Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Tom De Sutter wil naar Anderlecht en Anderlecht wil Tom De Sutter en Cercle Brugge is bereid om mee te werken aan een wintertransfer. Is hij een spits voor Anderlecht?

Niemand bij Anderlecht die De Sutter beter kent dan Besnik Hasi. De assistent van Ariël Jacobs voetbalde vorig seizoen met hem samen bij Cercle. In een interview met Sport/Voetbalmagazine begin februari zei hij onder meer dat De Sutter een betere techniek heeft dan Jan Koller en dat hij een hele grote kan worden. “Ik blijf bij die woorden”, zegt Hasi. “Mocht Anderlecht vragen of Tom hier kan slagen, dan antwoord ik ‘ja’. Hij bezit de kwaliteiten om bij een grote club te spelen.

“Toms basistechniek is goed, hij is tweevoetig, houdt makkelijk een bal bij, is voor zijn lengte ( 1,92 meter, nvdr) redelijk snel, kan een goal maken, anderen beter laten spelen en is niet te beroerd om het vuile werk op te knappen. Hij is sterk en slim, weet hoe zijn lichaam te gebruiken, met de media om te gaan en kan het spel lezen. Hij kan alleen voorin spelen en in een twee- of een driespitsensysteem renderen. Zijn kopspel is redelijk, maar nog niet wat het zou moeten zijn.

“Dat zijn heel veel goede punten, en hij is nog maar 23: hij kan nog beter worden. Door zijn knieoperatie is hij momenteel nog niet helemaal de speler die hij vorig seizoen was. Hij boette wat aan snelheid in, maar dat komt terug. Ik ken zijn karakter. Ik zie die jongen de eerste spits van de nationale ploeg worden.”

Drie jaar geleden werd Tom De Sutter niet goed genoeg bevonden voor een profcontract bij Club Brugge. Hij verdween er langs de achterdeur naar derdeklasser Torhout. Een jaar later verhuisde hij naar Cercle Brugge, waar hij vorig seizoen doorbrak. In november tekende hij er een nieuw contract tot 2012, in januari eindigde hij als derde in de verkiezing van de Gouden Schoen en probeerde AZ hem te transfereren, maar besliste hijzelf om niet halsoverkop te vertrekken. In februari scheurde hij in de vriendschappelijke belofte-interland tegen Duitsland de voorste kruisbanden van zijn rechterkniegewricht. Twee dagen na zijn operatie kreeg hij bloemen uit Alkmaar en in maart bezocht hij AZ. Hij keerde terug met het gevoel dat zijn blessure geen belemmering zou zijn om de transfer snel af te ronden en liet Cercle Brugge weten dat hij naar AZ wou en dat het best niet te moeilijk deed over de prijs. Tot zijn ontgoocheling nam AZ uiteindelijk het risico niét. Nu wil hij naar Anderlecht en geld zal hem niet op andere gedachten brengen, liet hij al weten.

CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier