In het voetbalgekke Duitsland zijn na het schitterende WK de verwachtingen voor het nieuwe seizoen in de Bundesliga hoog gespannen. Een gesprek met Uli Hoeness, de manager van landskampioen Bayern Munchen.

Welke invloed zal het WK hebben op de Bundesliga 2006-2007 ?

Uli Hoeness : “De manier waarop het WK verlopen is, was een droom voor elke ploeg uit de Bundesliga, want er heerste in het hele land een perfecte stemming. Het kan niet anders of dat zal een positieve impact hebben op de competitie. Heel wat “nieuwe” supporters, onder wie vrouwen en kinderen, hebben met het voetbal kennisgemaakt en die zullen ongetwijfeld willen terugkomen. Op voorwaarde natuurlijk dat het voetbal attractief blijft. En dat kan. In de voorrondewedstrijden van het WK hebben we bijvoorbeeld offensief voetbal gezien. Daarna bouwde elk team veel meer voorzichtigheid in. Zelfs aanvallend ingestelde ploegen speelden in die fase maar met één spits. Maar in de Bundesliga zou dat volgens mij geen goed systeem zijn. Bij superevenementen zoals de eindronde van een WK is alles wat errond draait even belangrijk als het voetbal zelf, maar in de competitie primeert weer het spelletje zelf en dan is attractief spel het sleutelwoord. Van het WK kunnen we alvast leren om respect te hebben voor de fans van de tegenstanders. Bij alle wedstrijden zagen we dat. Er was wel rivaliteit, maar geen vijandschap, laat staan haat. Dat zou in de competitie ook moeten kunnen. Zo is voetbal een feest.”

U was na de 4-1-nederlaag van de Duitse nationale ploeg tegen Italië in maart één van de mensen die de meeste kritiek spuiden op de Mannschaft. Hebt u verrast opgekeken van de prestatie van het team op het WK ?

“Niemand had verwacht dat het team zo goed het heft in handen zou kunnen nemen en zulke sterke offensieve impulsen zou tonen. In de voorbereiding draaide het gewoon niet goed. Als ook de oefenpartij tegen de Verenigde Staten was misgelopen, dan was er zeker een hetze ontstaan rond bondscoach Jürgen Klinsmann, alhoewel ik geen weet heb van concrete plannen bij de voetbalbond om hem in dat geval nog vóór het begin van het WK de wacht aan te zeggen. Maar gelukkig won Duitsland die partij met 4-1. Toch moet ik eerlijk toegeven dat ik het toen niet voor mogelijk hield dat de Mannschaft er enkele weken later in zou slagen zo’n euforie teweeg te brengen en het hele land achter zich te scharen. Zo ontstond een positieve spiraal. Het motiveerde de spelers om er alles aan te doen om wereldkampioen te worden. En dat was ook de verdienste van Klinsmann, want die was altijd voor die doelstelling gegaan en hij plantte die ambitie op zijn groep over.”

Veel jonge spelers

Wat vindt u, die vaak kritisch tegenover hem stond, ervan dat hij zijn ontslag heeft ingediend ?

“Laten we zeggen dat ik altijd eerlijk tegenover hem ben geweest. Ik ben er ook van overtuigd dat hij dat sterk apprecieerde. Oorspronkelijk dacht ik wel dat hij er na het WK mee zou kappen, maar nadat hij zo’n euforie had losgemaakt in het land, dacht ik dat hij zich zou laten verleiden om toch aan te blijven. Zijn besluit moet kennelijk voordien al hebben vastgestaan. Ik vind het hoe dan ook jammer dat hij weggaat. Zijn opvolger, Jogi Löw zal het zeker niet makkelijk hebben, want het is Klinsmann die het team heeft gebouwd en zijn spelfilosofie heeft opgedrongen. Een eventuele terugval zal nu Löw worden aangewreven, hoewel die onder Klinsmann ongetwijfeld ook gekomen zou zijn.”

Moet er in de Bundesliga wat veranderen ?

“Je zou over een aantal dingen misschien kunnen nadenken. Zo is er de jongste tijd nogal wat te doen rond individuele trainingen voor elke speler. Maar omdat ik manager ben en geen trainer, wil ik daar geen uitspraken over doen.”

Wie was volgens u de beste Duitser op het WK ?

“Ongetwijfeld Philipp Lahm. Die was sensationeel goed en toonde zich bijzonder zelfverzekerd.”

Zorgen de sterke prestaties van Schweinsteiger en Podolski ervoor dat ze straks bij Bayern in een sterkere positie zitten ?

“Helemaal niet. Iedere speler moet elk seizoen opnieuw beginnen. Een speler met de nodige klasse kan zich altijd doorzetten. En omdat ik ervan overtuigd ben dat Podolski veel klasse heeft, ga ik er ook van uit dat hij zal brengen wat we van hem verwachten. Op voorwaarde natuurlijk dat hij hard blijft werken. Dat spreekt voor zich.”

Heeft Bayern ook niet aan Miroslav Klose gedacht ?

“Tot nu toe niet. Wat er volgend jaar gebeurt, zien we dan wel weer. Ik hoop wel dat hij het hele seizoen bij Werder Bremen blijft.”

Bayern moest Michael Ballack naar Chelsea laten vertrekken en verloor ook Zé Roberto. Zal het team daardoor volgend seizoen anders moeten spelen ? En wat zijn de ambities ?

“We proberen in alle rust een goed team samen te stellen. De rest is de job van trainer Felix Magath. Midden mei heb ik na het veroveren van de dubbel al gezegd dat we nu in de Bundesliga bij de eerste drie willen eindigen en in de Champions League de tweede ronde willen halen. Dat is nog altijd zo. Alles wat meer is, is pure winst. Sommigen vinden dat te bescheiden ambities, maar ik hou niet van grootspraak. Dat legt veel te veel druk op het team. Vergeet niet dat we heel wat jonge spelers in onze kern hebben. Het vergt de nodige tijd om die in te passen. We zitten nog in een opbouwfase. De fans moeten dat ook accepteren. Daarmee wil ik niet gezegd hebben dat we het als onze opdracht zien om de competitie spannender te maken. We willen nog altijd zo veel mogelijk winnen en zo goed mogelijk spelen. Maar ik ben realist en ik draai al lang in het voetbal mee. Het gaat altijd om cyclussen. Nu moeten we weer bouwen en het is altijd moeilijk in te schatten hoeveel tijd dat precies in beslag zal nemen en wat de neveneffecten daarvan zijn.”

Welke teams ziet u als de belangrijkste concurrenten van Bayern ?

“Bremen heeft volgens mij goed ingekocht. En Hamburg legde ons vorig seizoen lang het vuur aan de schenen. Dat kan nu opnieuw. Schalke heeft met de transfer van Altintop wellicht zijn spitsenprobleem opgelost. Ik ben er in ieder geval van overtuigd dat het voor ons dit seizoen moeilijker zal worden om kampioen te worden dan vorig seizoen.”

Veel talent

Na de uitschakeling in de Champions League zei u vorig jaar dat de spelers te snel tevreden zijn en kritiek te makkelijk naast zich neerleggen. U had het ook over meer discipline. Blijft u daarbij ?

“Ach, aan woorden in een emotioneel moment na een zware ontgoocheling, moet je niet te zwaar tillen. Het heeft geen enkele zin om aan te sturen op een harde confrontatie met de spelers. Natuurlijk is discipline belangrijk, maar te veel druk op de spelers leggen, is even verkeerd. Het idee om de spelers te verplichten één volledige dag per week op de club door te brengen, was in dat verband maar een proefballonnetje. Het is aan de technische staf om zoiets al dan niet door te voeren.”

Naast Ballack en Zé Roberto verdwijnt nog een aantal sterren uit de Bundesliga : Micoud, Koller, Rosicky, Berbatov, …

Micoud en Koller zijn allebei 33. Zij zijn stilaan aan uitbollen toe. Rosicky is een goede speler, maar heeft in Duitsland te weinig gebracht. Zo was ook zijn WK. Hij schitterde tegen de Verenigde Staten, maar daarna hebben we hem niet meer gezien.”

Volgens uw broer Dieter is de Bundesliga na het WK interessanter geworden voor buitenlandse vedetten. Bent u het daarmee eens ?

“Zeker en vast. Wellicht zullen hier nog wereldsterren naartoe willen komen. Onze rechtsback, Willy Sagnol, vertelde me bijvoorbeeld dat zijn Franse teamgenoten enorm onder de indruk waren van ons nieuwe stadion. Maar dat is natuurlijk niet het enige dat telt. Vergeet niet dat in Spanje en Italië nog altijd beter wordt betaald en dat spelers die uit die landen zouden komen, moeten kunnen verdragen dat het bij ons van midden oktober tot midden maart kan sneeuwen en ijzelen. Maar misschien denken nu sommigen na de vier warme WK-weken dat het hier altijd zomert ( grinnikt). Los daarvan acht ik het momenteel uitgesloten dat een superster als Ronaldinho in Duitsland zou komen voetballen. Maar eigenlijk is dat ook niet nodig. Ik zie heel veel jonge talentvolle spelers in Duitsland.”

Van welke spelers uit de Bundesliga verwacht u dat ze komend seizoen kunnen uitgroeien tot grote vedetten ?

“Ik hoop uiteraard dat Lahm, Podolski en Schweinsteiger op hun WK-elan kunnen doorgaan. Als Klose zijn vormpeil kan aanhouden, is hij een echte attractie.”

Hoe zullen de Duitse teams het doen in Europa ?

“Ik denk dat de nationale ploeg bewezen heeft dat we normaal moeten kunnen meedoen. Al verwacht ik niet dat Ronaldinho en Kaká nog eens zo slecht zullen spelen als tijdens het WK. Ook spelers als Lampard, Gerrard en Cole toonden met de Engelse nationale ploeg veel minder dan ze op clubniveau in hun mars hebben. We moeten hoe dan ook onder ogen zien dat we financieel minder sterk staan dan andere landen. Met 100 miljoen euro meer televisiegeld zou ik grotere spelers kunnen aantrekken. Maar ik moet daar niet over zeuren. Dat geld is er gewoon niet. En bij andere clubs nog minder. Bremen en HSV kunnen zich geen spelers van 20 tot 25 miljoen euro veroorloven. Ik geef nog een voorbeeld. Chelsea ging bij Feyenoord SalomonKalou weghalen. Die zijn wij ook vijf keer gaan scouten. Dat is ongetwijfeld een jongen met talent, maar Feyenoord wilde 8 miljoen euro voor hem. Om iets te proberen vonden wij dat te veel, terwijl Roman Abramovitsj dat bedrag met de glimlach neertelt.”

Misschien haalt hij straks ook jonge Duitse talenten bij jullie weg ?

“Dat kan ongetwijfeld. Maar ook Franse, Italiaanse en Spaanse clubs hebben door de nog altijd hogere televisiegelden die mogelijkheid. En tenzij de clubs in die landen minder gaan krijgen uit televisierechten of wij meer, zal de situatie niet veranderen. Maar we moeten daarover niet al te veel klagen. De meeste clubs zetten in Duitsland heel goed de tering naar de nering en ik denk dat de Bundesliga financieel de gezondste competitie ter wereld is. Toch willen wij met Bayern blijven proberen om via alle mogelijke inspanningen de afstand met de topclubs uit de andere landen te verkleinen. Maar dat kan slechts als we het in de Champions League weer beter gaan doen dan de laatste twee, drie jaar. Dat was eigenlijk te weinig.”

Ligt het echt aan de financiële middelen of moet er meer en intensiever worden getraind, zoals ook Klinsmann beweerde ?

“Dat is niet mijn domein. Het is onze technische staf die daarover moet beslissen. Al geef ik Klinsmann wel gelijk als hij zegt dat spelers zelf meer initiatieven moeten nemen. Een speler die ziet dat hij op bepaalde vlakken tekortschiet, kan daar ook buiten de trainingsuren aan werken. Zelfs voor topspelers is het geen schande als ze individueel, ik zeg maar wat, hun kopspel proberen bij te spijkeren. Ik blijf hoe dan ook van mening dat er al bij al niet zo slecht wordt getraind. Anders had Klinsmann met zijn nationale ploeg niet zo sterk voor de dag kunnen komen. Mij maak je niet wijs dat dit alleen het resultaat is van de vier weken voorbereiding van de Mannschaft. De clubs en hun trainers hebben wel degelijk voor een gezonde basis gezorgd.”

Tot slot : waar tekent u voor ? Opnieuw alles winnen in eigen land of een zege in de Champions League ?

“Beide zouden even goed zijn. Maar nogmaals, ik wil geen overdreven druk op de spelers leggen. We doen ons best en zien wel waar het schip strandt.”

KARLHEINZ WILD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier