Toen was geweld heel gewoon

Massale vechtpartijen in en buiten de tribunes, fietskettingen die in sjaals verstopt worden, supporters die halfdood geslagen worden – of erger – en politie die de ene keer radeloos op de vlucht gaat en dan weer zonder enig onderscheid de wapenstok over voetbalfans legt: de Nederlandse journalist en auteur Friso Schotanus beschrijft het allemaal in zijn boek Toen was geweld heel gewoon (de titel is een ironische knipoog naar een populaire tv-serie uit de jaren 90: Toen was geluk heel gewoon).

Onlangs waren de rellen met – ook buitenlandse – hooligans na Club Brugge-Antwerp en eerder de aanval op de bussen van Beerschot Wilrijk groot nieuws. Maar in de jaren 70 en 80, tot in de jaren 90 zelfs, waren zulke incidenten schering en inslag. In en rond de voetbalstadions hing constant een dreiging van geweld.

Schotanus gaat de geschiedenis van het hooliganisme na, vanaf het ontstaan van het spelletje, en hij probeert uit te zoeken waarom het zo’n dodelijke aantrekkingskracht uitoefent op voornamelijk jonge mannen. Hoe kon het dermate escaleren dat er honderden slachtoffers bij vielen?

Veel voorbeelden die Schotanus aanhaalt, komen uit Nederland, maar hij ging ook praten met de Britse specialist John Williams, hij reconstrueert de match die het vuur aan de lont stak van de Joegoslavische burgeroorlog, en hij last een uitgebreid hoofdstuk in over de vreselijkste gebeurtenis die in ons land plaatsvond: het Heizeldrama.

Als supporter van PEC Zwolle en geboren in 1976 maakte Schotanus zelf van nabij mee hoe achteloos voetbalsupporters in die decennia met geweld omgingen. Hij vertelt de verhalen op een meeslepende manier, stelt vragen en analyseert. Hij geeft weer zonder te (ver)oordelen. Toen was geweld heel gewoon geeft een bijzondere inkijk in het hooliganisme dat vorige eeuw hoogtij vierde.

Friso Schotanus, Toen was geweld heel gewoon, werd uitgegeven in augustus 2017 bij Atlas Contact in Amsterdam/Antwerpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier