Tottenham wil bij de eerste vier raken.

Het doel van Martin Jol komend seizoen met de Spurs blijft onveranderd. De Nederlandse manager wil met de Londense ploeg de stap zetten naar de top vier. En als het meezit, hoopt de big spender zelfs mee te strijden voor de titel. Om die reden gaf hij de afgelopen weken en maanden meer dan 50 miljoen euro uit aan nieuwe spelers.

Op de vraag of de druk weer hoger zal zijn, antwoordde Jol op geheel eigen wijze. “Ik zou nee kunnen zeggen, omdat ik weet dat er altijd wel weer een nieuwe club voor me komt”, verklaarde hij gevat in The Guardian. “Maar als ik eerlijk ben, dan zal de druk op mijn persoon inderdaad groter zijn. De mensen en de supporters verwachten meer.” Jol zegt aan alles te merken dat zijn club de afgelopen seizoenen aan prestige won. “Iedereen houdt weer van de Spurs”, stelde hij vast. “Tijdens de voorbereiding, bij Leyton Orient, was het stadion uitverkocht. Dat was waarschijnlijk voor het eerst in tien jaar. In Johannesburg en Dubai zaten er meer dan vijftigduizend fans op de tribune. Onze speelstijl en filosofie met jonge spelers spreekt aan.”

Onder zijn leiding eindigde Tottenham de afgelopen twee seizoenen als vijfde. De laatste 25 jaar wist geen enkele andere sportief verantwoordelijke een dergelijke prestatie neer te zetten. Hoewel het zijn ambitie is hoger te eindigen en mee te doen voor de titel, houdt de Nederlander zich qua verwachtingen liever wat op de vlakte. “Ik vind dat we nog niet eens bewezen dat we de capaciteiten hebben voor de top vijf”, sprak Jol. “Die stek veroverden we pas op twee speeldagen voor het einde. Is dat goed genoeg ? We zijn er nog niet. Dit team heeft tijd nodig om door te groeien.”

Met Darren Bent (Charlton), Gareth Bale (Southampton), Younes Kaboul (Auxerre) en de Duitser Kevin-Prince Boateng (Hertha BSC) investeerde Jol vooral in jonge talenten. “Ik denk dat we sterker werden”, redeneert hij. “Kaboul is de beste jonge verdediger van Frankrijk. Bale blijkt de beste achttienjarige linksback van Engeland. Als zij zich naar verwachtingen ontwikkelen, dan is the sky the limit. Dan kunnen en mogen we in de toekomst een gooi doen naar het kampioenschap.”

Carl Hoefkens (28) verliet Stoke City voor West Bromwich Albion, dat 1,1 miljoen euro neertelde. De Rode Duivel tekende een tweejarig contract met optie. Naar verluidt zal hij 60.000 euro per maand verdienen.

De Braziliaanse centrale verdediger Claudio Caçapa (31, Lyon) tekende voor twee jaar bij Newcastle, waar hij kan rekenen op een brutojaarsalaris van 2,3 miljoen euro. Linksachter José Enrique (21) komt voor 9,3 miljoen euro over van Villarreal. Hij kreeg een vijfjarig contract.

Chelsea kan voorlopig geen beroep doen op aanvoerder John Terry, die uitviel met een knieblessure. Het heeft ook zware gevolgen voor bondscoach Steve McClaren, die op 8 september (Israël) en 12 september (Rusland) twee cruciale EK-kwalificatieduels thuis afwerkt. Tot overmaat van ramp zijn ook Ledley King (Tottenham) en Jonathan Woodgate (Middlesbrough) niet inzetbaar. Er wordt overwogen om Jamie Carragher (29, Liverpool) te bewegen tot een tijdelijke terugkeer aan de zijde van Rio Ferdinand (Manchester United).

Paul Dickov, Danny Mills en Ousmane Dabo zijn overbodig bij Manchester City.

Everton verzekerde zich voor de komende vijf jaar van de diensten van Leighton Baines (22), een offensieve linksback die overkomt van Wigan.

Nwankwo Kanu (31) ondertekende een nieuw eenjarig contract met optie voor nog een seizoen bij Portsmouth.

Sunderland betaalde 11 miljoen euro aan Heart of Midlothian voor Craig Gordon, die akkoord ging met een overeenkomst voor vijf seizoenen, waarmee hij de duurste keeper van Groot-Brittannië wordt.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier