

Richairo Zivkovic

20 jaar, Nederlander – spits, Oostende

Heeft KVO zijn vervanger voor Dimata beet? Puur sportief heeft Zivkovic alles van een moderne topspits: snel, krachtig, doelgericht. Met al 87 Eredivisiewedstrijden in de benen (bij achtereenvolgens Groningen, Willem II, Ajax en Utrecht) is de twintiger de meest ervaren speler in dit lijstje, maar bij KVO wil hij eindelijk stabiliteit vinden en internationaal naam maken. Veel zal afhangen van zijn discipline buiten het veld, want daar schortte het in het verleden weleens aan. Zivkovic, geboren in Nederland als kind van een Servische moeder en een vader uit Curaçao, kon zich bij Ajax niet doorzetten, maar tankte vorig seizoen vertrouwen bij FC Utrecht, waar hij 15 keer scoorde.

Marcus Ingvartsen

21 jaar, Deen – spits, Genk

Met zijn 5 miljoen is hij de duurste aankoop ooit voor de Limburgse club. De adelbrieven van deze Ingvartsen, die tevens in de belangstelling stond van Anderlecht en Club Brugge, zijn dan ook niet min: vorig seizoen scoorde hij voor de Deense topclub Nordsjaelland liefst 23 keer en werd zo topschutter van de competitie. Was een vaste waarde in alle Deense jeugdcategorieën en mocht het voorbije jaar debuteren bij de A-ploeg van Denemarken. Dat Karelis nog steeds revalideert van een zware knieblessure betekent dat Ingvartsen wellicht meteen genoeg kansen zal krijgen om zich te tonen als de nieuwe nummer 9 van Genk.

Hannes Delcroix

18 jaar, Haïtiaan/Belg – verdediger, Anderlecht

Of dit Anderlechtjeugdproduct de komende maanden veel speelminuten vergaart, zal in grote mate afhangen van het al dan niet vertrekken van concurrent Bram Nuytinck. Maar de Nederlandse verdediger gaf het onlangs zelf nog aan: ‘Als ik vertrek, wil ik toch tegen de club zeggen dat ze zeker eens naar de eigen jeugd moeten kijken. Faes en Delcroix zijn twee talentvolle spelers.’ Faes werd ondertussen alweer uitgeleend aan Excelsior (vorig jaar aan Heerenveen), maar Delcroix acht coach René Weiler al iets verder in zijn ontwikkeling. Met zijn technische bagage en stijlrijke manier van verdedigen past de in Haïti geboren Delcroix alvast perfect binnen de clubfilosofie.

Lazare Amani

19 jaar, Ivoriaan – middenvelder, Eupen

Net negentien en vorig seizoen bij zijn eersteklassedebuut met Eupen al goed voor 26 matchen, al gebeurde dat in de schaduw van die andere ontdekking, Henry Onyekuru. Lazare kwam in de ploeg als controlerende middenvelder en liet toe dat strateeg Luis Garcia kon schitteren. Naar het einde van het seizoen toe werd de jongeling gespaard omdat hij helemaal leeg was gespeeld. Prognose: hij wordt de volgende uitgaande transfer van Eupen naar een grote club. Stond nu al in de belangstelling van diverse clubs, maar mag nog niet weg. Technisch goed, uitstekend positiespel en ook een grote motor ondanks zijn eerder tengere fysieke verschijning.

Tyron Ivanof

19 jaar, Belg – offensieve middenvelder, Kortrijk

Een rastalent, maar een laatbloeier. Gevormd bij Genk, maar daar kreeg hij geen contract wegens te frêle. Hetzelfde gebeurde bij Lille OSC, waarna hij anderhalf jaar geleden in Kortrijk neerstreek. Daar maakte hij met zijn flair en vista meteen indruk bij de beloften. Vorig seizoen mocht hij in PO2 een eerste keer proeven van het grote werk met uitgerekend een invalbeurt tegen ex-club Genk. In amper enkele minuten showde hij als rechtsbuiten zijn gouden voeten en spelinzicht. Dit seizoen leek zijn definitieve intrede te zullen worden in het profvoetbal, maar een weerbarstige knieschijf besliste daar anders over: Ivanof zal enkele maanden buiten strijd zijn. Na de winterstop mag er, gezien zijn overschot aan talent, verwacht worden dat de Belg met Bulgaarse roots zich zal tonen.

Andy Kawaya

20 jaar, Belg/Congolees – flankaanvaller, KV Mechelen

Kawaya speelde op zijn achttiende al Champions Leaguevoetbal: met een invalbeurt tijdens de rust legde hij mee de basis voor een straffe comeback van Anderlecht op Arsenal (3-3). Echt onervaren mag je de explosieve flankaanvaller dus niet noemen. Toch deed die ene invalbeurt hem meer kwaad dan goed. De lat kwam te hoog te liggen. Na een uitleenbeurt aan Willem II vorig seizoen en afgeremd door een blessure moet KV Mechelen hem definitief lanceren als profvoetballer. Dat Yannick Ferrera hem goed kent van bij de Anderlechtjeugd is alvast een voordeel. Als Kawaya na een jaar van weinig spelen snel wedstrijdritme kan oppikken, wordt hij zeker een offensieve troef voor de Kakkers. Bezorg hem de bal op de flank en hij zorgt met doelgerichte acties wel voor gevaar.

Dodi Lukebakio

19 jaar, Belg/Congolees – aanvaller, Charleroi

Net als Kawaya op jonge leeftijd door Anderlecht bij FC Brussels weggeplukt en na een beloftevolle start bij paars-wit uit het zicht verdwenen. Een gebrek aan discipline, oordeelde René Weiler, die hem weg wilde. Een uitleenbeurt aan Toulouse draaide op een sisser uit. Voetballen kan de pijlsnelle aanvaller nochtans als de besten. Dat bewees hij twee jaar geleden met complexloze invalbeurten tegen Club Brugge en Standard. De Congolese international beweerde onlangs in de media dat hij zijn lesje geleerd heeft en minder nonchalant is geworden. Blijkt dat de waarheid, dan heeft deze Lukebakio alles om onder Felice Mazzu tot een van de sensaties in onze competitie uit te groeien.

DOOR DE REDACTIE – FOTO’S BELGAIMAGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier