Met een piepjong team duikt Lierse het nieuwe seizoen in, slechts vijf spelers zijn ouder dan 24 jaar. De gemiddelde leeftijd bedraagt nu 22,04 jaar tegenover 24,2 jaar vorig seizoen. Het is ook een nieuw team. Van de 24 kernspelers met wie Lierse de vorige competitie aanvatte, zijn er nog tien op het Lisp. Van twee jaar geleden blijven enkel Goris, Swinkels, Bourabia, Wils en Menga over. Weg is de ervaring van Saidi, Hoefkens, Corstjens, Jääger, Ghaly, De Jonghe en Hazurov. Weg zijn de dribbelkunsten van de jonge buitenspeler Vercauteren, en de goals van Diagne (7 in 11 matchen) en Watt (8 in 17 wedstrijden) die Lierse kort na Nieuwjaar door een moeilijke periode hielpen.

Net als de vorige twee jaar koos Lierse ervoor om geen spelers te kopen en alleen transfervrije voetballers binnen te halen. Voor het eerst komen de jonge spelers van de drie jeugdacademies aan de aftrap. Vorig jaar debuteerden ze in de loop van het seizoen met mondjesmaat, om in play-off 2 volop kansen te krijgen. Allemaal kunnen ze aardig met een bal uit de voeten, maar efficiënt en doelgericht was het niet altijd.

VERDEDIGING

In doel krijgt Berezovskyi na een sterk seizoenseinde de voorkeur op Gorisdie een jaar geleden verrassend aan de competitie begon en een tijdlang sterk presteerde. Helemaal nieuw oogt de verdediging, op de ervaren Swinkelsna. Om plaats te maken voor El Messaoudi, een van de grote talenten van de Belgische academie, mochten Hoefkens en Saidi beschikken. Menzo houdt nog de ervaren nieuwkomer Buysens en de jonge Algerijn Bensebaini (ook nieuw) achter de hand, al schuift die laatste bij het uitblijven van een vervanger voor Ghaly waarschijnlijk een rang naar voren. Op de rechtsachter kreeg de Estse international Jääger slechts één jaar contract aangeboden, wat hij te weinig vond. De Malinees Traore, die vorig seizoen debuteerde, of ex-belofte-internationaal Ngawa (ex-Standard, STVV en Ujpest) duelleren om zijn plaats. Op links zijn De Jongheen Corstjens weg. De Fransman Hanin moet de nieuwe linksachter worden.

MIDDENVELD

Een vervanger voor de balvaste Ghaly (kon niet weerstaan aan de lokroep uit vaderland Egypte) was er bij de competitiestart nog niet. Daardoor krijgt verdediger Bensebaini een kans naast verdedigende middenvelder Wils, die verder omringd wordt door jonge spelers uit de academies. Gelukkig is er nog de ervaren en balvaste Bourabia, de afgelopen twee seizoenen dé sterkhouder van Lierse en vorig jaar ook clubtopschutter met negen goals.

AANVAL

Op de flanken staat Lierse (dat opteert voor een 4-3-3) sterk met de fysiek en de techniek van Wanderson en Losada,maar behalve Farssi,die na een slap jaar onverwacht een nieuwe kans krijgt, heeft Menzo op die positie enkel jonge spelers van de academie. Dé vraag is wie voorin de doelpunten gaat maken na het verdwijnen van Watt (moeilijke relatie met Menzo) en Diagne (financieel te veeleisend), vorig jaar samen goed voor 16 goals. Als Kouemaha snel fit geraakt en zijn vroegere vorm hervindt, is er voorin geen probleem. In het andere geval moet Keita,een Guineeër van Metz, zich manifesteren. Bourabia kan niet alle goals maken en de snelle Menga bleek in het verleden al niet zo’n koele afwerker.

CONCLUSIE

Beter doen dan de twaalfde plaats van vorig seizoen, luidt de opdracht voor trainer Menzo. Dat moet met een team dat een pak minder ervaring heeft dan vorig jaar, maar over meer talent beschikt. Aan voetballend vermogen heeft dit Lierse geen gebrek. Als wedstrijden beoordeeld zouden worden op het percentage balbezit, eindigt de ploeg dit seizoen gegarandeerd in play-off 1. Alleen vreest men dat de tendens van de play-offs van vorig jaar zich doorzet. Toen had Lierse meestal de bal, maar was het de tegenstander die gevaarlijk was en toesloeg. Zonder scorend vermogen en een ervaren vervanger voor Ghaly wacht geel-zwart een aartsmoeilijk seizoen. In het andere geval zal Menzo met een goeie start en rust aan de zijlijn zonder al te veel problemen zijn doel halen.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier