Dankzij topschutter Copeland plaatste Aalstar zich voor de bekerfinale.

Vorige week woensdag ging Aalstar met een flink gehavende ploeg winnen op het veld van Leuven (65-82). Het team verzekerde zich zo van een stek in de bekerfinale die op 9 april in de Lotto Arena wordt gespeeld. Grote man bij de Ajuinen was andermaal Chris Copeland (28, 2m03), want de Amerikaanse vleugelspeler van Okapi maakte vijftien punten.

“Dit is een godsgeschenk”, sprak Copeland na afloop. “Elke speler droomt ervan om finales te kunnen spelen. Vorig seizoen was er al die van de play-offs, maar zo’n bekerfinale is toch iets unieks. Het zou meteen mijn eerste beker in het buitenland kunnen worden.”

En in het kampioenschap: mag Aalstar, de vicekampioen van vorig seizoen, daar meer ambiëren? Copeland gaat de vraag niet uit de weg: “Het is duidelijk dat de titel dit seizoen het focuspunt is geworden in onze ploeg. Het zal niet simpel worden, maar als Kevin Kruger en Nate Fox tijdig terugkeren uit blessure beschikken we over een zeer competitieve groep.”

Copeland, die in 2010 overkwam van het Duitse Trier, drukte ondertussen zijn stempel op de Belgische competitie. Hij is al een heel seizoen topschutter in de Ethias League (gemiddeld 20,2 punten per match) en de man met de hoogste prestatiequoteringen. Niet verwonderlijk dat er voor de trofee van Most Valuable Player vooral in zijn richting gekeken wordt. “De supporters roepen nu al bijna elke match MVP door de zaal”, glimlacht de Amerikaanse springveer. “Dat doet me wel iets, moet ik eerlijk bekennen. Al sinds ik leerde basketballen op school is dat een eretitel waar ik van droomde. Maar goed, we zullen zien wat die verkiezing voor mij in petto heeft.”

Uiteraard wil hij dan zijn ploegmaats betrekken in de lof. “Het is dankzij hen dat ik ook in een mindere dag toch vaak aan scoren toekom. Zij blijven me de bal toespelen. In ruil scoor ik dan enkele punten”, lacht hij.

Enig werkpunt bij Copeland is zijn verdedigende intensiteit. Mocht hij daarin verbeteren, dan is België lang geen eindstation. Maar tot nader order is Copeland de enige speler bij Aalstar die ook volgend seizoen nog onder contract ligt. Een garantie dat de topschutter hier dan nog rondloopt, is dat zeker niet. De bekerfinale blijft dus een goede gelegenheid om hem nog eens live aan het werk te zien.

DOOR DANIEL DEVOS & MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier