De derde plaats op het WK 2002 konden de Turken nog niet bevestigen. Coach Fatih Terim voerde een generatiewissel door. Nu moet er een grootse prestatie op een EK-eindronde volgen.

De fantastische derde plaats op het WK in Zuid-Korea en Japan voorspelde het Turkse interlandvoetbal een rooskleurige toekomst. De ontgoocheling bleek enorm toen de eindrondes van het laatste EK en WK niet gehaald werden. In Zwitserland en Oostenrijk gaan de Turkse voetbalsterren op zoek naar eerherstel. De troepen van Fatih Terim zullen uiterst geconcentreerd aan het toernooi beginnen.

Nihat Kahveci wil tonen dat Turkije bij de top van het Europese interlandvoetbal hoort. Hun minimale doel is het bereiken van de kwartfinale. De spits bulkt van het zelfvertrouwen en wil zijn prijzenkast maar al te graag spijzen.

Het team

Een rijkgevulde internationale geschiedenis kan Turkije niet voorleggen. Het land met meer dan 70 miljoen inwoners en een nog steeds groeiende bevolking kreeg slechts de laatste decennia enige erkenning op voetbalgebied. Tot nog toe zijn een kwartfinale op het EK 2000 en een bronzen stek op het WK 2002 de enige noemenswaardige prestaties die de Turken op hun palmares hebben staan.

De Turkse selectiepolitiek bestaat uit een evenwichtige mengeling van oude rotten en jonge veulens. Terim heeft enkele nieuwe spelerstypes opgeroepen en daardoor is het elftal nog strijdvaardiger geworden. Spelers als Hakan Sükür en Hasan Sas zijn afgeserveerd. Een wissel van de wacht drong zich op en dat besefte Terim. Zijn voorganger Ersun Yanal had het niet zo begrepen op vers bloed en slaagde er bijgevolg niet in zich te plaatsen voor een groot toernooi. Terim zorgde toch voor enkele verrassingen in zijn team. De succesvolle spits Gökhan Ünal van bekerwinnaar Kayserispor en Mehmet Yildiz van Sivasspor werden net als de Bundesligaspelers Halil Altintop (Schalke 04) en Yildiray Bastürk (VfB St uttgart) gepasseerd. Turkije trekt volop de kaart van Nihat in de aanval.

Tactiek

Alle deelnemende landen aan het EK beschikken over een degelijke defensie die moeilijk te slopen valt. Toch moet Turkije in staat zijn een dergelijke afweergordel te kunnen ontmantelen.

De vier verdedigers en klassieke controlerende middenvelder Mehmet Aurelio hebben de taak de boel zo goed mogelijk dicht te houden achterin. De vleugelbacks Gökhan Zan en Hakan Balta moeten in staat zijn de flank af te dweilen. In het hedendaagse voetbal bekleden flankverdedigers ultrabelangrijke posities. Wanneer zij de achterlijn kunnen halen en een deftige voorzet kunnen droppen in de zestien meter komen er automatisch kansen voor de centrumspitsen en infiltrerende middenvelders. In het middenveld moeten Emre Belözoglu en Hamit Altintop voor creativiteit zorgen en de tegenstander bestoken met afstandsschoten. Terim is een voorstander van pressievoetbal in de ruime zin van het woord. Geen druk vanaf de middenlijn, maar reeds bij de diepste man moet er actief gestoord worden. Enkel als iedereen zich voor de volle 100 procent geeft, kan Turkije ver raken.

Sterke punten

Het snelle en gewiekste spel van de Turken is niet alleen mooi om zien, maar eveneens bijzonder efficiënt. De tegenstander krijgt bijna geen tijd om zijn eigen spel te ontwikkelen door de permanente druk die de mannen van Terim blijven uitoefenen. Emre Belözoglu, Hamit Altintop en Arda Turan kwijten zich vooral van die taak. Die mannen beschikken over een enorm loopvermogen en een ijzeren conditie om dit 90 minuten lang op te brengen. Hun werkkracht is indrukwekkend. Turkije gaat voluit tot de laatste seconde. De tegenstander is nooit op zijn gemak. De verbetenheid van het team van Terim is onvoorstelbaar en juist daarom zijn de Turken een te duchten rivaal. Opgeven staat niet in hun woordenboek. Die hardnekkigheid koppelen ze aan mooi, verzorgd en attractief spel. De Turken hebben intussen geleerd dat een gevarieerd aanvalsspel de beste manier is om door de verdediging te komen. Via tiktakvoetbal op de helft van de tegenstander proberen ze mooi uitgesponnen aanvallen op te zetten.

Zwakke punten

Als de Turken voorstaan, durven ze wel eens hautain te voetballen waardoor ze soms het deksel op de neus krijgen. Dit manco moet uit hun spel verdwijnen of de fouten door concentratieverlies zullen zich blijven opstapelen.

Een andere zwakheid van het team is het positiespel. Bij een achterstand lopen te veel spelers uit positie en rennen als kippen zonder kop over het veld. Zo wordt het erg moeilijk om weer in de wedstrijd te komen. Centraal in de verdediging zijn Servet Ceti en Emre Asik robuuste verdedigers. Hun traagheid kan serieuze problemen opleveren wanneer er man tegen man gespeeld moet worden tegen pijlsnelle spitsen. Volkan Demirel in doel wisselt prachtprestaties af met waanzinnige blunders. In een goede dag is hij onklopbaar, maar hij kan geen constante lijn krijgen in zijn prestaties. S

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier