Patrick Lefevere over de zaak rond Stefan Schumacher.

Zien we binnen enkele weken toch Stefan Schumacher aan het werk in de kleuren van Quick Step? Als het aan Patrick Lefevere ligt niet, maar juridisch heeft hij voorlopig weinig houvast. “Schumacher werd op 7 juli 2008 positief bevonden door het AFLD ( het Franse anti-dopingagentschap, nvdr). Ik liet hem tekenen eind september. Kon de AFLD daarvoor niet bekendmaken dat hij positief was? Intussen zijn we zeven maanden verder. Ik hoorde of zag nog altijd niemand. Als ze zo zeker zijn van hun zaak, waarom is hij dan niet positief? Alle anderen zijn al geschorst: Piepoli, Riccò, noem maar op.”

Waarom zijn zij wel geschorst en Schumacher niet?

Lefevere: “Misschien is het bij Schumacher niet duidelijk. Ondertussen speelt zijn advocaat natuurlijk zijn spel: Schumacher is niet veroordeeld, dus zijn contract is geldig. Ondertussen zet ook de Duitse federatie mij onder druk, want Schumacher vraagt een vergunning aan voor 2009. Ze willen weten of hij bij mij zal koersen. En de UCI trekt natuurlijk haar paraplu open: ‘De Tour heeft het vorig jaar zonder de UCI en zonder onze controles gedaan, dus zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen.’ En bibi zit hier, hé.”

Wat wil Schumacher? Geld?

“Neen, hij wil koersen. Het is nog maar de vraag of ik hem dat juridisch kan weigeren. Toen het nieuws bekend werd, zegde ik het contract op. Maar als Schumacher niet geschorst wordt, wat moet ik dan doen? Wat als ik juridisch gedwongen word om zijn contract te respecteren? Ga ik hem dan betalen om thuis te blijven? Zo gek ben ik ook weer niet. Dan moeten de Fransen hun verantwoordelijkheid maar nemen. Zij hebben ons gedwongen om de Tour te rijden buiten het UCI-reglement, om de controles van het AFLD te ondergaan. Die Bodry (voorzitter van het AFLD, nvdr) kwam daar alle dagen zijn cinema spelen in het vipdorp. En waar zit hij nu? Ik hoor hem niet, hoor. Niet vergeten dat die controles big business zijn. Misschien pasten ze een procedure toe die nog niet geaccrediteerd was. Ik weet het niet.”

Vind je nog steeds dat je geen fout gemaakt hebt door Schumacher te nemen?

“Ik vind dat wij ons huiswerk gemaakt hebben. Ik belde naar Godefroot en die heeft me gezegd: hij was een beetje wereldvreemd, maar meer niet. Ik heb ook naar Holczer (ex-manager van Gerolsteiner, de vorige ploeg van Schumacher, nvdr) gebeld nadat onze vriend Bodry had aangekondigd dat er dertig verdachte renners waren en dat de ploegen op de hoogte waren. Holczer zette mij op mail dat er geen één van zijn renners bij was. Verder bogen zich twee van onze drie dokters over zijn bloedwaarden. Ook zij vonden niets verdachts. Neen, achteraf is het gemakkelijk om te zeggen dat ik de domste ben van heel Roeselare en omstreken. Je moet een keer hier komen zitten.” S

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier