Voor de veertiende keer op rij wedijveren Knack Randstad Roeselare en Noliko Maaeik om de landstitel. Sport/Voetbalmagazine peilde bij vier prominente volleybalcoaches naar hun verwachtingen voor de finale.

Zesmaal al stonden Noliko Maaseik en Knack Randstad Roeselare dit seizoen tegenover elkaar in een officiële wedstrijd, twee keer in de reguliere competitie, twee keer in de halve finales van de beker en twee keer in de play-off. In de eindstrijd om het kampioenschap komen er mogelijk nog vijf wedstrijden bij, want over één zaak zijn de coaches van de vier andere play-offploegen het roerend eens: het verschil tussen beide vaandeldragers van het Belgische volleybal lijkt bijzonder klein.

– Alain Dardenne {VC Euphony Asse-Lennik}

“Motivatie zal een bepalende factor worden. Je mag uiteraard verwachten dat zowel Roeselare als Maaseik gemotiveerd is om landskampioen te worden, maar er zal toch altijd een ploeg zijn die net iets meer honger heeft dan de andere. Als de drang naar de zege heel groot is, dan kan je het als team ver brengen.

“Een ander belangrijk gegeven is dat Roeselare Danilo recupereert, hoewel ik moet zeggen dat Hoho het helemaal niet zo slecht doet als libero. Met Hoho op die positie heeft Roeselare echter geen wisselmogelijkheden op de receptiehoek. Nu, met Danilo erbij, winnen ze hoe dan ook een stuk aan stabiliteit in receptie. Anderzijds mag je ook niet vergeten dat ook Maaseik met een aantal geblesseerden zit, op wie ze mogelijk evenmin voor de volle honderd procent kunnen rekenen.

“De kracht van Roeselare is, bij een goede receptie, de snelheid van hun aanvallen. Depestele verdeelt het spel vliegensvlug en vooral met Contreras gaat dat erg vlot. Een tweede pluspunt ten opzichte van Maaseik is de variatie in opslag. Maaseik kan dan weer rekenen op de sterkte van de bank, maar ik heb soms het gevoel dat sommige spelers niet goed weten waar ze aan toe zijn, waardoor er twijfel sluipt in de groep. In die zin kan de sterke bank ook een nadeel zijn in plaats van een voordeel.

“Het wordt een dubbeltje op zijn kant, denk ik, maar de winnaar van de play-off is mijn favoriet. Het thuisvoordeel kan volgens mij uiteindelijk de doorslag geven.”

– Herman Vleminckx {Group d’Arte Averbode}

“Dat we opnieuw dezelfde finale krijgen, getuigt van een zekere bloedarmoede. In de breedte zijn de finalisten de sterkste ploegen, maar niet als je enkel de cijfers bekijkt. Het nieuwe reglement, waarbij er in de play-off met een puntenverschil gewerkt wordt op basis van de reguliere competitie, speelde in het voordeel van Roeselare en Maaseik. Zonder die reglementswijziging, die de bond invoerde op vraag van die twee ploegen, kregen we een ander verhaal.

“Het mentale aspect zal geen doorslaggevende rol spelen, vermoed ik. Beide teams hebben immers al zo veel topmatchen achter de rug en zijn het gewoon om onder druk te volleyballen. Het zullen eerder de vorm van de dag en de toevalligheid van de dag zijn die bepalen wie wint en verliest.

“Veel zal afhangen van de eerste twee wedstrijden, maar de kwaliteit van de twee ploegen ligt zo dicht bij elkaar dat het mij zou verwonderen, mocht de finale niet over vijf wedstrijden gaan. Als dat het geval is, dan zal het verschil gemaakt worden door de ervaring. Roeselare heeft dan een streepje voor met twee spelers van wereldniveau, Depestele en Contreras. Zij kunnen langer hun focus en concentratie aanhouden dan anderen. Maaseik heeft misschien ook wereldtoppers of toekomstige wereldtoppers in de rangen, maar geen mensen met zo veel ervaring. Als de logica gerespecteerd wordt, speelt Roeselare kampioen.”

– Eric Van Drom {Topvolley Precura Antwerpen}

“De ploeg die in de finale het grootste aantal volledig fitte basisspelers op het terrein zal krijgen, maakt een grote kans om kampioen te worden. Jelte Maan sukkelde in de play-off met een rugblessure en Jo Van Decraen viel in de Europese Final Four uit met een enkelletsel, waardoor zelfs de kern van Maaseik beperkt wordt. Viafara zit al twee maanden op een zijspoor. Als hij de kastanjes nu uit het vuur moet halen … Dat is allemaal niet vanzelfsprekend. Tegen ons moest Maaseik het zonder Maan en Van Decraen stellen en dan merk je dat ook zij kwetsbaar zijn. Maar ook de tegenstander is kwetsbaar. Als je een beetje servicedruk kan zetten, maak je veel kans tegen dit Roeselare.

“Roeselare teert voornamelijk op zijn kracht op de hoeken. Daarnaast is er De-pestele, hé, die er met zijn precisie voor zorgt dat de aanvallers niet te veel moeten draaien en keren. Depestele maakt Roeselare dertig, veertig procent beter dan vorig jaar.

“Over Maaseik hoor ik verhalen dat ze als ploeg niet zo goed meer aan elkaar zouden hangen. Op het veld merk je soms dat er veel frustratie is bij sommige spelers. In het voordeel van Maaseik speelt dan weer dat ze al twee knappe prijzen binnenhaalden, met de beker en een Europese medaille.

“Wie gaat het halen? Als ik moet kiezen, dan schat ik Roeselare toch iets hoger in. Ze hebben meer ervaren spelers en zeker nu Danilo weer inzetbaar is, zullen ze met veel zelfvertrouwen volleyballen.”

– Johan Isacsson {Aquacare Halen}

“Het was voor mij snel duidelijk dat Roeselare en Maaseik andermaal de finale zouden spelen, maar wie van de twee op het einde van de rit kampioen wordt, is een andere vraag. De druk zal vooral bij Roeselare groot zijn. Die ploeg is te duur om geen enkele prijs te pakken.

“Zij hebben met voorsprong de beste spelverdeler van het land, hij kan het verschil maken. Ook hoofdaanvaller Iván Contreras heeft heel wat meer ervaring dan zijn opponent aan de overkant van het net, maar de problemen in receptie kunnen de balans naar de andere kant doen overhellen. Als de receptie niet goed doorkomt, dan zullen de aanvallen, ook die van Contreras, al te vaak afgeblokt worden en valt een belangrijk wapen van Roeselare weg. Als ik de statistieken bekijk, dan zet ik mijn geld liever op Maaseik, dat qua blok-verdediging beter scoort. De blessurelast is ook cru-ciaal. Het valt mij trouwens op dat er na Nieuwjaar heel wat geblesseerden vielen bij alle Belgische ploegen.

“Met Halen speelden wij telkens beter tegen Roeselare dan tegen Maaseik, maar dat heeft in de eerste plaats te maken met een teveel aan respect voor Maaseik bij onze spelers, en eigenlijk in heel Limburg. Toch verwacht ik dat als de spelers van Maaseik hun zenuwen onder controle houden en het team zijn normale spel kan ontwikkelen, zij de landstitel pakken.”

door roel van den broeck

Roeselare heeft een streepje voor met twee spelers van wereldniveau.

Herman Vleminckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier