Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Er is dit jaar al wat afgelachen in de catacomben van het Jan Breydelstadion. Vooral toen in een krant verscheen dat Trabzonspor zijn zinnen had gezet op Tom De Sutter lagen ze bij Cercle dubbel. Tom naar Trabzon, gelegen aan de Zwarte Zee in het noordoosten van Turkije, zo gek hadden ze het bij Cercle Brugge zelf niet kunnen bedenken. Tot dan weerklonken in het spelershome vooral regelmatig Anderlechtgezangen. Tom naar Anderlecht, dat leek realistischer, ook omdat Tom doorgaat voor een Anderlechtfan. “Mijn vader is altijd een Anderlechtsupporter geweest en mijn vrienden zijn dat ook, ik ben vaak met hen gaan kijken”, bekent hij. “Noem mij eerder een sympathisant ( lacht). Als ik ooit moet kiezen tussen Anderlecht en Club Brugge, zal mijn keuze snel gemaakt zijn.”

Voetbal is pure magie. Anderhalf jaar geleden werd hij afgekeurd voor de A-kern van Club Brugge, hij verdween toen langs de achterdeur naar derdeklasser Torhout. Nu wil zowat iedereen in dit land hem.

Tom De Sutter (22) is een interessante speler: targetman en toch vrij beweeglijk; een goede voetballer ook, en polyvalent. Hij werd pas spits in derde. Daarvoor was hij linkermiddenvelder, centrale verdediger en offensieve middenvelder, nog altijd zijn favoriete positie trouwens. Gestalte (1,92 meter), body (90 kilogram), kracht, snelheid, techniek én mentale sterkte. Een eenvoudige jongen, de nuchterheid zelf. Het geld zal hem niet zot maken. Tom is van goeden huize, zijn vader is trappenfabrikant (Gobulex bvba in Velzeke-Ruddershove).

“Ik ben totaal niet met Anderlecht bezig”, zegt Tom De Sutter, die in het najaar van 2007 bij Cercle een nieuw contract tot 2012 tekende. “Natuurlijk charmeert mij dat, maar dit is pas mijn tweede seizoen in eerste. Wie ben ik? Wie ben ík om tegen al die jongens daar te zeggen: ‘Met mij worden de resultaten beter’? Als je je nog niet helemaal klaar voelt voor die kleedkamer en de immense concurrentie daar, dan moet je het niet doen. Nu naar Anderlecht gaan, zou dom zijn. Ik zou graag dit mooie seizoen met Cercle uitdoen, ik hoop dat het kan.”

Voor 2,5 miljoen euro is hij momenteel niet te krijgen, beseffen Anderlecht en Genk inmiddels. “Het bedrag dat we intern voor ogen hebben,” weet Cerclevoorzitter Frans Schotte, “zal geen enkele Belgische ploeg betalen tijdens de winterstop.” In Lokeren kwam een scout van Dinamo Moskou Tom De Sutter bekijken. Glen De Boeck dacht de laatste tijd al vaak aan Nicolas Lombaerts, die een lucratief contract tekende bij Zenit Sint-Petersburg.

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier