W ayne Rooney was 18 toen hij voor 30 miljoen euro naar Manchester United verhuisde en Christiano Ronaldo was even oud bij zijn overgang van 18 miljoen euro naar Old Trafford. Nu is er Theo ‘Tiger’Walcott, in maart 17 en vorige week van Southampton naar Arsenal verhuisd voor 7,5 miljoen euro. Afhankelijk van prestaties en bonussen kan dat bedrag stijgen tot 18 miljoen euro… Arsenal haalde het in een prestigestrijd met Chelsea, dat net als alle andere topclubs interesse toonde voor het jonge talent dat opgroeide in Engeland maar roots in Barbados heeft.

Theo begon amper zes jaar geleden te voetballen in zijn geboortestadje Newbury (ten westen van Londen) omdat het ploegje van zijn beste vriend spelers te kort had. Zijn talent was duidelijk en Southampton haalde de 12-jarige binnen. Toen hij 15 jaar en 175 dagen oud was, debuteerde hij er bij de reserven. Zijn troeven zijn snelheid en een moordend hard schot met zijn rechter. Ooit brak hij met een trap een vinger in de hand van een van de ouders van een vriendje toen die in de goal stond.

Het was Harry Redknapp die de knaap dit seizoen in de eerste ploeg liet debuteren, op zijn zestiende. Walcottt kreeg ’s ochtends en ’s avonds privé-trainingen en baande zich al snel een weg naar een vaste plaats in het team. Hij scoorde vier keer in tweede klasse, toen Arsenal zich half januari meldde. Volgens Arsène Wenger volgden de Gunners Walcott, door zijn ploegmaats Tiger genoemd omdat hij wat lijkt op TigerWoods, al twee jaar.

Wenger is niet te beroerd om veel geld uit te geven aan jong talent, hij betaalde eerder al 3 miljoen euro voor de 15-jarige Jermaine Pennant, die de weelde nooit kon dragen, een spoor van incidenten achter zich liet en na tal van omzwervingen nu voor Birmingham City speelt. De aanwezigheid van Thierry Henry, zijn voorbeeld, gaf volgens Walcott de doorslag in de keuze. Met Senderos, Fabregas, Van Persie en nu Walcott zet Wenger de verjonging van de Gunners steeds verder door. Het team lijkt zich in dit overgangsjaar te wapenen voor de toekomst.

Sven-Goran Eriksson spant een proces aan tegen het boulevardblad News of the World, dat hem in de val lokte met een als emir verklede journalist. Eriksson sprak tegen de man openlijk over corruptie in de Premier League en noemde namen van managers die geld in hun zakken steken bij transfers. Deze werden om juridische redenen echter niet gepubliceerd. De Zweed deed verder een aantal uitspraken over Engelse voetballers en zei dat de FA hem maar moest ontslaan als Engeland straks op het WK geen halve finale haalt. In dat geval heeft hij gefaald. Eriksson ligt nog tot medio 2008 onder contract. Binnen de FA gaan stemmen op om echter nog voor het WK duidelijkheid te brengen. Het bekendmaken van het einde van de samenwerking is daarbij een serieuze optie volgens de kranten.

Nicolas Anelka legde aan aanbod van Everton naast zich neer. De Fransman, die nu voor Fenerbahçe voetbalt, wil in Liverpool alleen voor de Reds spelen. Everton verkocht Marcus Bent definitief aan Charlton en zoekt nu naar een andere spits.

West Ham heeft de zijne. De witte raaf heet Dean Ashton en speelde tot nu voor tweedeklasser Norwich.

Georgios Samaras, de Griekse spits van Heerenveen, stond eind vorige week dicht bij een overgang naar Manchester City.

Steven Gerrard is samen met John Terry, Peter Cech en Luis Garcia opgenomen in het team van het jaar van UEFA. José Mourinho was voor de derde keer op rij trainer van het jaar. Stemmen kon via de website van de Europese voetbalbond.

VOLGENDE SPEELDAG

31/01 Aston Villa – Chelsea, Wigan – Everton, Sunderland – Middlesbrough, Portsmouth – Bolton, Liverpool – Birmingham, Charlton – West Bromwich, Arsenal – West Ham 1/02 Man. City – Newcastle, Fulham – Tottenham, Blackburn – Man. United

TOPSCHUTTERS

1. Van Nistelrooy (Man. United) 15 goals ; 2. Lampard (Chelsea), Henry (Arsenal) 13 goals ; 4. Yakubu (Middlesbrough) 12 goals ; 5. Bent (Charlton) 11 goals.

PTK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier