Het seizoen van Tim Smolders ziet er steeds mooier uit: hij is vice-kapitein, staat veelal in de basis, scoorde twee keer in de beker tegen Tienen, waaronder een penalty, en maakte er van op de stip zaterdag ook een tegen KV Mechelen. AA Gent haalde zo zijn eerste overwinning tegen een ploeg uit de top-zes.

Tim Smolders: “En dat geeft een goed gevoel. Het moet een challenge zijn om te laten zien dat we het tegen die ploegen ook kunnen, zonder daar echt een ‘zaak’ van te maken. Ik denk dat we onze draai gevonden hebben met de nieuwe trainer. We zijn op de goede weg en brengen voetballend veel.”

Waarom kom je dit seizoen beter tot je recht?

“Je speelt als ploeg minder direct, waardoor het middenveld minder wordt overgeslagen, dus je wordt meer betrokken in de opbouw. De trainer gaat uit van: hoe meer je de bal hebt, hoe beter je organisatie staat. Dus de bal houden is organisatie neerzetten. We proberen volwassen en realistisch te voetballen en het centrum goed gesloten te houden met twee centrale middenvelders en twee centrale verdedigers, zodat je altijd steun hebt. Realistisch voetballen is een heel groot talent in eerste klasse, als je dat als ploeg kan uitstralen.”

Na de wedstrijd tegen KV Mechelen zei Dury het volgende: ‘Gelukkig scoorden ze na de 2-0, want we lieten ze te ver komen.’ Heeft deze groep mentale druk nodig om te presteren?

“Ik vond dat bij veel spelers ook de vermoeidheid meespeelde en dan spaar je je krachten voor het defensieve. Het is de vermoeidheid van de tweeëntwintig wedstrijden die we al hebben afgewerkt. Dat is zeventig procent van de competitie van drie jaar geleden. Maar zoals we tegen Standard met tien man in de laatste tien minuten toch nog iets terug konden doen: daaraan zie je dat we ook mentaal sterk kunnen staan.”

Jullie lijken niet te lijden onder de rotatie, blessures en schorsingen.

“Dit is een groep die vooruit wil en de concurrentie is goed in evenwicht. En het geval- Thompson ( Thompson werd door AA Gent niet op de UEFA-lijst gezet om Europees speelgerechtigd te zijn, nvdr) is een geval apart natuurlijk.”

Nu blijkt dat de nieuwkomers er nog niet helemaal staan en jullie hem Europees eigenlijk best konden gebruiken. Foutje?

“Ik denk dat je een Kenny Thompson altijd kan gebruiken. Maar ik wil daar geen polemiek over, dat is beleid en je moet dat als speler respecteren en daar mee leven.”

Wat is de belangrijkste les die getrokken moet worden na de uitwedstrijd in Lissabon met het oog op de thuiswedstrijd van donderdag?

“We moeten slimmer zijn in bepaalde fases, intelligenter positie kiezen en de snelheid van uitvoering moet omhoog. Maar dat begint natuurlijk al in de jeugd. Europees gaat het allemaal sneller en preciezer en dan kan je het soms niet meer belopen. Bij Lissabon zie je dat zij een aantal fouten er al uit hebben gehaald. Wij stonden toen niet zo goed en als je na zeven minuten een goal binnen krijgt, is dat nefast voor de rest van de wedstrijd.”

DOOR RAOUL DE GROOTE

“We moeten slimmer zijn en intelligenter positie kiezen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier