Welke goeie raad geven onze Rode Duivels aan jonge voetballers?

Nacer Chadli ‘Geloof altijd in jezelf’

“Mijn parcours bewijst dat je nooit mag opgeven. Standard geloofde niet in mij en ik kwam in de Nederlandse tweede klasse terecht. Desondanks heb ik mijn doel bereikt en ben ik voetballer op het hoogste niveau geworden. Het is heel belangrijk om altijd in jezelf te geloven. Als je in jezelf gelooft en je blijft doorzetten, dan is de helft van het werk al gedaan. Daarna moet je jezelf goed laten omringen door de juiste mensen. Zodra je er geraakt bent, moet je hard blijven werken want het succes kan snel voorbij zijn.”

Axel Witsel ‘Plezier, passie en discipline, dat zijn mijn sleutelwoorden’

“Ik heb drie tips voor de jongeren die willen doorbreken. Eerst en vooral mag je nooit vergeten plezier te maken. Het is daarom dat je van voetbal houdt. Iedere training en iedere wedstrijd opnieuw moet je je amuseren. Ten tweede moet je ook continu gepassioneerd blijven door alle aspecten van het spelletje. Ten slotte moet je beseffen dat je geen carrière uitbouwt zonder discipline. Je moet respect hebben, je lichaam goed verzorgen en zolang je geen prof bent focussen op je studie. Plezier, passie en discipline, dat zijn mijn sleutelwoorden.”

Nicolas Lombaerts ‘Aan de ouders: leg niet te veel druk op je kinderen. ‘

“De beste tip: beleef vooral plezier aan het voetbal. Dat is het belangrijkste als je jong bent. Hou je niet te snel bezig met randzaken. Als je goed genoeg bent, komt het vanzelf, als je de juiste discipline kan opbrengen. Toen ik jong was, dacht ik nooit dat ik prof zou worden. Andere spelers met wie ik toen voetbalde en die meer talent hadden, zetten wel alles op een profbestaan. Het is de meesten niet gelukt. Want hoe groot is de kans dat je het als talent maakt? Héél klein. Eén verkeerde blessure en het is afgelopen. Daarom zeg ik ook: zet de school op de eerste plaats. Want als je het niet maakt en je hebt geen diploma: wat ga je dan doen?

“Ik kan wel raad geven aan kinderen, maar eigenlijk is het belangrijker om raad te geven aan ouders: leg niet te veel druk op je kinderen. De druk van sommige ouders aan de zijlijn vond ik er als jeugdspeler al vaak over.”

Thibaut Courtois ‘Je moet zelf voelen of je klaar bent voor de volgende stap’

“Elke keer als je een keuze maakt, kies dan op basis van je instinct en persoonlijkheid. Ik heb ervoor gekozen om eerst bij een Belgische club te spelen. Als iemand denkt dat het beter is dat je op dertienjarige leeftijd weggaat, moet je daar niet naar luisteren. Je moet zelf voelen of je er klaar voor bent of niet. Ik wilde mezelf eerst bewijzen in België omdat ik het belangrijk vind stap voor stap te groeien. Nog geen enkel moment heb ik me mijn keuze beklaagd, want ik stel mezelf altijd nieuwe uitdagingen.”

Kevin De Bruyne ‘Je truitje natmaken en karakter tonen’

“Als je klein bent, moet je in eerste instantie kiezen voor het amusement. Probeer op jonge leeftijd vooral niet te veel te dromen, want je hebt wel wat geluk en vooral pakken doorzettingsvermogen nodig om later prof te kunnen worden. Beleef plezier aan de wedstrijdjes die je in de tuin of op school speelt met je vrienden, zo deed ik het ook in Drongen. Daar ontwikkel je je techniek, hardheid in de duels en winnaarsmentaliteit.

“Probeer zo hoog mogelijk te geraken door goed en constant te voetballen, maar zeker niet ten koste van alles. De appreciatie volgt automatisch als je trainers zien dat je er altijd voor gaat tot de allerlaatste seconde. Je truitje natmaken en karakter tonen, dat kan wonderen doen.”

DOOR FREDERIC VANHEULE, STÉPHANE VANDE VELDE & GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier