Toulouse strijdt tegen de degradatie.

Téfécé beleefde in augustus 2007 een gloriemoment toen het in de CL-voorronde uitkwam tegen Liverpool, de verliezende finalist van vorig jaar. Dat was een fraaie beloning voor een sterk seizoen 2006/07, waarin de Zuid-Franse ploeg een mooie derde plaats pakte. Acht maanden later vechten trainer Elie Baup en zijn spelers tegen de degradatie. Een hele resem blessures ( Paulo César, Dominique Arribagé, Jérémy Mathieu, Johan Elmander, Bryan Bergougnoux en Jon Jonsson) is daar ongetwijfeld niet vreemd aan. Vandaar dat de krant La dépêche de Toulouse kopte dat de beste ploeg van TFC in de ziekenboeg speelt. Een en ander doet alvast ook vragen rijzen bij het voorbereidingsprogramma én het transferbeleid.

Telkens een Frans team van de omvang van Toulouse zo ver geraakt als de CL-voorronde doet zich hetzelfde probleem voor: de clubs kunnen de opeenvolging van wedstrijden niet aan en moeten daar naderhand een zware tot zeer zware tol voor betalen. Rijsel, Nancy en Montpellier kunnen ervan meespreken. De transfers mislukten nagenoeg allemaal. Enkel Mauro Cetto (ex-Nantes) wist een basisplaats af te dwingen. André-Pierre Gignac, Hérita Ilunga en Jon Jonsson konden zich echter nooit doorzetten.

Daar komt nog bij dat de sterkhouders van vorig seizoen het nu laten afweten. Dat geldt onder meer voor de Zweedse goalgetter Johan Elmander. “De spelers hebben technisch geen overschot”, legt La dépêche de vinger op de wonde. “In dat geval kunnen er slechts goede resultaten komen als de hele ploeg fysiek sterk is en als iedereen aan hetzelfde zeel trekt.”

Ook de Afrika Cup betekende voor Toulouse een zware handicap, want de club moest daardoor met de Kameroener Achille Emana en de Guineeër Fodé Mansarétwee sterkhouders missen. En in een ploeg die niet draait, ontstaat snel wrevel. Spelers gingen op training met elkaar op de vuist en coach Elie Baup kreeg het aan de stok met voorzitter Olivier Sadran, die weigerde om Julien Sablé te halen, nadat hij zich een jaar geleden ook al verzette tegen de komst van Fabien Barthez. “De voorzitter toonde zijn tanden. Baup blijft, ondanks de achttiende plaats, positief. Hij is ervaren genoeg om te weten dat hij in zo’n geval beter niet aan een partijtje armworstelen begint”, legde ex-speler Pascal Despeyroux in France Football uit.

Saint-Etienne blijft voor beroering zorgen. Nu was het aan trainer Laurent Roussey, die zijn spelers ervan beschuldigde dat ze hem in de steek hadden gelaten. Hij schoot ook met scherp naar transferverantwoordelijke Omar da Fonseca en kon niet nalaten na de nederlaag tegen Straatsburg te zeggen dat het verlies wellicht een aantal mensen bij de club plezier zou doen. Ondertussen circuleren de namen van Luis Fernandez en Franck Sauzée als mogelijke opvolger van Roussey. Maar door de 4-0-zege van vorig weekend tegen Nancy kreeg die nog even uitstel van executie.

Caen zit duidelijk in een dipje. Na twee zware nederlagen kondigden de spelers en de trainer een persstop aan. “Het zijn natuurlijk professionals, maar in de eerste plaats mensen”, verdedigde voorzitter Jean-François Fortin.

Abdes Ouaddou, de verdediger en aanvoerder van Valenciennes, kreeg in het met 2-1 verloren duel tegen FC Metz racistische opmerkingen naar het hoofd geslingerd. De ‘supporter’ die daarvoor verantwoordelijk was, werd aangehouden. Overigens was het de eerste keer dit seizoen dat FC Metz op eigen veld won.

Jérémie Janot, de doelman van Saint-Etienne die geblesseerd is aan de schouder, zal zich niet laten opereren. Hij zal begin april opnieuw onder de lat kunnen postvatten.

Bordeaux vernederde Monaco afgelopen weekend. Het werd maar liefst 0-6, na treffers van Fernando Cavenaghi (2), JohanMicoud (2), MarouaneChamakh en GabrielObertan.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier