‘Het is tijd om door te breken’

Aangezien hij bij FC Sevilla maar niet uit de schaduw van Jesús Navas geraakt, probeert Tom De Mul het voor de tweede keer op huurbasis bij een Belgische club. Na een weinig overtuigende passage bij RC Genk in de tweede helft van het seizoen 2008/2009, zoekt de 24-jarige Antwerpenaar nu zijn voetbalgeluk in Luik. Een probleem aan de adductoren hield hem voorlopig echter nog aan de kant.

Er was deze zomer ook sprake van een terugkeer naar Ajax. Was dat concreet?

Tom De Mul: “Ja, maar als doublure. Ik zou de eerste vervanger van Luis Suárez geweest zijn. Als je weet hoe belangrijk de Uruguayaan voor Ajax is, kan je al raden dat ik daar niet veel aan de bak zou komen. Ik had geen zin om nog eens hetzelfde als met Navas mee te maken.”

Ben je bij Standard dan wel een onbetwistbare titularis?

“Niemand is onbetwistbaar, maar vanaf de eerste gesprekken heb ik gevoeld dat er op mij gerekend wordt.”

Wat kan jij Standard bijbrengen?

“Veel. Snelheid, dribbels, voorzetten, passes, doelpunten, ervaring.”

Je speelt het liefst op de rechterflank. Daar stond tijdens de eerste wedstrijden van dit seizoen ene Mehdi Carcela.

Carcela kan ook op de linkerflank spelen. Ik kan dat trouwens ook.”

Je bent nu 24. Hoe blik je op dit moment terug op je carrière?

“Ik heb veel tijd verloren. Het is nog niet te laat om door te breken, maar het is toch tijd. Ik heb ook niet altijd geluk gehad. Vaak was ik geblesseerd op cruciale momenten. Het toppunt van mijn carrière is nog altijd de Olympische Spelen in 2008. Ook aan de bekerwinst met Genk in 2009 houd ik goede herinneringen over, hoewel ik de finale niet meespeelde door een blessure.”

Was het die blessure die je vorig seizoen – terug bij Sevilla – zo lang gehinderd heeft?

“Inderdaad. Ze dachten dat het met de tijd wel ging genezen, maar de hinder kwam steeds terug. Uiteindelijk ben ik pas in februari van dit jaar geopereerd. Dat er zo lang gewacht werd, neem ik de clubarts van Sevilla wel een beetje kwalijk. Na de operatie was ik pas terug wedstrijdfit in april. Ik heb dus een seizoen verloren. Mocht ik onmiddellijk geopereerd geweest zijn, had ik ook sneller terug kunnen spelen, bij Sevilla of ergens anders.”

Vorige woensdag Finland-België gezien?

“Ja.”

Wat vond je ervan?

“Hetzelfde wat iedereen ervan vond, denk ik.”

Heb jij nog een plaats in die ploeg?

“Het is nog te vroeg om daaraan te denken. Ik moet het eerst bij Standard waarmaken. Maar het is wel zo dat ik graag die plaats van rechtsbuiten, waar Georges Leekens blijkbaar nog een vaste man voor zoekt, zou bezetten.”

DANIEL DEVOS

‘Carcela kan ook op de linkerflank spelen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier