Zes jaar na het enige seizoen in de hoogste afdeling staat KAS Eupen opnieuw in de Jupiler Pro League. Niet langer op lemen voeten, zoals toen, maar steunend op een goed uitgewerkte professionele organisatie.

Van de toenmalige eersteklasser blijven alleen de naam, de kleuren, het stadion en een paar medewerkers over. KAS Eupen is een project aangestuurd vanuit het Qatarese Doha. De kern van het project is de doorstroming van jong, vooral Afrikaans talent, gevormd vanuit de Aspirevoetbalfilosofie. In de Oostkantons zetten de betere voetballers uit de Aspire Academies uit Doha en Senegal hun eerste stappen als prof in een Europese omgeving, gestuurd door een aantal ervaren Europese profs. Op de academie ligt de nadruk op mooi en verzorgd technisch voetbal, en dat zal komend jaar in de hoogste klasse niet anders zijn.

VERDEDIGING

In doel start normaal Van Crombrugge als titularis, tenzij de club in de geest van het opleidingsproject de kaart van Niasse trekt. Die verving vorig jaar Van Crombrugge toen die geblesseerd was, en bleef tot het einde in doel staan. Van Crombrugge weet dat de doorstroming van de Aspirespelers primeert op het onmiddellijke sportieve resultaat.

Centraal achterin zal de uit Spanje naar Eupen teruggekeerde Diallo uitgespeeld worden naast een van de twee ervaren Belgen: zowel Bruggeling Blondelle als Brusselaar Timmermans is een man van veel clubs en vele oorlogen. De Duitser Hackenberg is een alternatief, net als het Aspireproduct George.Op de linkerflank staat de enige overgebleven Qatarees, international Al-Abdulrahman. Rechts wordt Diagne verwacht, zo lang Kennes‘medische toestand niet helemaal duidelijk is.

MIDDENVELD

Organisator en regelaar op het middenveld is kapitein García,met tonnen ervaring in de Spaanse Liga. Limburger Dufour is nuttig met zijn techniek en goeie passing. Uitkijken wordt het naar hoe zwaar de Aspirejongeren wegen: Amani, Georgeen de kwieke, dribbelsterke Sanogo zijn talenten om in het oog te houden. Op de rechterkant was Ocansey vaste waarde, maar kan ook aanvaller Onyekuru uitgespeeld worden. Zij zijn de twee meest in het oog te houden Aspiretalenten. Een alternatief is Bassey, die een nieuwe kans krijgt nadat hij vorig seizoen om disciplinaire redenen naar de beloften teruggezet was. Op links wordt verwacht dat de Venezolaanse international Jeffrén,vorig jaar met veel verwachtingen ingehaald maar kampend met aanpassingsproblemen, nu wel doorbreekt.

AANVAL

Naast Taulemesse,topschutter van vorig jaar, de Spanjaard Cases en Onyekuru, die vorig jaar vaak in de spits liep en de belangstelling genoot van een aantal eersteklassers, haalde Eupen de enige echte nieuwkomer in de club voor de voorlinie. De snelle en technisch vaardige Sylla (22) wordt voor één jaar geleend van Espanyol, waarmee hij vorig jaar veertien wedstrijden in La Liga speelde.

CONCLUSIE

Trainer Condom heeft, net als de directie, volop vertrouwen in de kern die afgelopen seizoen de promotie naar eerste afdwong. Een week voor de competitiestart waren er bij de kern maar drie nieuwkomers, onder wie één echte en twee spelers die eerder al bij Eupen zaten en vertrouwd zijn met de manier van werken. De rest speelde vorig jaar al, met het eerste of het belofteteam. Een bewuste keuze. De oudgedienden zijn vertrouwd met de filosofie, van de nieuwkomers wordt verwacht dat ze zich kunnen inpassen in het project en de vaste manier van voetballen, en niet omgekeerd.

Qua voetballend vermogen en technisch vernuft is Eupen, met 12 talenten uit de Aspire Academy op 25 kernspelers, zeker een aanwinst voor eerste klasse. Of dat volstaat om het behoud te verzekeren dan wel of het wat licht uitvalt, zoals met de academiespelers van Lierse twee jaar geleden, zal gauw blijken. Een voordeel heeft Eupen wel op de andere clubs met wie het om het behoud zal kampen. Een mogelijke degradatie zou niets veranderen aan het Qatarese project, waardoor de druk in de Oostkantons een stuk minder groot zal zijn dan elders.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier